2 may 2007 17:44:38

 

 

 

 

 

                                                                

با رسیدن نیروهای تازه نفس آمریکایی به خاک عراق به درخواست جرج بوش رئیس جمهور این کشور در اول سال میلادی جاری، مجلسین نمایندگان و سنا خواستار تعیین ضرب العجل برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق شدند.  در ٢۸ مارچ  سال جاری دمکرات های سنا با اکثریتی شکننده، بودجه درخواستی کاخ سفید برای هزینه های اضطراری جنگ را تصویب کردند. این بودجه در هفته پیش از آن به تصویب مجلس نمایندگان این کشور رسیده بود. در عین حال مجلس سنا خواست که تخلیه نیروهای آمریکایی از عراق از ٣۱ مارچ ٢۰۰۸ ، آغاز شود. مجلس نمایندگان نیز  تصویب کرد که تا اوت ٢۰۰۸ ، نیروهای این کشور باید خاک عراق را تخلیه کنند. در عین حال اگر رهبران عراق نتوانند خود را به حد خاصی از استانداردها ی مورد نظر برسانند، این تخلیه باید زودتر انجام شود.

 پیش از این مصوبات مجلسین، رئیس جمهور تهدید کرده بود که در صورت تعیین ضرب العجل برای خروج نیروهای کشورش از عراق، این مصوبه را وتو خواهد کرد.

 گرچه اینک چنین ضرب العجلی تعیین شده است، اما کارشناسان در واشنگتن معتقدند که هنوز زود است که در مورد کارایی آن اظهار عقیده کرد. به اعتقاد این کارشناسان نیز، نیروهای آمریکایی باید دست کم تا آغاز سال ٢۰۰۸ در عراق باقی بمانند.  فردریک کاگان پژوهشگر  مؤسسه اینترپرایز آمریکا می گوید که، خروج پیش از سال ٢۰۰۸  نیروهای آمریکایی از عراق، به مفهوم دست کشیدن از مأموریت محسوب می شود. به همین سبب او در مورد خروج پیش از موعد به ثمر رسیدن عملیات" ابراز نگرانی کرد.

 چنین نظری در بین غیر سیاسون نیز خریدار دارد. کما اینکه "سرتیپ ری اویائرنو" فرمانده نیروهای زمینی (آمریکا) در عراق نیز، اخیرا به سی ان بی سی گفت که هشت ماه دیگر زمان لازم است تا بتوان پیشرفت در عراق را ارزیابی نمود.

"کنث پولاک" مدیر پژوهش های سیاست های خاورمیانه ای مؤسسه بروکینز هم اظهار داشت که، حفظ نیروهای نظامی کشور تا شش تا دوازده ماه آینده بسیار ضروری می باشد. وی افزود که به منظور پیشگیری از شکست در منطقه (خاورمیانه)، لازم است دولت آمریکا به کوشش های غیر نظامی خود ادامه دهد، کمک های بین المللی بیشتر ضرورت دارد، و مبارزه با عوامل فریبکار و دغل دولت عراق نیز، لازم می باشد.

کاگان که در کنفرانس "بنیاد میراث" سخن می گفت، با اشاره به چند مقوله در عراق گفت که به همین سبب باید از نیروهای نظامی حمایت بیشتری نمود. چرا که نوری المالکی نخست وزیر عراق در حال درهم شکستن جرائم و فساد در کشور خود است، القاعده از پناهگاه محکم سابق خود در منطقه انبار بیرون رانده می شود، و نیروهای عراقی با ٧٠ درصد توانشان در بغداد عملیات می کند.

 با این همه کاگان نیز گفت که وجود تمام این مقولات هم کفایت نمی کند، که گفته شود نیروهای آمریکایی در عراق واقعا قدرت سرکوبی خشونت را دارند. "آنتونی کردزمن" پژوهشگر "مرکز مطالعات راهبردی و بین الملل" با عقیده کاگان موافق نبود. او گفت که نیروهای عراقی آنقدر که باید و شاید در بغداد و بخش های جنوبی کشور، خوب عمل نمی کنند. وی می افزود: "ما موفق نشده ایم (نخست وزیر) مالکی را به راه های مورد نیاز خود بکشانیم."

او ضمن موافقت با سایر شرکت کنندگان کنفرانس، اظهارات و مخالفت های سیاستمداران و پا فشاری آنها بر ضرورت تعیین ضرب الاجل خروج نیروها را راهبرد انتخاباتی آنان دانست. به همین سبب نیز گفت که آمریکا نمی تواند بر مبنای اظهارات آن سیاستمداران، خود را از عراق و درگیری های موجود کنار بکشد. وی افزود: "و این مسائل تا سال ٢۰۰۸ مرتفع نخواهد شد. چرا که مسئله نه رفع نیازمندی، که کنترول دائم خسارات است." پولاک نیز با دفاع از راهبرد افزایش نیرو، گفت که این افزایش تنها گزینه ای بود که این شانس را ایجاد کرد که خاورمیانه را در وضعیتی بدتر از پیش از جنگ عراق ترک نکنیم.

وی با مقایسه جنگ داخلی در عراق و این گونه جنگ ها در سراسر جهان، گفت که اگر ایالات متحده می خواست نیروهای خود را خیلی زود از عراق خارج کند، احتمال یک جنگ داخلی تمام عیار وجود داشت. جنگی که بدون تردید به کشورهای هم جوار کشیده می شد، و منطقه را بی ثبات می کرد.

 وی همچنین اظهار داشت که نقطه قوت این افزایش، در راهبرد آن مبنی بر تأکید بر امنیت بخش هایی از بغداد استوار است. بخش هایی که برای اقتصاد آن اهمیت فراوانی دارند. به گفته وی با تأمین امنیت بخش های تجاری و مسکونی، عراقی ها قادر خواهند بود اقتصاد خود را گسترش دهند. این گسترش موجب می شود بسیاری از نومیدی های آنها از نیروهای متحد، از بین برود.

او با مقایسه افزایش نیرو در موصل و شمال بغداد گفت که، راهبردی جدید به اضافه اطلاعات "ژنرال دیوید هائول پتریوس" فرمانده رده بالای نظامی آمریکا، برای مأموریت عراق نوید بخش است.

کردزمن با اشاره به نخستین سفر خود به عراق در سال ١٩٧١ گفت: "(عراق) از آغاز مانند کشوری درهم شکسته بود." اینک وی نگران است که تجویزهای سیاست سازان واشنگتن برای عراق، با نقطه نظرات خارج از مجلس و کشور آمریکا، تفاوت زیادی داشته باشد. 

 مثلا ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی اخیرا به نحوی غیر معمول آمریکا را مورد انتقاد شدید قرار داد، و حضور ایالات متحده در عراق را "غیر قانونی" خواند.  کردزمن همچنین گفت که مشکل زمانی پیچیده تر می شود که در حالی که جنگ های فرقه ای در سراسر عراق در جریان هستند، آمریکا به بغداد چسبیده است. او چند جنگ بر سر قدرت و زمین، بین سنی و شیعه، و سرانجام آشوب های با سرنخ خارجی در عراق را برشمرد، که بالقوه می توانند نیروهای اضافی خارجی و نیروهای امنیتی عراق را به شکست بکشانند.

پولاک نیز نتیجه گیری کرد که با این همه مقولات گوناگون، بسیار زود است که در مورد احتمال پیروزی و یا شکست افزایش نیرو اظهار نظر کرد. او با لحنی جدی گفت: "تا زمانی که مدتها از پشت سر گذاشتن نقطه ای که بازگشت از آن لازم است سپری نشده باشد، نمی دانیم که از این نقطه عبور کرده ایم." 

زمانی که ایالات متحده به عراق حمله کرد، در بسیاری از شهرهاو روستاهاي آمریکا علائمی به چشم می خورد که نوشتۀ روی آنها بیانگر حمایت مردم از سربازان این کشور بود.

"از سربازانمان حمایت می کنیم"؛ این شعاری است که در طول تاریخ بیانگر روحیه میهن پرستانه مردم آمریکا  بوده است. ولی با طولانی شدن جنگ عراق و افزایش نارضایتی مردم آمریکا از نتیجه حضور نظامی کشور شان در عراق، این شعار نیز به تدریج رنگ باخته و امروز نشان هایی که بیانگر این حمایت سنتی مردم آمریکا از ارتش کشور خود باشد، کمتر به چشم می خورد. حال با انتشار اخبار بی توجهی مقام های دولتی آمریکا نسبت به وضع مجروحان جنگی در بیمارستان های دولتی، مردم آمریکا از بی اعتنائی دولت نسبت به وضع سربازانی که از عراق و افغانستان باز گشته اند هم، نگران هستند. این در حالی است که خبرهای مربوط به وضع بد نگه داری از مجروحان جنگی در شفاخانه والتر ریدز واشنگتن  در صدر اخبار این کشور بوده است. یعنی محلی که بزرگترین و مجهزترین شفاخانه نظامی آمریکا به شمار می رود.

جنجال از زمانی شروع شد که روزنامه واشنگتن پست در گزارشی از وضع نامطلوب خوابگاه های مجتمع والتر ریدز خبر داد، که اقامتگاه سربازان تحت درمان و خانواده های آنها می باشد. تجمع زیاد کثافات در نواحی مرطوب این مجتمع، و وضع بد آب گرم حمام ها از جمله موارد گزارش شده این روزنامه بوده است. این گزارش همچنین از کاغذبازی شدید اداری به عنوان یکی از مشکلات اصلی سربازان مصدوم و خانواده های آنها، نام برده است. همزمانی انتشار این گزارش با افزایش انتقادها از وضع جنگ عراق و فشار اکثریت جدید دموکرات در کنگره آمریکا برای آغاز خروج تدریجی ارتش این کشور از عراق، ضربه سنگینی را به دولت بوش وارد کرده است. دامنۀ انتقادها به حدی زیاد بود که به استعفای فرانسیس هاروی رئیس سازمان نیروی زمینی آمریکا، و برکناری دگروال جرج وایتمن ريس مجتمع درمانی والتر ریدز، منجر شد.

در این حال، "رابرت گیتس" وزیر دفاع جدید آمریکا قول داده با بررسی اوضاع، کاستی های موجود در رسیدگی به مجروحان جنگی و کمک به خانواده های آنها را، برطرف کند.
 گیتس با انتقاد از نحوۀ برخورد ارتش با جنجال پیش آمده، گفت: "متاسفم که بعضی ها در ارتش متوجه اهمیت این موضوع و بخصوص وضع بیماران و مجتمع والتر ریدز نشده اند. چرا که به جای بررسی و تحقیق درباره نقص های به وجود آمده، به توجیه و دفاع از شرایط موجود روی آورده اند."
این در حالی است که حضور تعدادی از مجروحان جنگی و خانواده های آنها در مجلس نمایندگان آمریکا و شهادت آنها در برابر کمیتۀ بررسی کننده این موضوع، بر نگرانی های موجود افزوده است.
این افراد در سخنانی خطاب به نمایندگان حاضر، از بی نظمی و کاغذبازی خسته کننده، ماه ها انتظار برای دریافت نتیجه آزمایش های مهم و خدمات پزشکی، وضع نامطلوب بهداشتی اتاق های اقامتگاه و مواردی از مخالفت مقام های پزشکی برای به رسمیت شناختن بیماران موجی به عنوان مجروح جنگی، خبر دادند.

از سوی دیگر، "باب وودراف" مجری و گویندۀ شبکۀ ان بی سی که خود نیز در جنگ عراق مجروح شده، در گزارشی اعلام کرد که برخلاف آمار رسمی وزارت دفاع درباره مجروح شدن ۲١ هزار سرباز آمریکایی در جنگ عراق، حداقل ۸٠ هزار نفر در اثر موج انفجار دچار آسیب مغزی شده اند و دچار عواقب آن هستنند.

همزمان با تحقیق کنگرۀ آمریکا دربارۀ وضع نامطلوب رسیدگی به مجروحان جنگی، بوش نیز دو نفر از سیاستمداران قدیمی حزب های جمهوری خواه و دموکرات را مامور تشکیل هیأت تحقیق در این باره کرده است.
"باب دول" از سناتور های سابق حزب جمهوری خواه و از نامزدهای ریاست جمهوری این کشور، و خانم  "دانا شالالا" رئیس فعلی دانشگاه میامی و وزیر صحت کابینه بیل کلینتون، دو نفری هستند که مسؤولیت تحقیق درباره این موضوع  به عهدۀ آنها گذاشته شده است.

بوش در دیدار با این دو تن گفت: " بعضی از سربازان ما در مرکز والتر ریدز با مشکلاتی مواجه شده اند، که برای من غیرقابل قبول است. این وضع برای کشور هم غیر قابل قبول است و نباید ادامه پیدا کند."  بوش همچنین از درخواست خود از کنگره برای اختصاص ٨۰ میلیارد دالر برای درمان و مراقبت از مجروحان جنگ های عراق و افغانستان در سال ۲۰۰۸ خبر داد. در این حال، "نانسی پلوسی" رییس مجلس نمایندگان آمریکا، و "هری رید" رئیس اکثریت دموکرات سنای این کشور در نامه ای به رئیس جمهور ضمن استقبال از تشکیل هیأت تحقیق، خواستار عضویت مجروحان جنگ های عراق و افغانستان در این هیأت شدند. به گفته آنها این کار به درک بهتر مشکلات موجود کمک خواهد کرد. قرار است علاوه بر خانم شالالا و دول که سرپرستان هیأت تحقیق هستند، هفت نفر دیگر نیز از اعضای هر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات برای عضویت در این هیأت انتخاب شوند.

 

 استفاده ازمنابع خبري .

 

 

 

 www.esalat.org