تهيه وگردآورنده:  توفيق امانی

(قسمت بیست و هفتم)

  

خوشه هاي ازخرمن پربار ادبيات ، تاريخ وفرهنگ

كمال الدين بهزاد       

                                                                                   

كمال الدين بهزاد، بزرگترين و مشهورترين نقاش مينياتور ساز افغاني در قرن دهم هجري، تاريخ تولد و وفاتش به درستي معلوم نيست به روايتي در سال 942 هجري قمري در گذشته است. استاد او بقولي امير روح الله معروف به ميرك نقاش هراتي كتابدار سلطان حسين بايقرا، و بقول ديگر پير سيد احمد بود و كسان ديگري را نيز نامبرده اند. چيزي نگذشت كه نزد در دربار سلطان حسين بايقرا در هرات تقرب يافت. و پس از برافتادن سلسله تيموريان خراسان بدست شيبك خان ازبك همچنان در هرات  ماند و بعد از استيلاي شاه اسماعيل اول صفوي بر ازبكان ، همراه وي به تبريز رفت و در سال 928 هجري قمري به رياست كتابخانه  سلطنتي منصوب گرديد.  

در دوره شاه طهماسب صفوي نيز در كمال عزت و احترام مي زيست، و سرانجام در تبريز درگذشت و در همانجا در جوار كمال الدين خجندي شاعر مدفون شد. نظر به شهرت بهزاد طي قرنها كسان بسياري كارهاي او را تقليد كرده اند و نامش را بر تصويرهاي بي شمار گذاشته اند از اين رو تميز دادن تصويرهاي اصلي كار دشواري است . اين تحقيقات مخصوصاً پس از برپا شدن نمايشگاه هنر ي در لندن (1931) تا حدي به نتيجه رسيد. اساس اطلاعاتي كه از كار او در دسترس است تصويرهايي است كه با امضاي اصيل او در نسخه اي از بوستان سعدي نقش شده و اينك در كتابخانه  ملي قاهره نگه داري مي شود.

شيوه بكار بردن رنگهاي گوناگون و درخشان تصويرها از حساسيت عميق بهزاد نسبت به رنگها حكايت مي كند. از اين تصويرها چنين بر مي آيد كه بهزاد  بيشتر به رنگهاي به اصطلاح «سرد» (مايه هاي گوناگون سبز و آبي) تمايل داشته، اما در همه جا با قرار دادن رنگهاي «گرم» (بخصوص نارنجي تند) در كنار آنها، به آنها تعادل بخشيده است. تناسب يك يك اجزاي هر تصوير با مجموعه آن تصوير شگفت انگيز است .  شاخه هاي پر  شكوفه و   نقش  كاشي ها و فرش هاي پر زيور و زمينه ی تصويرها نمودار ذوق تزئيني وظرافت بيحساب بهزاد است. اما بيش از هـر چـيز واقـع بيني اوست كـه كارهايش را از آثار نقاشان پيش از او متمايز ساخته است. اين واقع بيني بخصوص در تصورهايي به چشم مي خورد كه صرفاً جنبه درباري ندارد و نشان دهنده زندگي عادي و مردم معموليست (شير دادن ماديان ها به كره ها در مزرعه، تنبيه كسي كه به حريم ديگري تجاوز كرده، خدمتكاراني كه خوراك ميآورند، روستائيان در كشتزار و غيره) ديگر اينكه صورت آدمها به صورت عروسك وار و يكنواخت نقاشي هاي پيش از بهزاد شبيه نيست. بلكه هر صورتي نمودار شخصيتي است و حركت و زندگي در آن ديده مي شود، آدمها در حال استراحت نيز شكل و حالاتي طبيعي دارند. بر كارهاي ديگري كه به بهزاد منسوب است امضاي مطمئني ديده نمي شود. به اين جهت تنها سبك تصويرها (تركيب بي مانند نقشهاي تزئيني با صحنه هاي واقعي) ميتواند راهنمايي براي تميز دادن كارهاي اصيل او بشمار آيد. در ميان تصويرهاي بي شماري كه در كتاب ها يا جداگانه بنام بهزاد موجود است اختلاف عقيده ميان خبرگان بسيار است! اما به هر حال بسياري از اين كارها اگر از آن خود استاد نباشد وابسته به مكتب او هستند. برخي از شاگردانش مانند قاسم علي و آقا ميرك در كار خود بيش و كم به پاي استاد رسيدند. با آنكه در زمان صفويه سبك مينياتور سازي بار ديگر دچار تحول شد، نزديك نيم قرن پس از بهزاد نفوذ او در كار نقاشان به چشم مي خورد. نقاشان هراتي سبك بهزاد را به بخارا بردند و آنرا در دربار خاندان شيباني پرورش دادند. مهاجرت برخي از نقاشان سبب اشاعه سبك بهزاد در هندوستان نيز گرديد.

«شرق دور: چين، جاپان، هند و آسياي جنوب شرقي»

سرزمين هاي هند، چين، جاپان و آسياي جنوب شرقي از مراكز مهم فرهنگي و از حوزه هاي مهم تمدن جهاني اند. بسياري از اديان بزرگ جهان مانند آيين هندو و بودا، كنفوسيوس، طريقت ذن در اين مناطق پيدايش و گسترش يافته است كه در خلق آثار هنري منشأ اثر شده اند   .اقوام شرقي با وجود تعدد آيين ها و شرايع و وجوه تمدني مختلف،‌ موارد متشابه و اشتراكات فرهنگي بسياري دارند كه موجب مواجهه ی خاصي با حقيقت و هنر شده است. بدين جهت بسياري ازمحققان آنها را ذيل عنوان كلي «تفكر شرقي» كه روح كلي آن تلقي معنوي از حقيقت است جاي داده اند. بررسي آرای متفكران شرقي مي تواند سرآغاز شناسايي و حصول معرفت از نسبت آنها با زيبايي باشد و در نهايت موجب طرح پرسش هاي بنيادين گردد.

«يونان ، روم و مسيحيت»

سرزمين كهن يونان به تعبيري سرآغاز و منشأ تاريخ غرب لحاظ مي شود كه با ظهور تمدن رومي گسترش مي يابد. تمدن هاي يونان و روم با وجود تشابهاي بسيار وجوه افتراق و تمايزهايي هم دارند، به خصوص در مرحله ی پيدايش برخي شيوه هاي هنري از جمله معماري و شهرسازي كه آثار جديدي در سرزمين روم قديم به وجود آمد. به اعتقاد غالب محققان مي توان نظرگاه هاي فلسفي يوناني و رومي و آثار هنري آن را ، اساس و بنياد تمدن غرب دانست كه در دوره هاي آغازين خود با تمدن هاي بزرگ شرق باستان از جمله مصر، بين النهرين، ايران و هند مواجه شدند و تاثيرات متقابلي بر هم گذاشتند. با ظهور مسيحيت در غرب و رخنه در پاگانيسم يوناني و رومي، دوره جديدي آغاز شد كه تمناي آن رجوع به مشرق زمين براي گذشت از يونانيت و هلنيسم بود. اين نگرش دستاوردهاي جديد هنري در صدر مسيحيت، بيزانس و گوتيك داشت. پس از تفسير يوناني از مسيحيت ، راه براي ظهور دوره ی جديدي در غرب هموار شد كه با رنسانس ، بازگشتي به مباني هنر يونان و هلني و رومي حاصل آمد. اين گشت تاريخي در آرا‌ و آثار هنري، در نهايت منجر به ظهور مدرنيته و نظريه زيبايي شناسي جديد و تلقي نوين از زيبايي شد.

نگاهي به گسترش حوزه هاي نشر الكترونيك در عرصه توليد دانش معماري

فرآيند توليد اطلاعات از طريق ابزار الكترونيكي، مشتمل بر پست الكترونيك، وب و ... را نشر الكترونيكي تعريف كرده اند. نشر الكترونيكي شامل آنچه كه در محيط وب عرضه مي شود و نيز گونه هاي غير چاپي مانند خبرنامه الكترونيكي، ديسك نوري و گروه هاي مباحثه اي در اينترنت و ... مي شود. وب مانند بقيه خدمات اينترنت مبتني بر خدماتي است كه از طريق آن مي توان به گستره وسيعي از منابع اينترنت دسترسي پيدا كرد. برخلاف پيچيدگي اينترنت، ماهيت خود وب نسبتا ساده است. از طرف ديگر وب جهاني بزرگترين و متنوع ترين مجموعه اطلاعاتي است كه تا به حال گردآوري شده و تلاشي براي مرتبط ساختن ابناي بشر با روشي قدرتمند.  اطلاعات در دنياي امروز يا عصر اطلاعات داراي ويژگي هايي است كه به اعتبار آن مي توان وضعيت مطلوب آينده را ترسيم كرد. پراكندگي جغرافيايي، انبوهي، سرعت روزآمد، تنوع موضوعي اطلاعات، بين رشته اي ها از اهم مسايلي است كه مقوله اطلاعات، امروزه با آن روبه رو است. حركت اطلاعات در روند تبديل به دانش در مسير اخص گرايي كه جامعه اطلاعاتي امروز را تحت سه مقوله اطلاع سازها، اطلاع پردازها و اطلاع خواه ها مشخص كرده نيازمند برنامه ريزي خاصي مي كند. بررسي مسير توليد و تولد روش ها، ابزار، انديشه ها و روندهاي اشاعه اطلاعات از نظر گاه تاريخي، منجر به دستيابي رويكردهاي اطلاعاتي خاصي در عصر حاضر از جمله حركت به سمت تخصصي شدن، خودكارسازي، كيفيت گرايي، اطلاعات ناب، جلوگيري از ريزش كاذب و اطلاع رساني گزينشي شده و پيش بيني مي شود هزاره سوم، هزاره اطلاع رساني گزينشي در مفهوم خاص آن باشد.

با توجه به رشد شگفت انگيز علوم و تكنولوژي و سرعتي كه با آن دانش نو عرضه مي شود و منسوخ شدن دانش گذشته، سرعت كهنه شدن دانش فني و اجباري شدن بازگشت فارغ التحصيلان قديمي به مدارس به معناي نوعي كلمه براي نو كردن مهارت هاي خود، فراواني دانشمندان دست اندر كار و وجود مجلات علمي و فني بسيار، افزايش تخصص و مشكل  شدن تفهيم و تفهم و مبادله اطلاعات، فاصله زماني اندك بين پژوهش و كاربرد و نياز به كسب اطلاع را آني تر و شديدتر؛ گذار روز افزون از مواد چاپي به منابع الكترونيكي روي شبكه، اجتناب ناپذير مي شود.
رنگ در باغچه هاى خانگى

تمامى رنگها از تركيب ۳رنگ اصلى زرد، قرمز و آبى به وجود مى آيند؛ در كنار اين سه رنگ و تركيبات آنها۲رنگ ديگر سياه و سفيد نيز در ارائه نتايج نهايى در طراحى بسيار مؤثرند. در گلكارى و طراحى فضاى سبز وقتى نوبت به عمليات تزئينى مربوط به گل و گياه مى رسدآنچه بيش از همه به چشم خواهدآمد رنگهاى سفيد و قرمز خواهندبود. در ايجاد هماهنگى بين رنگها براى زيبا ساختن هرچه بيشتر باغچه كوچكمان بايد به نكاتى هر چند بسيار ساده اما در نهايت بسيار تأثيرگذار دقت كنيم؛ هرگاه گلهايى كه در باغچه كاشته ايد داراى رنگ هاى اصلى هستند (زرد و قرمز و آبى) بايد دقت كنيد كه در بين آنها حتماً از گلهايى با رنگهاى تركيبى هم استفاده كنيد در غير اين صورت معمولاً نتيجه چندان دلچسب نخواهدبود.
در صورتى كه رنگ قالب در گلهاى شما تيره است حتماً بين آنها رنگهاى روشن را نيز به كار ببريد، هيچ وقت از توناليته هاى مختلف يك رنگ در كنار هم استفاده نكنيد، معمولاً بهترين حالت اختلاط رنگهاى تيره با رنگ هاى روشن است. نقش آب نماهاى كوچك بركه مانندرا فراموش نكنيد. باچندقلوه سنگ و سنگ رودخانه اى به راحتى خودتان هم مى توانيد منظره باغچه تان را كامل كنيد. در انتها اگر مايل بوديد منظره زيبايى در شب داشته باشيد با چند چراغ زمينى براى باغچه تان، شب هاى دل انگيزى كنار آن خواهيد داشت…!

انرژي در ساختمان

نمايندگان 50 كشور جهان ، چهارمين همايش بهينه سازي مصرف سوخت در ساختمان را به همراه كارگاه آموزشي مربوطه برگزار كند.محورهاي استفاد انرژي و عايق بندي، انرژي ساختمان، سيستم هاي گرمايش و سرمايش، معماري ساختمان در اقليم هاي مختلف، استفاده از انرژي هاي تجديد پذير، تدوين قوانين و مقررات بهينه سازي مصرف سوخت ساختمان هاو ... ، در اين همايش مورد بررسي قرار خواهند گرفت.نكته جالب توجه برگزاري مسابقه اي بين معماران براي طراحي خانه اقليمي در كنار ساير برنامه هاي اين همايش است. علاقه مندان تا اول امسال فرصت دارند خلاصه مقالات خود را براي اين همايش ارسال دارند

جوايز اسکار سال ۲۰۰۳


بهترين فيلم: «شيكاگو» (ميراماكس)
بهترين كارگردان: رومن پولانسكي («پيانيست»)
بهترين بازيگر نقش اول مرد: آدرين برودي («پيانيست»)
بهترين بازيگر نقش اول زن: نيكول كيدمن («ساعات»)
بهترين بازيگر نقش مكمل مرد: كريس كوپر («اقتباس»)
بهترين بازيگر نقش مكمل زن: كاترين زيتاجونز («شيكاگو»)
بهترين فيلم انيميشن: «شهر اشباح: سفر چيهيرو» (بوئناويستا)
بهترين فيلمنامه اقتباسي: رونالد هاروود («پيانيست»)
بهترين فيلمنامه اريژينال: پدرو آلمودوار («با او حرف بزن»)
بهترين فيلم غيرانگليسي‌زبان: «هيچ‌جا در افريقا» (آلمان)
بهترين كارگردان هنري: جان ماير، گرد سيم («شيكاگو»)
بهترين فيلمبرداري: كنراد ال. هال («راهي به فنا»)
بهترين طراحي هنري: كالين آتوود («شيكاگو»)
بهترين فيلم مستند: «بولينگ براي كلمباين» (يونايتد آرتيستس و آليانس آتلانتيس)
بهترين فيلم كوتاه: «برج‌هاي دوقلو» (ولف فيلمس، شيپ پيكچرز، يونيورسال، موپو اينترتينمنت)
بهترين تدوين: مارتين والش («شيكاگو»)
بهترين چهره‌پردازي: بئاتريس دي‌آلبا و جان جكسن («فريدا»)
بهترين موسيقي متن: اليوت گلدنتال («فريدا»)
بهترين ترانه: امي‌نم براي ترانه
Lose Yourself («هشت مايل»)
بهترين فيلم كوتاه انيميشن: «چوب‌چوبس» (كلمبيا)
بهترين فيلم كوتاه مستند: «مرد فريبنده» (ام‌اند‌ام پروداكشن)
بهترين صدا: مايكل مينكلر، دومينيك تاولا و ديويد لي (شيكاگو)
بهترين تدوين صدا: اتان وان در رين و مايكل هاپكينز («ارباب حلقه‌ها: دو برج»)
بهترين جلوه‌هاي ويژه: جيم ريگل، جو لتري، رندال ويليام كوك و آلكس فانك («ارباب حلقه‌ها: دو برج»)
جايزه افتخاري: پيتر اتول

جوايز اسکار سال ۲۰۰۴

بهترين فيلم : «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان» به كارگرداني پيتر جكسون
بهترين كارگردان : پيتر جكسون براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين فيلمنامه اصلی : سوفيا كاپولا براي فيلم «گمشده در ترجمه»

بهترين فيلمنامه اقتباسی : فرن والش، فيليپا ويليام و پيتر جكسون براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين بازيگر مرد : شون پن براي فيلم «رودخانه مرموز»
بهترين بازيگر زن : چارليز ترون براي فيلم «هيولا»
بهترين بازيگر نقش مكمل مرد : تيم رابينز براي فيلم «رودخانه مرموز»
بهترين بازيگر نقش مكمل زن : رنه زلوگر براي فيلم «كوهستان سرد»
بهترين فيلمبرداری : راسل بويد براي فيلم «ارباب و فرمانده: دورترين نقطه جهان»
بهترين تدوين : جمي شل‌كرك براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين موسيقي متن : هاوارد شور براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين ترانه : فرن والش، هاوارد شور و آني لنوكس براي ترانه "به سوي غرب"، فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»

بهترين طراحي هنری : دان هنا (طراحي هنري) و آلن لي (طراحي صحنه) براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين طراحي لباس : انجيلا ديكسن و ريچارد تيلور براي فيلم «ارباب حلقه‌ها : بازگشت سلطان»
بهترين چهره‌پردازي: پيتر كينگ و ريچارد تيلور براي فيلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت سلطان»
بهترين فيلم خارجي: «هجوم بربرها» به كارگرداني دنيس آركاند (كانادا)
بهترين فيلم انيميشن: «پيدا كردن نيمو» به كارگرداني اندرو استانتن
بهترين فيلم مستند: «مه جنگ» به كارگرداني ارول موريس و مايكل ويليامز
بهترين فيلم كوتاه: «دو سرباز» به كارگرداني آرون اشنايدر و اندرو جي ساكس
بهترين فيلم كوتاه انيميشن: «هاروي كرامپت» به كارگرداني آدام اليوت
اسكار افتخاري يك عمر فعاليت هنري: بليك ادوارد

اسکار – از دهه 90 تا امروز

روز برگزاری ۷۶ امين دوره مراسم اسکار می باشد . محل برگزاری در سالن کداک هاليوود بوده و امسال بيلی کريستال مجری اين مراسم می باشد .

جوایز اسکار – از دهه 90 تا امروز :

بهترین بازیگر مرد
1990- جرمی آیرون ، فیلم برگشت شانس
1991- آنتونی هاپکینز ، فیلم سکوت بره ها
1992 – آل پاچینو ، فیلم عطر یک زن
1993 – تام هنکس ، فیلم فیلادلفیا
1994 – تام هنکس ، فیلم فارست گامپ
1995 – نیکلاس کیج ، فیلم ترک لاس وگاس
1996 – جفری راش ، فیلم درخشش
1997 – جک نیکلسون ، فیلم بهمان خوبی که بدست می آيد
1998 -  روبرتو بنینی ، فیلم زندگی زیباست
1999 – کوین اسپیسی ، فیلم زیبایی آمریکایی
2000 – راسل کرو ، فیلم گلادیاتور
2001 – دنزل واشنگتن ، فیلم روز تمرین
2002 – آدرین برودی ، فیلم پیانیست

بهترین بازیگر زن
1990 – کتی بیتس ، فیلم میسری
1991 – جودی فاستر ، فیلم سکوت بره ها
1992 – اما تامسون ، فیلم پایان هاواردز
1993 – هالی هانتز ، فیلم پیانو
1994 – جسیکا لنگ ، فیلم آسمان آبی
1995 – سوزان ساراندون ، فیلم قدم زدن مرد مرده
1996 – فرانسس مک دورمند ، فیلم فارگو
1997 – هلن هانت ، فیلم بهمان خوبی که بدست می آید
1998 – گوئینت پالترو ، فیلم شکسپیر عاشق
1999 – هیلاری سوانک ، فیلم پسرها گریه نمی کنند
2000 – جولیا رابرتز ، فیلم ارین برانکویچ
2001 – هالی بری ، فیلم بالماسکه هیولا
2002 – نیکول کیدمن ، فیلم ساعتها

بهترین کارگردانی
1990 – کوین کاستنر ، فیلم رقص با گرگها
1991 – جاناتان دم ، فیلم سکوت بره ها
1992 – کلاینت استوود ، فیلم نابخشوده
1993 – استیون اسپیلبرگ ، فیلم فهرست شیندلر
1994 – رابرت زمکیس ، فیلم فارست گامپ
1995 – مل گیبسون ، فیلم شجاع دل
1996 – آنتونی مینگلا ، فیلم بیمار انگلیسی
1997 – جیمز کامرون ، فیلم تایتانیک
1998 – استیون اسپیلبرگ ، فیلم نجات سرباز رایان
1999 – سام مندس ، فیلم زیبایی آمریکایی
2000 – استیون سودربرگ ، فیلم ترافیک
2001 – ران هاوارد ، فیلم یک ذهن زیبا
2002 – رومن پولانسکی ، فیلم پیانیست

بهترین فیلم
1990 – رقص با گرگها
1991 – سکوت بره ها
1992 – نابخشوده
1993 – فهرست شیندلر
1994 -  فارست گامپ
1995 – شجاع دل
1996 – بیمار انگلیسی
1997 – تایتانیک
1998 – شکسپیر عاشق
1999 – زیبایی آمریکایی
2000 – گلادیاتور
2001 – یک ذهن زیبا
2002 – شیکاگو
.

 

 

 

از هر چمن سمنی