سه شنبه، ۱۷ جون   ۲۰۰۸

آيا کرزی ميتواند جلو مداخلۀ پاکستان
 در افغانستان رابگيرد؟؟؟

قسمت ۲ و پایانی - پژوهشی از (زيميرو اسکاری)

 

نيروهای ائتلاف و ادامه اختلاف

 

نيروهاي طالبان كه به دليل حمايت‌هاي  آمريكا، عربستان و نودوپنج درصد بخش‌هاي افغانستان را اشغال كردند .آنان با تصرف قندهار در سال (نودوچهارميلادي) عملا دولتي خودخوانده با قوانين سخت قبيله ي  در اين منطقه را به اجرا گذاشتند.  مردم كه از هرج‌و‌مرج خسته شده بودند و نياز شديدي به استقرار نظم و قانون احساس مي‌‌‌‌كردند . طالبان سرانجام در سال (نودوشش ميلادي)  كابل را قبضه كردند و بدين ترتيب با تصرف پايتخت، حكومت خود را در سراسر افغانستان مستقر ساختند .اگرچه در اين دوران و بعد از آن مقاومت‌هايي صورت گرفت، اما قدرت مالي و نظامي طالبان به همراه نظم آهنيني كه در كشور بوجود آورده بود باعث شد كه ثبات و پايداري آن هر روز استحكام بيشتري يابد.

با استقرار حكومت طالبان به مرور چهره خشن و ارتجاعي ووهابي آنان از اسلام عرصه را بر مردم تنگ‌تر ‌كرد اما كسي ياراي مقابله با ‌آن را نداشت .حاميان طالبان نيز از حضور آنان در افغانستان خشنود بودند .رهبري طالبان را ملا عمربدوش داشت . شخصي كه مخالف عكس بود و آن را حرام مي‌دانست و از اين روي عكس‌هاي محدودي از او وجود دارد .در خلال جنگ‌‌هاي داخلي در افغانستان و به ويژه پس از استقرار حكومت طالبان در اين كشور، بن لادن رهبر القاعده كه به لحاظ ايدئولوژيك ارتباط تام با طالبان داشت زمينه فعاليت خويش را گسترش داد . بن‌لادن كه در جنگ با شوروي از همراهان مجاهد بود و سرمايه افسانه‌اي خود را در اختيار طالبان گذاشته بود بعد از متهم شدن به بمب‌گذاري عليه منافع آمريكا مجبور به بازگشت به افغانستان شد و مورد پذيرش و پذيرايي حكومت طالبان قرار گرفت.

در پي حادثه تروريستي يازده سپتامبر و مشخص شدن اجراي اين عمليات توسط بن‌لادن، آمريكا از طالبان خواست كه بن‌لادن را تحويل دهد اما طالبان امتناع كرد .بدين ترتيب آمريكا رسما به جنگ طالبان رفت .حكومت طالبان سرنگون شد اما غربي‌ها نتوانستند ملاعمر، رهبر طالبان و بن‌لادن، رهبر القاعده را دستگير كنند .القاعده دامنه فعاليت‌هاي تروريستي خود را به سراسر جهان كشاند و نيروهاي وفادار به طالبان نيز همچنان به نبرد با نيروهاي دولتي و سربازان خارجي مستقر در كشور مشغولند.

با گذشت چندين سال از تهاجم آمريكا به افغانستان و محقق نشدن وعده هاى اقتصادى ، فقر گسترده زندگى مردم را فلج كرده است. بيش ازشصت تاهفتاد درصد مردم کشوردر شرايط بسيار بدى زندگى مى كنند و حتى امكانات اساسى از قبيل آب و برق در اختيار ندارند. وضعيت زندگى مردم از زمان سقوطي طالبان تغيير نكرده است. درواقع ، وضع زندگى بغرنج تر شده است. افزايش مصارف سبب شده است مردم نتوانند از عهده تأمين مصارفات خانواده هاى خود برآيند. خانواده ها درباره آينده فرزندان خود نگران هستند. كودكان و نوجوانان در شرايطى بزرگ مى شوند كه بيكارى وفساد اجتماعي درجامعه باگذشت هرروزگسترش پيدامينمايد . فساد در ادارات دولتى و امنيتى گسترش يافته كه همين مسأله مانع فعاليتهاى اقتصادى است، مغازه داران و دست فروشان بايد براى ادامه فعاليت خود به پوليس ، شاروالي وادارات قضايي رشوت بدهند.  در چنين شرايطى مردم در تلک از فقرافتاده اند كه امكان گريختن آنها از اين تلک وجود ندارد.

ازيک طرف براساس گزارش يك گروپ تحقيقاتي وابسته به ناتو، اين سازمان همچنان ازكمبود نيرو و امكانات در افغانستان رنج مي‌برد و نيروهاي اين سازمان نمي‌توانند مناطق تصرف‌شده يا پاكسازي شده را حفظ كنند و اين مناطق بين نيروهاي ناتو و تروريست‌ها دست به دست مي‌شود.  كشورهاي عضو عمليات نظامي ناتو در افغانستان موسوم به آيساف  نقطه‌نظرات گوناگوني درباره بحران امنيتي در كشور و نحوه واجهه با آن ارائه مي‌دهند .براي مثال آلمان كه برخلاف مخالفت‌هاي داخلي، بر لزوم استقرار نيروهاي ناتو در شمال تأكيد دارد هنوز با ارسال نيروي بيشتر براي تهييج جبهه جنوبي با ديگر كشورها به توافق نرسيده است . با وجود گذشت هفت سال ازلشکرکشي آمريکا ، هنوز سؤالات بسياري درباره توان واقعي ناتو در برقراري ثبات و امنيت در مطرح است .كورت ولكر – دستيار وزير امور خارجه آمريكا در امور اروپا وآسيا – چندي پيش توان ناتو در دست‌ يابي به اهدافي بزرگ در افغانستان را زير سؤال برده بود و از طرفي ديگر از جامعه بين‌المللي خواسته بود تا از مداخله‌ها و كارشكني‌هاي برخي همسايگان افغانستان همچون پاكستان جلوگيري به‌عمل آيد .به نظر مي‌رسد مشكلات ناتو درکشور و فشار افكار عمومي بر پايتخت‌هاي اروپايي، شكاف به‌وجود آمده در مشاركت نظامي اين كشور را بيش از پيش نمايان ساخته است.

سال گذشته میلادی مرگبارترین سال برای نیروهای نظامی آمریکایی در افغانستان  توصیف شده است .آمریکا حدود بيست وپنج هزار نظامی در افغانستان دارد که چهارده هزار نفر آنان تحت فرماندهی ناتو و بقیه به عنوان سربازان مستقل عمل می کنند. تلفات نظامیان آمریکایی در افغانستان تا کنون به بیش از سه صد نفر ( به اساس ارقام نظاميان آمريکا ) رسیده است. شمار سربازان انگلیسی که در قالب نیروهای بین المللی امنیتی ایساف فعالیت می کنند نیز به حدود هفت هزاروهشت صد نفر می رسد که بیشتر آنان در جنوب کشور مستقر هستند. تعداد سربازان انگلیسی که از آغاز حمله آمریکا به افغانستان کشته شده اند به صد نفرميرسد  . سفیر آمریکا در کابل می گوید: با وجود تلاش هائی که برای جلوگیری از کشت خشخاش در افغانستان انجام گرفته است و با وجود از بین بردن ۲۰هزارهکتار مزرعه خشخاش در سال گذشته، محصول خشخاش ِ امسال بازهم افزایش یافته و به ارقامی بی سابقه رسیده است. بر اساس آمارهای مقدماتی ، امسال ۱۸۵هزار هکتار زمین زیر کشت خشخاش رفته است که نسبت به سال گذشته ۲۰ هزار هکتار افزایش نشان می دهد. به گفته او، از این رقم  ۸۶ هزار هکتار تنها در هلمند قرار دارد. هلمند پرخشونت ترین  ولايت است و نیروهای ناتو در آنجا با هزاران طالب درگیر جنگ هستند. درسال گذشته ، ۹۲ درصد تریاک ِ قاچاق جهان، در افغانستان تولید شده است.

با آمدن لابراتورهاي پيشرفته و وسايل ارتباطي نوين، معضل توليد و قاچاق اين مواد و مبارزه با آن را در سطح جهاني شديدا پيچيده و به يك نگراني عمومي جهاني تبديل كرده است. توصيف وضعيت با عبارت شديدا پيچيده و ابراز نگراني از آن، نقطه عطف تمامي سخنراني‌ها و گزارش‌هايي بود كه مسوولين مبارزه با مواد مخدر كشورهاي منطقه و سفراي آن‌ها در هفتمين كنفرانس بين‌المللي ارايه كردند. وضعيت پيچيده موجود به‌گفته روبرتو آربيتريونماينده ملل متحد براي مبارزه با مواد مخدر ، بيشتر از آنجا ناشي مي‌شود كه توليد خشخاش در افغانستان به بيش از هشت وينم هزارتن رسيده و سطح كشت آن نيز فوق‌العاده افزايش يافته است.

آربيتريو اين وضعيت را درپهلوي دستيابي باندهاي توليد و قاچاق مواد مخدر به‌ انکشاف‌هاي نوين لابراتوري كه باعث شده مواد هاي كم‌حجم ولي پرخطرتر وارد بازار شود ، عواملي مي‌داند كه باعث نگراني فزاينده جهاني نسبت به اوضاع صحي عمومي بخصوص جوانان شده است.

ازطرف ديگر اعتراضها و انتقادات داخلي و خارجي در مورد قتل وبمبارد مردم بي دفاع روزبروز افزايش ميابد ، رسانه هاي غربي و فرماندهان نيروهاي بي بندوبارناتو در اقدامي هماهنگ درصدد توجيه کشتار غير نظاميان مي برايند . اکثرآ رسانه های غربي قتل وکشتارمردم مظلوم ما را به طالبان نسبت ميدهند و تاکيد ميکنند که در پي افزايش حملات طالبان در سال جديد ميلادي ،قتل وغارت غير نظاميان درمقايسه با مدت مشابه سال قبل شش برابر افزايش يافته و از چهل نفر به دوصدوچهل نفررسيده است .

تحليل گران سیاسی ،اين ادعاي ناتو ورسانه هاي دروغگوي غربي را صرفا تلاشی در جهت توجيه کشتار غير نظاميان و پنهان نمودن جنايات سربازان ناتو و آمريکايي ارزيابي ميکنند . زيرا عمليات نيروهاي آمريکايي و سازمان ناتو در افغانستان حداقل در يک سال اخيربه وضوح نشان ميدهد که اين نيروها به استناد اخبار کذب و غير واقعي و به بهانه حضور طالبان ، مناطق مسکوني را راکت باران و يا مورد هدف حملات هوايي قرار ميدهند که باعث کشته و زخمي شدن صدها تن تاکنون شده است . ادامه اين رفتار غير انساني نيروهاي ناتو و ،آ مريکا باعث شده است تا دولت بخصوص کرزي درظاهر اعتراض به کشتار غير نظاميان نمايند . اما نيروها ي بيگانه بدون عطف توجه به ياوه گويي هاي کرزي ،مناطق مسکوني را مورد هدف قرار ميدهند . به همين دليل است که نمايندگان پارلمان در واکنش به تصميم دولت آمريکا براي اعزام هفت هزار نيروي نظامی جديد به افغانستان اعلام کردند که اعزام اين نيروها صرفا به افزايش کشتار غير نظاميان منجر خواهد شد .

 زيرا آمريکا در هفت سالي که درکشور حکمروايي دارد ، نه تنها دستاوردي درنابودي طالبان و القاعده نداشته است بلکه با اعزام نيرو مي کوشد کشور را تبديل به يک پايگاه نظامي براي خود کند و با مخالفان اين برنامه و سياست خود ، تحت عنوان طالبان به شدت مقابله و آنرا سرکوب ميکند که نتيجه آن کشتار هزاران غير نظامي در افغانستان است که رسانه ها و فرماندهان نظامی آمریکا و ناتو با گستاخي هرچه تمامتر در صدد توجيه آن هستند . تلفات غیرنظامیان در جریان عملیات نظامی نیروهای خارجی به یکی ازموضوعات بحث برانگیز مبدل شده و نارضایتی عمومی مردم را در پی داشته است. باشندگان مناطق جنگزده کشورشکایت می کنند که نیروهای خارجی با اجرای عملیات نظامی و در بیشتر موارد در بمباردمانهای هوایی خود، غیرنظامیان را هدف قرار می دهند. در تازه ترین مورد اعتراضات دسته جمعی حدود سه صد نفر از علما و روحانیون در شهر جلال آباد در یک گردهمایی از نیروهای خارجی خواسته اند در هنگام اجرای عملیات نظامی احتیاط بیشتری بکار گیرند. در بخشی از قطعنامه ای که در این گردهمایی خوانده شد، هشدار داده شده است که ادامه تلفات غیرنظامیان از سوی نیروهای خارجی در کشور پیامدهای ناگواری را به همراه خواهد داشت. ما علمای دینی از سراسر ننگرهار مواردی را به شدت محکوم می کنیم که سبب سوگواری مردم ما می شود. یکبار دیگر از قوماندانی آیساف می خواهیم به کشتار غیرنظامیان پایان دهند؛ در غیر آن ادامه این وضعیت پیامدهای ناگواری را به دنبال خواهد داشت.

درصورت عدم اجراي عدالت در مورد كساني كه در عمليات نظامي در كشور مرتكب تخلف مي‌شوند، زمينه تخلف در جبهه‌هاي جنگ افزايش خواهد يافت . ملت و نهاد هاي سياسي کشور انتظار دارند، در جريان جنگ اگر تخلفي صورت گرفت يا قوانين جنگي ناديده گرفته شد، مساله پيگيري شود.  كساني كه بدون دليل در عمليات نظامي جان خود را از دست مي دهند،خانواده‌ها انتظار دارند،حقوق آنان ضايع نشود و عدالت در مورد مجرمين اجرا گردد.  تصميم اردوي آمريكا به متهم نكردن دو تفنگدار دريايي اين كشور كه در كشتن ۱۹غيرنظامي سال قبل درجاده تورخم به جلال آباد شركت داشتند، خشم ملت را بر انگيخته است .

مشخصه عمليات نظامي تروريستان چندي است که به سازماندهي حملات انتحاري ، انفجار بمب و مين‌گذاري در محورهاي ارتباطي و حمله به پسته وپاتک پوليس با حضورافراد پاکستاني درهمه زمينه ها مشغول اند .

پس ازتفاهم نظاميان پاکستان با طالبان وتروريستان درمرزهاي افغانستان وپاکستان وسخنان به شدت تروريستي بيت الله محسود ، مردم کشور نسبت به سخنان مسوول طالبان پاكستاني از ادامه حملات در افغانستان نگران است .  توقع مردم از پاكستان عدم اجازه به تروريستان براي نفوذ به خاك افغانستان و كشتن افراد بيگناه است . غلبه بر اين مشكل تفاهم فرامرزي را طلب مي‌كند. در تقاهم نامه بايد به منافع ملي ، منطقه‌اي و جهاني توجه شود و اگر بگونه‌اي باشد كه تروريسم ، كشور ديگري را تهديد كند، خطر اين پديده سرانجام دامن آن كشور را هم خواهد گرفت . اين تفاهم نامه تبديل به فرصت طلايي براي تروريستان  شد تا خود را تجهيز و آماده حملات تروريستي كنند كه نتايج آن را سال قبل دو كشور شاهد بودند.

امضاء توافقنامه آتش بس میان دولت ایالتی سرحد پاکستان و تروريستان فعال در مناطق قبایلی پاکستان ازجمله درسوات ووزيرستان با واکنشهای مختلفی در سطح منطقه ای وبین المللی روبرو شده است. درحالی که آمریکا و دولت با امضاء قرارداد آتش بس میان دولت پاکستان با طالبان به شدت مخالفت کرده اند، سازمان ملل متحد برخورد احتیاط آمیزی با آنها داشته و تاکید کرده است که به دقت مراقب پیامدهای توافقنامه صلح و آتش بس دولت پاکستان و تروريستان مستقر در مناطق قبایلی این کشور است.

بر مبنای توافقنامه صلح ، تروريستان حاکمیت دولتی را درمناطق قبایلی پذیرفته و متعهد شده اند که ضمن تحویل سلاح های سنگین خود به تاسیسات دولتی حمله نکنند و مانع رفتن دختران به مدرسه و کارکردن زنان نشوند؛ دولت پاکستان آنرا یک پیروزی برای خود می داند. بخصوص انکه طالبان محلی پذیرفته است که تمام پایگاههای تربيتي نظامی خود را در منطقه سوات جمع آوری کند. از اینرو دولت پاکستان با دیدگاه آمریکا و دولت برای برخورد نظامی با تروريستان مستقر در مناطق قبایلی مخالف است . زیرا معتقد است برخورد نظامی با افراط گرايي وتروریزم در هفت سال گذشته تجربه موفقی نبوده است.

از آغاز سال جاری میلادی ، چهل وچهار سرباز آیساف درافغانستان کشته شده اند. این مطلب جنرال برانکو سخنگوی نیروهای ایساف ، طی نشست خبری مشترک با سخنگوی وزارت دفاع درمقرآن وزارت بیان داشت. جنرال برانکو می گوید: درتمام عملیات های سال جاری ، نیروهای داخلي وآیساف علیه طالب ، تلفات سنگین را به آنها وارد نموده ودرجریان عملیات های نظامی ، تاهنوز تلفات غیر نظامیان گزارش نشده است. وي گفت: تاکنون تلفات سربازان آیساف به چهل وچهار تن می رسد. همچنان وی خاطرنشان کردکه سال گذشته نیز درهمین مدت، با توجه به کم بودن عساکر ایساف درافغانستان ، نسبت به سال جاری ، تلفات نیرهای خارجی به چهل ودوتن می رسید. فعلآ درافغانستان ، پنجاه هزار و هشتصد وسی وهشت سرباز خارجی ، مصروف مبارزه علیه ترویزم می باشند. دولت خواستار پیگرد جدی کسانی اند که تخلفات جنگی را انجام می دهند. اشخاص وافراد ی که از ناحیه تخلفات نظامی متضرر می شوند ، خواستار تطبیق عدالت می باشند.  تمام رهبری عملیات نظامی سال جاری از سوی اردوی ملی رهبری شده، ابتکار عمل به دست آنها بوده و کوشش می شود تا مناطقی که شورشیان طالب در آن تسلط دارند، یکی پی دیگری به تصرف نیروهای امنیتی افغان درآید.

وي گفت : درگيري ميان نيروهاي آمريکايي با نيروهاي مسلح مخالف دولت در گرمسير هلمند همچنان ادامه دارد . وي با بيان اينکه حدود چهار هزار نفر؛ قبل از تهاجم دو هزار و چهارصد سرباز آمريکايي ، منطقه را ترک کرده بودند ، اضافه کرد که آمار منتشره در مورد آوارگان غير واقعي است .  مسوولان ولايت هلمند شمار آوارگان را حدود بيست هزار نفر تخمين زده بودند. 

همچنين مارک ليتي در مورد تاثير مذاکرات صلح اسلام آباد با طالبان پاکستاني گفت ، ناتو بر اين عقيده است در هر موافقت نامه اي بايد امنيت ديگر کشورها لحاظ شود.  اگر معاهده صلح امنيت افغانستان را مورد تهديد قرار دهد، ما نگران خواهيم شد.   ناتو هرچند براي اين دولت  ( پاکستان ) احترام قائل است ، اما بر اين باور است که مذاکراه با طالبان نبايد باعث ناامني در افغانستان گردد.  راه حل اين نيست که مذاکراه با مخالفين باعث گردد که مشکل از يک سوي مرز به سوي ديگر مرز انتقال يابد.  با آغاز مذاکراه صلح فعاليت مخالفين در شمال خط مرزي ديورند در خاک افغانستان افزايش يافت در حاليکه فعاليت ها در آن سوي مرز کاهش پيدا کرده است .  وي گفت : پاکستان هر تصميمي که مي گيرد، و قرار دادي را که امضاء مي کند، بايد متوجه باشدو باعث تهديد ناتو نشود.  نيروهاي ايساف قبلا نگراني خود را به پاکستان اعلام کردند که معاهده صلح باعث تهديد و شورش در اين سوي مرز ديورند نشود.  وي هشدار داد در صورتي که تهديد و شورش ادامه داشته باشد ، تصميم اتخاذ شده موقتي خواهد بود.  وي تنها راه برون رفت منطقه از مشکل تروريسم را تدابير سياسي توام با راه حل منطقه اي و با لحاظ نمودن جوانب امر دانست . اين دو کشور دو هزار و چهارصدوسي  کيلومتر مرز مشترک دارند که همواره يکديگر را به ناتواني در کنترول مرز و ممانعت از رفت و آمد شورشيان از مرز ديورند متهم مي کنند .

کرزی طی یک کنفرانس مطبوعاتی در کابل گفت: افغانستان دیگر تحمل توطئه های خارجی را ندارد و اکنون آماده دفاع از خود می باشد.  این اظهارات کرزی در حالی صورت می گیرد که دو تن از مقامات بلند پایه تروریزم در پاکستان اعلام کرد که حمله انتحاری در ولایت ننگرهار از سوی آن ها سازمان دهی شده بود و جهاد شان را در افغانستان علیه افغان ها و خارجی ها همچنان ادامه می دهند.  با این حال کرزي گفت: تروریزم در حال حاضر فقط پشتونهای سرحدی افغانستان و پاکستان را مورد عملیات های شوم شان قرار می دهند، با این وجود وظیفه دولت است تا از پشتونهای پاکستانی وافغانی قاطعانه دفاع نماید. افغانستان کشور بی صدای چند سال قبل نیست که از خود دفاع نتواند، بلکه این کشور امروز از تمام امکانات برای دفاع از خاک ، ناموس و معارف در برابر دشمنان برخوردار می باشد . در صورتی که بیت الله محسود وملاعمر از فرمانده هان تروریزم در پاکستان مبارزه شان علیه پشتونهای پاکستانی وافغانستان را همچنان انجام دهند، دولت ومردم مجبور و مکلف هستند تا در دفاع از این مردم برخیزند و تروریزم در پاکستان را هدف قرار دهند.  از آنجایی که دولت ومردم افغانستان سي سال توطئه های تلخ دولت پاکستان را چشیده دیگر تحمل ندارد،  هزاران نفر به منظور از بین بردن مقامات ومردم ملکی وارد افغانستان شوند و عملیات های انتحاری را انجام دهند . کشور پاکستان سي سال است که مردم را به مصیبت گرفتار کرده و همچنان مانع بازسازی وتامین امنیت در کشور می شود، با این همه افغانستان حق دفاع از خود را دارد. در صورتی که تروریستان به رهبری بیت الله محسود و ملاعمر پاکستانی برای برهم زدن امنیت وافغان کشی از خط دیورند عبور کنند دیگر خط دیورند وجود ندارد.

کرزی تاکید کرد که کشورش حق نابود کردن مخفیگاه تروریستها در پاکستان را در دفاع مشروع از خود دارد. هنگامی که تروریستها از پاکستان برای حمله و کشتن نیروهای امنیتی افغان و سربازان نیروی چندملیتی وارد افغانستان می شوند، این حق به ما داده می شود که ما نیز همین کار را انجام دهیم. ما آنان را تعقیب و انتقام آنچه که آنان در سال های اخیر بر سر افغانستان و مردمش آورده اند، خواهیم گرفت.

کرزی گفت که افغانستان حق دفاع از خاک خود را دارد و این بار بیت الله محسود و ملاعمر پاکستانی را در خانه هایشان هدف قرار می دهد. این حملات آغاز شده و همچنان ادامه خواهد یافت. اشاره  کرزی در این مورد، به حملات اخیر نیروهای آمریکایی به خاک پاکستان بود که چندین شورشی و یازده سرباز پاکستانی در آن به قتل رسیدند. این حمله در یک پاسگاه مرزی در نواحی کوهستانی مهمند، یکی از نواحی قبیله نشین پاکستان، در آنسوی مرز در مجاورت ولایت کنر روی داد.  وي  در جواب به سوالی در این مورد که چه واکنشی نسبت به اعلام جهاد طالبان پاکستانی در افغانستان دارد، گفت...... افغانستان حق دفاع از خود را دارد.  یک خارجی (طالبان پاکستانی) به خود حق می دهد علیه افغانستان اعلام جهاد کند، پس ما هم حق داریم این افراد را در خانه هایشان هدف قرار دهیم... افغانستان امروز، کشور سی سال پیش نیست که خاموش بماند...امروز ما هم وسایل داریم و هم امکانات.  به هر حال کشته می شویم، پس بهتر است یک قدم به جلو گذاشته و خود را در آنجا (پاکستان) بکشیم تا حداقل جلو حمله به افغانستان گرفته شود.  این اظهارات که بدنبال حملات مرگبار آمریکا به نواحی مرزی خاک پاکستان صورت می گیرد، بحث مبارزه افغانستان و پاکستان علیه افراط گرایی را یک بار دیگر داغ می کند.  پاکستان اخیرا با امضای یک آتش بس با طالبان محلی، با انتقادهای زیادی در داخل کشور روبرو شد. ناتو می گوید، توافقات صلح میان حکومت پاکستان و طالبان محلی، به افزایش نا امنی ها در افغانستان منجر شده است.

پاكستان به تهديد کرزي مبني بر اعزام نيرو براي تمام كردن كار طالبان و رهبران آن در خاك پاكستان شديدا واكنش نشان داد  . يوسف رضا گيلاني نخست وزير پاكستان، گفت: ما نه در امور داخلي ديگر كشورها مداخله مي‌كنيم و نه اجازه خواهيم داد كه كسي در امور داخلي ما دخالت كند  .وزارت امور خارجه‌ي پاكستان نيز در بيانيه‌اي اعلام كرد: نيروهاي امنيتي در افغانستان مي‌توانند هر اقدامي عليه شبه نظاميان در كشور خودشان انجام دهند، اما در خاك پاكستان اين كار امكان پذير نيست.  هر گونه اظهارنظري كه اين اساس را ناديده انگارد و به تماميت ارضي پاكستان احترام نگذارد، به جنگ عليه تروريسم كمك نخواهد كرد و در عوض اثر متقابل خواهد داشت. پاكستان از تماميت ارضي خود دفاع خواهد كرد  .وي ابراز اميدواري كرد كه حامد كرزي بازي جديد انداختن تقصير به گردن يك ديگر را دوباره آغاز نكند.  گيلاني با تاكيد بر اين مطلب كه كشورش هيچ گونه نقض حاكميت ارضي آن را تحمل نخواهد كرد، گفت: چنين سخناني به عادي سازي روابط ميان دو كشور كمك نخواهد كرد و احساسات مردم هر دو كشور را جريحه‌دار خواهد كرد . پاكستان خواهان روابط دوستانه با افغانستان است، چنين اظهاراتي اعتماد متقابل را از ميان خواهد برد . پاكستان موضع روشني دارد. نيروهاي بين‌المللي كمك به برقراري امنيت (ايساف) در افغانستان و نيروهاي تحت رهبري آمريكا، مي‌توانند هر گونه اقدامي عليه تروريست‌ها انجام دهند . اما در پاكستان تنها نيروهاي پاكستاني مي‌توانند اقدامي صورت دهند.  

اما به عقيده بسياري ازتحليل گران سخنان کرزي بيشترجنبه مصروف سازي مردم وتبليغ براي انتخابات آينده را دارد تا اخطاردادن به پاکستان ، فشارروزافزوني جامعه جهاني برضعفها، بيکارگي ، فساد وبي قانوني دردولت کرزي ازيکجانب وازطرف ديگرنبودحاکميت درکشوربخصوص درقندهاروحملات مرگبارطالبان درزندان عمومي آن ولايت و... ريس جمهوررا واداشت تا سخني چندي پيرامون کشيدگي افغانستان وپاکستان بگويد وديد تحليل گران ومردم رابه آنسوي ديورند معطوف بدارد. اين سخنان را بايد ائتلاف ميگفت که ازامکانات وظرفيتهاي بالاي سياسي ونظامي برخورداراست . دولت حتا قدرت مقابله با تروريستان را درداخل کابل وبخصوص ارگ ندارد چه رسد به پاکستان تادندان مسلح .

  با استفاده از منابع خبري .

 

قسمت اول

  

 توجه !

کاپی و نقل مطلب فوق صرف با ذکر نام و ادرس سایت «اصالت» مجاز است !

 

 

www.esalat.org