یکشنبه،  ۴ جنوری ۲۰۰۹

مهم ترین وقایع سال ۲۰۰۸

(بخش دوم و پایانی)

بهرام رحمانی

در سالی که گذشت تروریسم دولتی و تروریسم گروه های اسلامی، هم چنان جان بی شماری از انسان های بی گناه را گرفتند. نفرت مذهبیون و ملی گرایان از آمریکا، در جهت آزادی خواهی و برابری طلبی انسان ها و سلب مالکیت و استثمار نیست، بلکه تحقیر شدن از حمله به حکومت طالبان و صدام حسین و اشغال این کشورها و... ناشی می شود. هم چنین لشکرکشی های آمریکا و متحدانش، هیچ ربطی به برقراری دمکراسی و آزادی و رعایت حقوق بشر نه در کشورهای اشغال شده افغانستان و عراق و نه کشور دیگری از جهان ندارد، بلکه آن ها اساسا در جهت منافع اقتصادی و سیاسی و نظامی خود و رقابت هایشان به چنین لشکرکشی هایی متوسل می شوند. بنابراین، ضدآمریکایی بودن با ضدسرمایه داری بودن دو نگرش سیاسی و اجتماعی کاملا متفاوت و متضاد است و به هیچ وجه اهداف مشترکی با همدیگر ندارند. چیزی که کارگران و همه مردم آزاده با آن مخالفند جنگ، سرکوب و کشتار، ستم و تبعیض و استثمار است. بنابراین در سال گذشته، تروریسم دولتی و تروریسم گروه های اسلامی و ناسیونالیستی و فاشیستی، هر کدام در جایگاه و امکانات و توانایی های خود، به جامعه بشری لطمه زدند.

در اثر بحران اخیر سرمایه داری که در بخش اول این مطلب به آن پرداخته بودیم؛ سرمایه داران و دولت های آن ها، میلیون ها انسان را در جهان تحت فشار اقتصادی، بی کاری و ناامنی و نگرانی قرار دادند.

در روزهای پایانی سال ۲۰۰۸، هجوم وحشیانه نیروهای هوایی و زمینی ارتش حکومت سرکوبگر اسرانیل به نوار غزه و کشتار مردم این منطقه، شادی آخر سال را بر انسان های آزاده و ضدجنگ بسیار تلخ کرد.

حکومت اسلامی ایران نیز در روزهای پایانی سال، در جهت سرکوب جنبش کارگری، جنبش زنان، جنبش دانشجویی تعدادی از فعالین این جنبش ها را دستگیر و زندانی کرد تا با آفریدن رعب و وحشت، مانع گسترش اعتراضات کارگری و دانشجویی شود. اما جامعه مرعوب این فضای رعب و وحشت این حکومت نشده و روزی نیست که اعتصاب کارگری و دانشجویی از ایران شنیده نشود. در این جا به مهم ترین وقایع سال ۲۰۰۸ اشاره می کنیم.

 پذیرش واحد پولی یورو

اول ژانويه ۲۰۰۸، مالت و قبرس واحد پولی يورو را پذيرفتند و تعداد کشورهای عضو منطقه يورو به پانزده کشور رسيد.

 استقلال کوسوو

مقامات آلبانیانی در پریشتینا، روز 17 فوریه ۲۰۰۸ استقلال کوسوو از صربستان را به طور یک جانبه اعلام کردند. صربستان و روسیه از به رسمیت شناختن استقلال کوسوو امتناع کرده و اعلام داشتند که این اقدام یک جانبه کوسوو غیرقانونی و نقض فاحش قوانین بین المللی است.

 سفر نخست وزیر یونان به ترکیه

بيست و سوم ژانويه ۲۰۰۸، کاستاس کارامانليس نخست وزير يونان براي نخستين بار در پنجاه سال گذشته از ترکيه ديدن کرد.

 توافق آمریکا و جمهوری چک

سوم آوريل ۲۰۰۸، آمريکا و جمهوری چک توافقنامه ای را برای استقرار ايستگاه راداری در خاک جمهوری چک امضاء کردند. اين ايستگاه راداری بخشی از يک سپر دفاع موشکی محسوب می شود و امضاء اين توافقنامه موجب اعتراض های عمومی در جمهوری چک شد.

 سانحه هوایی در مادرید

بيستم اوت ۲۰۰۸، يکصد و پنجاه و چهار نفر بر اثر سقوط يک هواپيمای مسافربری در فرودگاه مادريد کشته شدند.

  سانحه قطار در لس آنجلس

دوازدهم سپتامبر ۲۰۰۸، سانحه قطار در لس انجلس بيست و پنج کشته و يکصد و سی و پنج زخمی بر جای گذاشت.

 سانحه هوایی در اورال

چهاردهم سپتامبر ۲۰۰۸، بر اثر سقوط هواپيمای متعلق به شرکت ائروفلوت در کوه های اورال هشتاد و هشت نفر کشته شدند.

 مسمومیت کودکان در چین

نوزدهم تا بيست و ششم سپتامبر ۲۰۰۸، در چين در داخل شيرها ماده شيميايی ملامين پيدا شد. کليه های پنجاه و سه هزار کودک بر اثر اين ماده شيمايی آسيب ديده و سه کودک نيز کشته شدند.

 واقعه دلخراش در فنلاند

بيست و سوم سپتامبر ۲۰۰۸، يک دانشجو در فنلاند با شليک گلوله نه دانشجو، يک معلم و بعد خودش را کشت.

 وحشت در معبد هندوها

سی ام سپتامبر ۲۰۰۸، وحشت زده شدن مردم موجب شد دست کم دويست و بيست و چهار نفر در يک معبد هندوها در راجستان بر اثر ازدحام جمعيت کشته شوند.

 درگیری در جمهوری دمکراتیک کنگو

بيست و ششم اکتبر، شورشيان توتسی عمليات گسترده ای را در جمهوری دمکراتيک کنگو، آغاز کردند و چند هفته درگيری های شديد موجب شد ده ها هزار غيرنظامی از خانه های خود فرار کنند.

 زمین لرزه در پاکستان

بيست و نهم اکتبر ۲۰۰۸، زمين لرزه پاکستان دست کم دويست و بيست و پنج کشته و صدها زخمی بر جا گذاشت.

 وحشت در اسلا‌م ‌آباد

اواخر سال ۲۰۰۷ و دومی سپتامبر ۲۰۰۸، دو عملیات پيچيده تروریستی پاكستان را لرزاند. اولی ترور بی ‌نظير بوتو در 26 دسامبر ۲۰۰۷ بود و دومی انفجار بزرگ 20 سپتامبر ۲۰۰۸ كه هتل ماريوت به‌ شدت محافظت ‌شده را ويران كرد و بيش از 60 كشته بر جای گذاشت.

 توفان میانمار و زلزله چین

امسال دو واقعه مرگبار تلفات جانی زیادی به‌ بار آورد. اولی توفان موسمی در ميانمار بود. دومی زلزله مرگباری بود كه 10 روز بعد چندين دهكده و مدرسه را در سيچوان، پرجمعيت ‌ترين ولایت چين، با خاك يكسان كرد. توفان نرگس حدود 150 هزار كشته بر جای گذاشت و در زلزله چين 87 هزار نفر جان خود را از دست دادند.

 اعتراض مخالفان دولت تایلند

بيست و پنجم اکتبر ۲۰۰۸، مخالفان دولت فعاليت فرودگاه بين المللی بانکوک را مختل کردند.

  عراق                                                                                                                 

تصویب توافقنامه عراق

سرانجام در روز پنج‌ شنبه‌، ۲۷ نوامبر ۲۰۰۸، به ۱۱ ماه بحث و جدل در عراق پایان داده شد و مجلس این کشور توافقنامه‌ امنیتی با آمریکا را تصویب کرد؛ به این شرط که تا پایان ژوئیه‌ ۲۰۰۹ توافقنامه‌ به رفراندوم گذاشته شود. آمریکا که بلافاصله از این رویداد استقبال کرد اینک در فکر خطراتی است که در صورت رای منفی مردم عراق ممکن است دامن ‌گیر دولت نوپای باراک اوباما شود.

طرفداران مقتدا صدر، روحانی تندروی شیعه‌‌، به مناسبت تصویب این توافقنامه سه روز عزای عمومی اعلام کردند.

جرج دبلیو بوش، رییس جمهور آمریکا، تصویب توافقنامه‌ امنیتی با عراق را نقطه‌ عطفی در روابط دو کشور قلمداد کرد. وی گفت: «رای امروز پارلمان عراق نشان ‌دهنده‌ رشد دمکراسی و افزایش توانایی دولت عراق در تأمین امنیت کشور است.»

طبق توافقنامه‌ امنیتی عراق و آمریکا، نیروهای آمریکایی باید تا پایان سال ۲۰۱۱ از عراق خارج شوند. رایان کراکر، سفیر آمریکا در عراق، و ری اودیرنو، فرمانده‌ نیروهای آمریکایی در عراق، با اشاره به این بند خاطرنشان ساختند که این توافقنامه شراکت نیرومند و برابر دو کشور را ترسیم کرده است. آن ها به دولت عراق تبریک گفتند و تصویب این طرح را تضمین ‌کننده‌ دستاوردهای امنیتی قلمداد کردند که تاکنون با تشریک مساعی دو کشور به دست آمده است.

در صورتی که اکثریت مردم عراق به خروج نیروهای آمریکای رای بدهند، دولت آمریکا تا یک سال، یعنی تا تابستان ۲۰۱۰ فرصت خواهد داشت که نیروهای خود را خارج سازد.

 مجاهدین خلق تحت حمایت آمریکا باقی می مانند

سفارت آمریکا در بغداد، با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که برخی از نیروهای نظامی این کشور در قرارگاه اشرف، مقر اعضای سازمان مجاهدین، باقی می مانند تا از آن ها حمایت کنند. بر اساس بیانیه سفارت آمریکا در عراق، نیروهای آمریکایی به عراق کمک خواهند کرد تا از «رفتار انسانی با ساکنان اردوگاه اشرف اطمینان حاصل شود.»

بر اساس توافق میان بغداد و واشینگتن، قرار است این قرارگاه روز پنج شنبه، اول ژانویه، تحویل نیروهای عراقی شود. اردوگاه اشرف در شمال بغداد و در استان دیاله قرار داد و از ۲۰ سال پیش مقر اعضای سازمان مجاهدین خلق است.

علی صفوی، یکی اعضای شورای ملی مقاومت ملی ایران به خبرنگاران در ژنو گفته است: «این بدان معنی است که آمریکا مسئولیت خود را برای اطمینان از سلامتی و امنیت اعضای ما در اشرف به رسمیت شناخته است.»

این خبر در حالی منتشر می شود که روز ۲۱ دسامبر ۲۰۰۸، دولت عراق از اعضای سازمان مجاهدین خلق خواست تا این کشور را ترک کنند و اعلام کرد که پایگاه های این گروه مخالف حکومت اسلامی را تعطیل می کند. مشاور امنیت ملی عراق پس از بازدید از اردوگاه اشرف گفته بود: اعضای سازمان مجاهدین خلق یا باید به کشور خود بازگردند یا به کشور دیگری بروند و گزینه ماندن در عراق برای آن ها مطرح نیست.

حکومت اسلامی ایران، خواستار تحویل اعضای مجاهدین خلق و محاکمه آن ها در دادگاه های غیرانسانی خود است.

 آخرین سفر جورج بوش به عراق

در پایان سال ۲۰۰۸، جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا برای آخرین بار از عراق بازدید کرد، کشوری که کارنامه ریاست جمهوری او را شکل داد. در کنفرانس مطبوعاتی بوش با نوری المالکی، نخست وزیر عراق، خبرنگاری عراقی در اعتراض به حضور نظامی آمريکا در عراق کفش های خود را به سوی رییس جمهوری آمریکا پرتاب کرد. این مساله به یک جنجال تبلیغی در جهان تبدیل شد.

روز 14 دسامبر ۲۰۰۸، پس از آن که منتظر الزیدی، خبرنگار 29 ساله، کفش های خود را طی کنفرانس مطبوعاتی در عراق بسوی «جرج بوش»، رییس جمهور آمریکا پرت کرد و به عربی فریاد زد: «این هدیه از طرف عراقی ها. این بوسه خداحافظی است، تو یک سگی.» پس از آن گزارشگر دومین کفش را پرتاب کرده و گفت: «این از طرف بیوه ها، یتیم ها و از تمامی آن هایی که در عراق کشته شدند.»

 افغانستان

ناتوانی دولت افغانستان 

در حال حاضر مجموعا ۶۲ هزار سرباز از کشورهای گوناگون در افغانستان در ماموریت هستند. از آن میان ۳۳ هزار سرباز آمریکایی هستند. به درخواست نیروهای ناتو قرار است در ماه‌ های آینده ۲۰ هزار سرباز آمریکایی دیگر نیز به هندوکش گسیل گردند. به گزارش نیویورک ‌تایمز، بخش بزرگی از این سربازان، از عراق به افغانستان فرستاده خواهند شد. بخش اصلی این نیروها به مناطق جنگی افغانستان گسیل خواهند شد. 

گسیل سربازان تازه‌ به افغانستان، نشانگر ضعف دولت حامد کرزای است. به نوشته‌ روزنامه‌ آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه تسایتونگ»، کرزای که گاهی به عنوان «شهردار کابل» مورد تمسخر قرار می‌گیرد، ابزار لازم را برای برقراری آرامش در کشور خود در اختیار ندارد. خود او تحت مراقبت سربازان آمریکایی است، امری که به حیثیت او در کشور خودش یاری نمی‌ رساند.

تقریبا همه جا در افغانستان، درگیر جنگ است. ریچارد کلارک، مشاور امنیتی و هماهنگ‌ کننده‌ ضدترور در زمان ریاست‌جمهوری بیل کلینتون و جرج دبلیو بوش، در مقاله ‌ای در یکی از شماره های «واشنگتن پست» از جمله نوشته است: «هفت سال پس از رویداد ۱۱ سپتامبر، آمریکا نه توانسته تهدید القاعده را از میان ببرد و نه افغانستان را امن کند.»

 پیمان ناتو

پیمان ناتو خواهان پیوستن ۲۰ هزار نیروی جدید به «گروه بین ‌المللی کمک به امنیت افغانستان» (آیساف) شد. تاکنون فقط آمریکا به این خواست واکنش مثبت نشان داده است. سایر اعضای ناتو باید تامین ‌کننده ۱۵ هزار نیروی جدید باشند.

ژنرال جان کراددوک، سرفرمانده‌ نیروهای ناتو، طی نشستی خبری در مونس بلژیک خواستار پیوستن ۲۰ هزار نیروی جدید به ایساف شد.

ژنرال کراددوک به فعال‌ تر شدن نیروهای طالبان در شرق و جنوب افغانستان اشاره کرد و اوضاع امنیتی این مناطق را به مراتب بدتر از سال گذشته خواند. وی تصریح کرد که فعالیت این نیروها هنوز هم محدود به مناطقی خاص است ولی دشوارتر و پیچیده‌ تر از گذشته شده است.

به گفته‌ سرفرمانده نیروهای ناتو، شمار درگیری ‌های ایساف با طالبان نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است.

 مصالحه با طالبان

هم زمان با انتشار گزارشی از تسلط طالبان بر بخش های وسیعی از افغانستان، از زمینه سازی برای گفتگو بین این گروه و دولت افغانستان خبرهایی منتشر شده است.

به گزارش خبرنگار بی بی سی در کابل، تلاش هایی برای مذاکراه بین نمایندگان دولت افغانستان و برخی از اعضای طالبان در جریان است و گفته می شود که قرار است در خلال روزهای آینده حدود چهل نفر، به نمایندگی از سوی دولت و شورشیان طالبان، در جلسه ای در دوبی شرکت کنند.

گفته می شود که این جلسه توسط داماد یکی از فرماندهان طرفدار طالبان در افغانستان سازمان داده شده و مقامات آمریکایی نیز از آن حمایت کرده اند.

پیش از این نیز در چند مورد خبرهایی از تماس و گفتگو بین برخی از مقامات افغان و اعضای طالبان، از جمله در عربستان سعودی، انتشار یافته و در برخی گزارش ها، از حضور برادر رییس جمهوری افغانستان در جلسات تماس با برخی اعضای طالبان خبر رسیده بود اما این گزارش ها مورد تایید رسمی مقامات دولت افغانستان قرار نگرفته است.

با گذشت هفت سال از سقوط طالبان در افغانستان، این گروه هم چنان به عملیات مسلحانه علیه دولت افغانستان ادامه می دهد و در سال های اخیر، بر دامنه و شدت این عملیات افزوده شده و طالبان، علاوه بر دست زدن به حملات علیه نیروهای افغان و ائتلاف بین المللی، به عملیات دیگری مانند بمب گذاری انتحاری، حمله به ماموران دولتی و کارکنان نهادهای بین المللی و گروگانگیری و قتل نیز مبادرت می کنند.

شورای بین المللی امنیت و توسعه در گزارشی نوشته است که طالبان در حال حاضر در 72 درصد از خاک افغانستان «حضور دائم» دارد.

 سازمان ملل: مدارك مستدل در مورد قتل ۹۰ غيرنظامی افغان

سازمان ملل اعلام كرد، مداركی در دست دارد كه نشان می ‌دهد ۹۰ تن از غير نظاميان در ماه اوت ۲۰۰۸، در افغانستان در حملات هوايی نيروهای ائتلافی تحت فرمان آمريكا، كشته شدند. اكثر اين قربانيان زنان و كودكان بی‌گناه بوده‌اند.

تلفات غيرنظاميان در افغانستان موجب به وجود آمدن شكاف ميان دولت افغانستان و نيروهای ناتو شده است.

پيش تر حامد كرزای، رييس جمهور افغانستان، اظهار كرده بود كه انجام حملات هوايی هيچ ثمره‌ ای نداشته است و فقط منجر به كشته شدن مردم عادی افغانستان شده است.

كای آيده، فرستاده ويژه سازمان ملل به افغانستان، طی بيانيه ‌ای اعلام داشت، در تحقيقات انجام شده از سوی UNAMA (ماموريت امداد سازمان ملل در افغانستان) كه بر اساس شهادت شاهدان و سايران است، به اسناد و مداركی متقاعد كننده دست يافته ‌ايم كه نشان می دهد در حملات هوايی نيروهای ائتلاف ۹۰ غيرنظامی كشته شده‌اند. اين ۹۰ قربانی شامل ۶۰ كودك، ۱۵ زن و ۱۵ مرد می ‌باشد.

نيروهای ائتلاف تحت رهبری آمريكا، اعلام كردند، در يورش جت ‌های جنگی اين نيروها به مواضع يكی از فرماندهان طالبان ۳۰ شبه نظامی كشته شده ‌اند.

 مخارج جنگ عراق و افغانستان

طبق محاسبه تازه دانشمندان درگیری ایالات متحده در عراق و افغانستان برای این کشور مخارجی چنان سرسام آور در بر دارد که احتمالا از هر هزینه ای در طول تاریخ بالاتر است. بنا به ارزیابی جوزف استیگلیتس اقتصاددان برنده جایزه نوبل و همکارانش، مخارج جنگ تا سال ۲۰۱۷ به بیش از ۵ بیلیون دلار یا پنج هزار میلیارد دلار بالغ خواهد شد.

تنها در سال جاری جنگ ماهانه ۱۲ میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشته است، که سه برابر سال های اول جنگ است. به نظر این هیات اقتصادی از سال ۲۰۰۸ تا سال ۲۰۱۷ هزینه جنگ های عراق و افغانستان برای ایالات متحده بیش از ۲ بیلیون و ۷۰۰ میلیارد دلار خواهد بود، که اگر مخارج خدماتی و درمانی نیز به آن اضافه شود، دو برابر خواهد شد. کنگره آمریکا طبق محاسبه جداگانه ای به رقم حدود یک و نیم بیلیون دلار رسیده است که سه چهارم آن برای جنگ عراق هزینه می شود.

استیگلیتس و همکارانش در کتابی به عنوان «جنگ سه بیلیون دلاری» نه تنها مخارج عملیات نظامی، بلکه کلیه مخارج مقدماتی و بعدی مانند تدارکات و بازسازی را نیز در نظر گرفته اند. آن ها گفته اند که محاسبات خود را با احتیاط انجام داده اند زیرا به نظر آن ها پاره ای مخارج پنهانی نیز وجود دارد که در محاسبه وارد نشده است.

کارشناسان یادآوری کرده اند که دو جنگ عراق و افغانستان برای سایر کشورها نیز هزینه سرسام آوری در برداشته که طبعا در این گزارش تازه ذکر نشده است.

هم چنین به نظر کارشناسان صندوق بین المللی پول در گزارش مالی تازه از بسیاری هزینه ها و زیان های جدی جنگ نامی برده نشده است. به ویژه در عراق از سال ۲۰۰۳ تاکنون موسسات بی شماری غارت شده، کارخانه ها، بیمارستان ها، مدارس و ساختمان های بی شماری طعمه حریق شده و کل شالوده زیرساختی این کشور نابود شده است.

حمله شش ساله بوش به عراق و افغانستان برای مردم آمریکا 1.5 تریلیون دلار هزینه بر جای گذاشته است و تقریبا دو برابر آن چیزی را که آمریکا در جنگ پرداخته، مجبور شده است در مواردی از قبیل افزایش قیمت ‏ها، افزایش قیمت نفت و مبالغ هنگفت معالجه مجروحان جنگی هزینه کند.

این تخمین‏ ها در گزارش اعضای دموکرات کمیسیون اقتصادی کنگره برآورد شده است. این گزارش که هزینه‏ های پنهان جنگ عراق نام گرفته است تخمین می ‏زند که هزینه‏ متوسط جنگ عراق برای هر خانواده آمریکایی ۲۰۰۰۰ دلار خواهد بود.

در این گزارش که بخشی از آن در واشینگتن پست به چاپ رسیده است، آمده است: گزارش هزینه های بودجه فدرال نشان می‏دهد، هزینه های جنگ به طور مساوی میان مالیات دهندگان آمریکایی و دیگر بخش های اقتصادی آمریکایی تقسیم شده است.

بنابراین گزارش، کاخ سفید هزینه ها را کم تر از آنچه است تخمین زده بود. آن ها هزینه ها را ۸۰۴ میلیارد دلار تخمین زده بودند در حالی که این رقم فقط کمی بیش تر از نصف هزینه های ادامه جنگ و اشغال در سال ۲۰۰۸ است.

این گزارش بیان می دارد که این جنگ ‏ها، میلیارد ها دلاری را که می توانست به سرمایه گذاری سازنده در اقتصاد آمریکا تبدیل شود را می بلعند. هم چنین خارج کردن تعداد زیادی سرباز باعث کمبود نیروی کار می شود که بر طبق تخمین ها از 1 میلیارد تا 2 میلیارد دلار به اقتصاد آمریکا ضربه وارد کرده است.

در این گزارش مشکلات پیش روی مجروحان و هزینه های درمان آن ها و هم چنین بهره وام هایی را که آمریکا برای هزینه کردن در جنگ دریافت کرده است نیز محاسبه شده است.

این گزارش معتقد است که تمام افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت نفت نسبت به سال ۲۰۰۳ مربوط به جنگ عراق نمی شود اما کاهش تولید میدان های نفتی عراق باعث افزایش ۴ تا ۵ دلار در هر بشکه شده است.

جوزف استیگلیتز اقتصاددان دانشگاه هاروارد هزینه ای که ایالات متحده برای فقط جنگ در عراق تخمین زده است را مبلغی حدود ۲ تریلیون دلار تخمین زده است.

 پاکستان

سرانجام پس از كشمكش ‌های فراوان، پرويز مشرف بعد از ظهر روز هجدهم اوت ۲۰۰۸، در برابر فشارهای فراوانی ائتلاف حاكم در پاكستان استعفای خود را از سمت رياست جمهوری اين كشور اعلام كرد. براساس قانون اساسی پاكستان، رییس سنا، رياست موقت كشور را تا برگزاری انتخابات برای تعيين رييس ‌جمهور جديد عهده‌ دار خواهد شد.

پسر بی ‌نظير بوتو، نخست وزير سابق پاكستان نيز از استعفای پرويز مشرف استقبال كرد و پيش ‌بينی كرد كه رييس جمهور آينده پاكستان از حزب مردم بوتو خواهد بود. پسر بوتو كه هم اكنون دانشجوی دانشگاه آكسفورد انگليس است پس از كشته شدن مادرش در يك عمليات انتحاری درتاريخ 27 دسامبر ۲۰۰۷ به عنوان رييس حزب مردم پاكستان (PPP) معرفی شد. اين حزب در انتخابات ماه فوريه حايز اكثريت كرسی ‌های مجلس پاكستان شد و هم اكنون دولت ائتلافی اين كشور را كه شامل حزب نواز شريف نيز می ‌شود رهبری می كند.

سرانجام در ششم سپتامبر ۲۰۰۸، آصف علی زرداری، شوهر بی نظير بوتو نخست وزير اسبق پاکستان، به عنوان رییس جمهور اين کشور انتخاب شد.

 حمله موشکی به پاکستان

بر اساس اعلام مقامات محلی در شمال پاکستان، در جریان حمله موشکی هواپیماهای بدون سرنشین ارتش آمریکا به نقطه ای در خاک این کشور ۵ تن کشته شده اند.

گزارش ها حاکی ست که یک فروند هواپیماهای بدون سرنشین ارتش آمریکا روستای «لمان» در وزيرستان جنوبی پاکستان را مورد هدف قرار داده است که بر اثر آن ۲ منزل مسکونی تخریب و ۵ تن کشته شدند، اما مشخص نیست که کشته شدگان غیرنظامی بوده اند یا از افراد مسلح.

در سال گذشته، خبرهایی در رابطه با اصابت موشک های آمریکایی به نقاط مرزی پاکستان منتشر شده است.

 تهدید دختران

مقام ‌هاى پاكستانى اعلام كردند طالبان در منطقه دره سوات مانع از حضور دختران در مدارس شده و تهديد كردند هر دخترى كه بخواهد در كلاس ‌هاى درس شركت كند كشته خواهد شد.

مقام‌ هاى محلى اعلام كردند اين تهديد توسط شاه دوران، فرمانده منطقه‌ اى طالبان در يك سخنرانى در يك ايستگاه‌ راديويى كه در اين منطقه پخش می ‌شود، اعلام شده است.

دوران گفته است: شما تا ۱۵ ژانويه فرصت داريد مانع از رفتن دخترانتان به مدارس شويد. اگر به اين هشدار توجه نكنيد ما دخترانى را كه به مدرسه بروند خواهيم كشت. ما هم‌ چنين به مدارس هشدار می ‌دهيم كه حق ندارند پذيراى دانش آموزان دختر باشند در غير اين صورت مدارس منفجر خواهد شد.

منطقه كوهستانى دره سوات تا سال گذشته يك منطقه بسيار جذاب گردشگرى و تنها پيست اسكى پاكستان محسوب می ‌شد، اما اين منطقه به دليل استفاده طالبان به يك منطقه ناامن تبديل شده است.

به گزارش خبرگزارى فرانسه،‌ دوران تاكيد كرد: رهبران منطقه‌ اى طالبان مصمم هستند كه به دختران اجازه ورود به مدارس داده نشود.

به گفته ساكنان دره سوات اعضاى طالبان تعداد زيادى از مدارس دولتى در اين منطقه را تخريب كرده و به همين دليل مردم مجبورند براى آموزش دختران خود به مدارسى كه در خانه ‌ها تشكيل شده، اتكاء كنند.

به گفته يك مقام پاكستانیی، طالبان تاكنون ۲۵۲ مدرسه را كه اغلب آن ها مدارس مختلط دخترانه و پسرانه بوده تخريب كردند.

نعيم خان، از مقام‌ هاى پاكستانى گفت: وضعيت آموزش در دره سوات به دليل اقدامات طالبان به شدت رو به وخامت گذاشته و تنها چند مدرسه در شهر اصلى مينگورا فعاليت می ‌كنند.

مقامات دولتی اعلام کرده اند با این تهدیدات، آینده تحصیلی بیش از ۴۰ هزار دانش آموز دختر در شمال غرب پاکستان با خطر روبرو خواهد شد.

  ایران

دست کم ۴۲ اعدام ظرف كم تر از يك ماه در ایران

حکومت اسلامی ایران، ظرف كم تر از يك ماه اخیر، دست کم 42 نفر را در شهرهای مختلف ایران اعدام کرده است. طی هفته های گذشته چندین نفر در شهرهای اردبیل، اراک، سمنان، هرمزگان و شهرستان نیک‌ شهر (استان سیستان و بلوچستان) حلق آویز شدند.

شمار اعدام ها در سال جاری میلادی به بیش از ۳۵۰ نفر می رسد که نسبت به سال ۲۰۰۶ دو برابر شده است. بر اساس آمار سازمان عفو بین‌ الملل، 177 نفر در سال ۲۰۰۶ در ایران اعدام شده بودند.

طی هفته های گذشته هم چنین چندین حکم اعدام صادر شده یا مورد تایید دیوان عالی حکومت اسلامی قرار گرفته که به زودی به اجرا گذاشته خواهند شد.

هم چنین در سال ۲۰۰۸ چند کودک ایرانی نیز اعدام شدند. حکومت اسلامی ایران، تنها حکومتی ‌ا‌ست که برای جوانان زیر 18 سال حکم اعدام صادر می ‌کند و آن ‌را به مرحله‌ اجرا در می‌ آورد. طی سال های اخیر حداقل 24 کودک زیر سن قانونی در ایران اعدام شده‌ اند.

 اتحادیه اروپا نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد

اتحاديه اروپا با انتشار بيانيه ای از وخيم شدن وضعيت حقوق بشر در ايران ابراز نگرانی کرد و هم زمان پلمب شدن دفتر کانون مدافعان حقوق بشر را محکوم کرد.

اتحاديه اروپا افزايش موارد نقض عملی حقوق بشر از سوی مقامات ايرانی را شاهدی بر تنزل جايگاه حقوق افراد در ايران دانسته است.

اتحاديه اروپا، درباره نقض حقوق بشر در ايران، در بیانیه منتشر شده به مواردی هم چون اعدام، فشارهای قضايی وارده بر فعالان حقوق زن، و عدم مراقبت های پزشکی از منصور اسانلو، ریيس سنديکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، و وضعيت نامعلوم حسين درخشان، وبلاگ نويس ايرانی اشاره شده است.

در اين بيانيه هم چنين آمده است که ۱۰ نفر، ۶ آذر ماه، به طور هم زمان در زندان اوين اعدام شده اند و اين در حاليست که اتحاديه اروپا خواستار لغو مجازات اعدام در جهان است.

هم چنين در اين بيانه به وضعيت بد جسمانی منصور اسانلو اشاره شده که به اتهام «اقدام عليه امنيت کشور» و «تبليغ عليه نظام» به ۵ سال زندان محکوم شده است.

در کنار ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا، کرواسی، جمهوری مقدونيه، مونته نگرو، صربستان، ايسلند، ليختناشتاين، نروژ، اوکراين و جمهوری مولداوی نيز از وضعيت حقوق بشر در حکومت اسلامی ايران ابراز نگرانی کرده و جزو امضا کنندگان اين بيانيه هستند.

کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل نیز اوایل ماه آذر ماه، سه کشور ایران، میانمار و کره شمالی را به دلیل «نقض حقوق بشر» به شدت محکوم کرد.

 کمیته حقوق بشر سازمان ملل در سه قطعنامه جداگانه، نسبت به مجازات شلاق و قطع اعضای بدن در ایران، حمله به راهپیمایی ‌های آرام در میانمار و اعدام و شکنجه در ملاء عام در کره شمالی به شدت ابراز نگرانی کرد.

این قطعنامه ‌ها به لحاظ حقوقی الزام ‌آور نیستند اما وجهه جهانی کشورهایی که هدف چنین قطعنامه‌ هایی قرار می ‌گیرند خدشه‌ دار می ‌شود.

 صدور قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در باره وضعیت حقوق بشر در ایران

28 آذر ۱۳۸۷، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با 69 رای موافق و 54 رای مخالف با صدور قطعنامه ای نگرانی های عمیق خود را از نقض حقوق بشر در ایران ابراز کرد. اعضای این مجمع در کنار همه موارد نقض حقوق بشر، نسبت به موارد مستند شده شکنجه، اعدام های وسیع و اعدام نوجوانان بدون این که از روند حقوقی عادلانه بهره مند شده باشند، محاکمه فعالان زن که خواستار حقوق برابر خود هستند، تبعیض علیه اقلیت ها و حمله به گروه های اقلیت از جمله بهائیان در رسانه های دولتی، و نقض وسیع حقوق سیاسی در ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد. 

در این گزارش دبیرکل سازمان ملل نیز از صدور حکم اعدام در مورد ارتداد در پیش نویس قانون مجازات در ایران انتقاد شده است. در این گزارش هم چنین به «افزایش ناگهانی اعدام» از جمله اعدام 29 نفر فقط در یک روز در تیر ماه ۱۳۸۷ اشاره شده است. در مورد آمار بالای اعدام نوجوانان، این گزارش یادآور می شود که «تعلیق» اخیرا اعلام شده در مورد اعدام نوجوانان، قانونا مانع اعدام نوجوانان نشده است.

 تهران جزو 13 شهر خطرناک جهان

مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست، 5 دی ۱۳۸۷ - 25 دسامبر ۲۰۰۸، با اشاره به اين كه امسال بحران آلودگی هوا را جدی ‌تر از سال گذشته داريم، افزود: افزايش بار ترافيك در سطح شهر تهران غيرقابل تحمل شده و اين امر نشان می ‌دهد كه امسال با بحران جدیي آلودگی هوا مواجه ‌ايم.

مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست با اشاره به اين كه هفته گذشته كيفيت هوای تهران در شرايط «هشدار» قرار گرفت، افزود: متاسفانه هماهنگی های لازم در اين خصوص انجام نشد.

وی گفت: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی تهران جزو 13 شهر خطرناك دنيا به لحاظ آلودگی هواست و متاسفانه آلودگی هوا برند شهر تهران شده كه اين امر به هيچ عنوان زيبنده پايتخت اسلامی نيست.

مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست گسترش حمل و نقل عمومی را شاه‌كليد حل مشكل آلودگي هوا دانست و تصريح كرد: متاسفانه مديريت آلودگی هوا در تهران پينگ ‌پنگی شده است و همه دوست دارند توپ را در زمين ديگری بيندازند.

 بیش از 20 میلیون ایرانی زیر خط فقر مطلق

روزنامه اعتماد ملی، 30 آذر ۱۳۸۷ - 20 دسامبر ۲۰۰۸، نوشت: «آمار و محاسبات نشان می‌دهد، بر اساس خط فقر مطلق ۲ هزار كیلوكالری در روز، بسته به این كه از چه روشی برای تخمین فقر مطلق استفاده كنیم، ۲۹ تا ۵/۳۲ درصد از جمعیت كشور در زیر خط فقر مطلق قرار دارند كه این درصد بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت كشور را شامل می ‌شود كه این موضوع سهم مصرف كالاهای اساسی در سبد مخارج خانوارهای فقیر بر اساس طبقه ‌بندی مشاغل را تایید می‌كند.»

 فساد اقتصادی در حکومت اسلامی ایران

روزنامه جام جم، يک شنبه ۸ دی ۱۳۸۷، از قول يک عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی از وجود ۸۴ مورد بدهکاری ميلياردی اشخاص حقيقی و حقوقی به بانک ها خبرداده است.

به نوشته اين روزنامه عزت الله يوسفيان ملا، گفت: «اين اشخاص مجموعا ۸۵۰۰ ميليارد تومان به صورت وام از بانک‌های دولتی گرفته‌اند که اين تسهيلات هر کدام به ارزش بيش از ۱۰ ميليارد تومان به بالا برای هر فرد يا شرکت بوده که از ۲ بانک دولتی کشور خارج شده است.»

جام جم، نوشت که اين عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی هم چنين خارج شدن چنين رقم بزرگی از بانک های کشور را متوجه بانک مرکزی و مديران بانک ها دانسته، و گفته «برخی مديران با سليقه‌های متضاد و نداشتن تسلط کافی در ساماندهی بانک‌های دولتی کشور، باعث دريافت وام‌های ميلياردی از سوی افراد خاص شده‌اند و پس از مدتی مشخص شده که وام‌گيرنده به هر علتی قصد پرداخت ندارد.»

يوسفيان ملا در اظهارات خود از زمان دقيق اعطای اين وام ها و به وجود آمدن اين بدهکاری ها ابراز بی اطلاعی کرده است.

 دزدی ميلياردی از يك بانك خصوصی در ایران

سایت تابناک، ۹ دی ۱۳۸۷، در این مورد نوشت: يك باند پنج نفره، توانست با ترفندهای گوناگون، مبلغی حدود پانزده ميليارد تومان از يك بانك خصوصی ايرانی خارج كند.

به گزارش خبرنگار «تابناك»، سارقان عضو اين باند، از شعبه ‌های يك بانك خصوصی در شهر‌های تهران، اصفهان و قشم، مبلغ پانزده ميليارد تومان از حساب ‌های گوناگون مردم بيرون آوردند.

بنا بر اين گزارش، اين سارقان نخست مبالغی از حساب ‌های مختلف مردم خارج و به برخی حساب‌ های ايجاد شده منتقل می نمودند و سپس با چند بار نقل و انتقال حرفه‌ ای، نام مبلغ را در حساب شعبه‌ ای واقع در قشم جمع می ‌كردند.

اعضای اين باند كه تعدادی از آن ها كارمندان سيستم بانكي و نيز برخی از آن ها دارای ارتباط‌هايی بوده ‌اند، قصد بيرون رفتن از كشور از طريق قشم را داشته ‌اند كه از سوی دستگاه ‌های مسئول، شناسايی و بازداشت شدند.

 درآمدهای ایران به کجا رفته است؟

به گزارش خبرنگار «تابناك»، 7 دی ۱۳۸۷، در حالي كه مجيد انصاری در گفتگو با «تابناك»، از اختلاف ده‌ ها ميليارد دلاری موجودی كنونی صندوق ذخيره ارزی با آنچه بايد باشد، پرده برداشت و محمد شريعتمداری در گفتگو با ايلنا، مدعی شده بود كه «ممکن است 250 ميليارد دلار که دولت آقای احمدی ‌‏نژاد در اين دوره به دست آورده، پنهان باشد که صرف چه اموری شده...

 خبرگزاری فارس نیز در تاریخ 87/10/01 نوشت: بررسی كارنامه دو دولت در برداشت ۸۳ ميليارد دلاری از قلك ۱۰۳ ميليارد دلاری حساب ذخيره ارزی طی هشت سال گذشته نشان دهنده برتری نسبی عملكرد دولت احمدی نژاد بر دولت خاتمی در 4 شاخص مورد بررسی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، طی ۸ سال گذشته يعنی از زمان تاسيس حساب ذخيره ارزی در سال ۷۹ تا پايان سال ۸۶ بيش از ۱۰۳ ميليارد دلار به حساب ذخيره ارزی كشور واريز شده و بيش از ۸۳ ميليارد دلار و ۸۱۶ ميليون دلار از حساب ذخيره ارزی برداشت شده است كه ۱۶ ميليارد و ۳۹۱ ميليون دلار آن در قالب تسهيلات به بخش خصوصی واگذار شده و ۶۷ ميليارد و ۴۲۵ ميليون دلار بابت مصارف دولتی مورد استفاده قرار گرفته است.

به گزارش فارس، مجموع درآمد نفتی كشور طی هشت سال گذشته ۳۲۷ ميليارد و ۸۵۰ ميليون دلار بوده است كه طی اين سال ها 5/31 درصد درآمد نفتي كشور به عنوان مازاد به حساب ذخيره ارزي كشور واريز شده است. به گزارش فارس، تمامی آمار اين گزارش از اسناد رسمی بانك مركزی جمهوری اسلامی ايران كه طی سال های متمادی منتشر شده، استخراج گرديده است.

دولت محمود احمدى نژاد كه كسرى بودجه هنگفتی به بار آورده است، تصميم گرفته نرخ برخى از اقلام مصرفى را آزاد كرده و از هزينه هاى دولت بكاهد. فساد مالى، سوء مديريت، تورم نزديك به ۳۰ درصد و عدم تحقق وعده هاى مردم فريبانه وى، باعث شده كه حتا طرفدارنش نیز از او دوری بگبرند. از سوی دیگر اعتراضات و اعتصابات کارگران نیز روزبروز بیش تر می شود.

 سرنوشت دردناک مردم بم

ساعت ۵ و ۲۶ دقیقه‌ صبح روز جمعه، پنجم دی ‌ماه ۱۳۸۲ خبر رسید که زمین لرزه ‌ای به قدرت ۵/۶ ریشتر منطقه ‌ای در جنوب شرق ایران را تکان داده است. محل زلزله دقایقی بعد شهر تاریخی بم اعلام شد. ساعاتی بعد، ابعاد واقعی فاجعه آشکار گردید: شهر بم، به کلی با خاک یکسان شده و هزاران نفر جان خود را از دست داده ‌اند. بنا به آخرین آمار فاجعه بم ۴۲ هزار نفر قربانی، ۵۰ هزار تن مجروح و بیش از صد هزار نفر بی خانمان به جای گذاشت.

با وجود کمک ‌های دولتی، مردمی و بین‌ المللی زیاد، بازسازی بم هنوز به پایان نرسیده است. محمد سعیدی ‌کیا، وزیر مسکن و شهرسازی در دولت محمود احمدی ‌نژاد، دو سال پیش، پایان بازسازی شهر بم شهریور ماه سال ۱۳۸۶ اعلام کرد. اما اکنون و با گذشت بیش از یک سال از این موعد، استاندار کرمان می‌ گوید: «بم هنوز احتیاج به نگاه ویژه مسئولان دارد.»

استاندار کرمان، گفته است: «علی رغم هزینه کلان در بازسازی شهر بم، در برخی از قسمت ‌ها به دلیل ضعف مدیریت دچار مشکل ‌هایی شده ‌ایم که باید با سعی و تلاش بیش تر مرتفع شود.»

خبرگزاری دانشجویان ایران، در گزارشی که در پنجمین سال زلزله‌ بم منتشر کرده، نوشته است، تنها پنج درصد از مساحت سرزمین ایران زلزله ‌خیز نیست و تقریبا همه ایرانیان در چهار گوشه کشور، بارها داغ مصیب‌ ها و خسارت ‌های زلزله و حوادث پس از آن را تجربه کرده ‌اند. با وجود این، اقدام‌ های جدی در جهت پیشگیری و جلوگیری از افزایش خسارات مالی و جانی ناشی از زلزله صورت نگرفته است.

ایسنا، از قول مسئولان نوشته است: در صورت وقوع زلزله، در تهران تنها سه تا چهار بیمارستان سالم و ۱۰ تا ۱۵ مدرسه پا برجا می‌ ماند و مابقی بنابر شدت زلزله تخریب شده و یا نیمه‌سالم باقی‌ می ‌مانند.

خبرگزاری دانشجویان ایران در ادامه‌ گزارش خود نوشته است، در تهران، شهری که نبض حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور در آن می ‌تپد، خدا نکند آن روزی برسد که در آن زلزله بیاید!

 مرگ و میرهای های مربوط به آلودگی هوا در تهران

بر اساس آمار و ارقام ارائه شده از سوی سازمان بهشت زهرا در يک هفته گذشته ۵۴۹ نفر در تهران بر اثر بيماري های قلبی، ريوی و تنفسی جان خود را از دست داده اند. به گزارش خبرنگار مهر، ۷ دی ۱۳۸۷، بيش ترين ميزان مرگ و ميرها در هفته گذشته مربوط به بيماری های قلبی بوده که بر اساس آمار، ۴۸۱ نفر در اثر شدت يافتن نارسايی های قلبی جان خود را از دست داده اند که برخی از کارشناسان محيط زيست اين موضوع را بی ارتباط با افزايش آلودگی هوا نمی دانند.

مطابق بررسی های خبرنگار مهر، ۲۷۰ از فوت شدگان بر اثر عوارض قلبی مردان بوده اند که در اين ارتباط زنان و کودکان نسبت به مردان آمار کم تری داشتند.

پيش از اين، ریيس اورژانس تهران از انجام ۴۶۰ مورد ماموريت مربوط به بيماران تنفسی و قلبی طی دو روز ميانی هفته گذشته خبر داد.

 کشتار تصادفات رانندگی در ایران

خبرگزاری حکومتی ايسنا، ۹ دی ۱۳۸۷ نوشت، جانشين رييس پليس راهنمايى و رانندگى نيروى انتظامی، از كشته شدن ۱۷ هزار و ۳۳۳ تن در تصادفات رانندگى طى هشت ماهه امسال خبر داد و با اشاره به اين كه ۱۱ هزار و ۹۶۱ تن در تصادفات جاده ‌اى برون‌ شهرى جان باختند، گفت: ۷۰ درصد تلفات تصادفات رانندگى در جاده ‌هاى كشور بوده است.

 «ایران، منجلاب مواد مخدر»

مجله پرتیراژ اشترن، چاپ آلمان، در یکی از نسخه‌ های ماه نوامبر خود در گزارشی مفصل با نام «ایران، منجلاب مواد مخدر» به پدیده اعتیاد در ایران پرداخته است. ایران به نسبت جمعیت خود، بالاترین میزان اعتیاد در جهان را دارد..

توماس استرکرن، سردبیر مجله «اشترن»، تیتر سرمقاله چهل و ششمین شماره این مجله را که در ماه نوامبر منتشر شده است «روی تاریک جمهوری اسلامی ایران» انتخاب کرده است. دلیل انتخاب چنین تیتری، گزارش ویژه «اشتفان گاسل» خبرنگار این مجله است که برای شرکت در مراسم روز جهانی مبارزه با اعتیاد به ایران سفر کرده و با همکاری اصلان ارفع، عکاس ایرانی، «روی سیاه زندگی روزمره را در ایران» به تصویر کشیده است: معضل اعتیاد.

سردبیر اشترن از جدیدترین آمار ارائه شده توسط سازمان ملل یاد می کند که به موجب آن در هیچ کجای دیگر جهان به جز ایران، با توجه به میزان جمیعت، افراد معتاد به مواد مخدر وجود ندارد. تیم تهیه کننده گزارش با باغبان هایی صحبت کرده ‌اند که هر روز عادت دارند تا در پارک ها معتادانی را پیدا کنند که به دلیل تزریق بیش از اندازه جان خود را از دست داده ‌اند یا دختران نوجوانی که برای تامین مواد مخدر مورد نیاز خود و مادرشان مجبور به تن فروشی هستند. آن ها هم چنین به مکان هایی رفته ‌اند که در آن جا سوزن های تمیز در دسترس معتادان قرار می گیرد و با پزشکانی ملاقات کرده ‌‌اند که همیشه شاهد صف های طولانی معتادان برای دریافت «متادون» در مقابل مطب شان بوده ‌اند.

... پارک کوثر در جنوب تهران، مکان بعدی است که خبرنگار مجله «اشترن» به آن جا رفته است. او می ‌نویسد: «منطقه اطراف پارک کوثر بدون شک بزرگ ترین صحنه‌ جلوه ‌گری مواد مخدر در خاورمیانه است. چمن‌ ها پوشیده از سرنگ ‌های مصرف شده است و ظهرها بر روی نیمکت های پارک می ‌توان شمار زیادی از مردان خمیده ‌ای را دید با گونه ‌های فروافتاده و چشمان از هوش رفته.»

در همین مکان هم هست که گاسل با فردین ۲۹ ساله و کامیار ۲۴ ساله آشنا می ‌شود که مشغول «خون بازی» هستند. این به اصطلاح بازی چیزی نیست جز تزریق مواد در رگ و هم زمان کشیدن خون در سرنگ و وارد کردن دوباره آن به رگ.

... اشتفان گاسل، خبرنگار اشترن بعد از نوشتن این جمله، از مراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدر در ایران می ‌گوید که دلیل اصلی سفر او به این کشور بوده است. مراسمی که در آن رییس جمهور ایران در یک تماس زنده از دفتر ریاست جمهوری می‌ گوید: «حالا زمان آن رسیده است تا آن دسته از کسانی که ادعا می‌ کردند علیه مواد مخدر مبارزه می ‌کنند در استراتژی و روابط آشکار و نهان خود با قاچاقچیان تجدید نظر کنند... این یک پیشنهاد است و هشدار.»...

 توقیف کانتینرهای حکومت اسلامی در ترکیه

پليس امنيت ترکيه، ۱۰ دی ۱۳۸۷، يک محموله حکومت اسلامی ايران به حجم ۲۲ کانتينر که مشغول بارگيری به کشتی از بندر «مرسين» ترکيه، به مقصد ونزوئلا بود را توقيف کرد.

به گزارش سی ان ان ترک، مقامات ترکيه اعلام کرده اند در بازرسی های انجام شده از اين کانتينرها مواد راديواکتيو و مقاديری مواد شيميايی «نيترات» و «سولفيت» به دست آمده است. منابع ترکيه مدعی اند اين مواد، مواد اوليه توليد سلاح است. مقامات امنيتی ترکيه، گفته اند اين محموله به دليل مغايرت مواد موجود در کانتينرها با بارنامه توقيف شده است.

در بارنامه اين کانتينرها اشاره شده است که اين کانتينرها حاوی قطعات اوليه تراکتور است. ايران سال گذشته يک کارخانه تراکتورسازی در ونزوئلا احداث کرده است.

ماموران گمرک مرسين، با مشکوک شدن به محموله، آن را توقيف و به بازرسی از کانتينرها می پردازند. در بازرسی ها، کارشناسان سازمان انرژی اتمی ترکيه نيز مشارکت می کنند.

به نوشته سی ان ان ترک، اين سومين محموله توقيف شده با مبدا ايران در يک هفته گذشته در ترکيه است.

پليس ترکيه در هفته گذشته نيز اعلام کرد يک کاميون ايرانی (به مقصد اسپانيا) حامل ۱۰۰ کيلوگرم هرويين و يک اتوبوس ايرانی حامل ۱۰۰۰۰ سکه تقلبی يورو را کشف کرده است.

 سولانا: گزارش آژانس نگران‌کننده است

خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص گزارش اخیر آژانس مبنی بر فقدان همکاری ایران با بازرسان این سازمان، اظهار نگرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سولانا پس از انتشار گزارش محمد البرادعی درباره پرونده هسته‌ ای ایران گفت که ادامه غنی‌ سازی اورانیوم از سوی حکومت اسلامی بر اساس این گزارش، نگران ‌کننده است.

وی که نماینده گروه پنج به ‌علاوه یک در مذاکره با ایران است، یادآور شد که این برای دومین بار است که آژانس درباره همکاری نکردن ایران گزارش می‌ دهد.

سولانا در عین حال از افزایش تعداد سانتریفیوژها از سوی تهران اظهار نارضایتی کرده است. در گزارش دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به بی ‌اعتنایی ایران به درخواست‌ های شورای امنیت در خصوص توقف غنی ‌سازی اورانیوم، آمده بود که همکاری نکردن ایران موجب ناتوانی آژانس در دست یابی به ماهیت برنامه هسته‌ای این کشور شده است.

 دستگیری 14 هزار افغانی در تهران

فرمانده انتظامی تهران بزرگ با رد اظهارات مدیر کل اتباع خارجی وزارت کار و امور اجتماعی از دستگیری ۱۴ هزار و ۷۰۰ تبعه افغانی طی هفت ماه گذشته داد.

فرمانده انتظامی تهران بزرگ در گفتگو با مهر، ۱۵ آبان ۱۳۸۷ – ۵ نوامبر ۲۰۰۸، عنوان کرد: پلیس در هر کجا اتباع غیر مجاز را ببیند بلافاصله آن ها را دستگیر و به معاونت امور اتباع بیگانه تحویل می دهد و ضعفی اگر هست باید در جایی خارج از ناجا مورد بررسی قرار گیرد.

سرتیپ عزیزالله رجب زاده افزود: فرماندهی انتظامی تهران بزرگ طی هفت ماه گذشته تعداد 14 هزار و ۷۴۳ نفر از اتباع افغانی را دستگیر کرده است که از این تعداد ۱۲ هزار و ۱۴۱ نفر به علت حضور غیر مجاز از کشور اخراج شدند.

 ۸۴۸ هزار کودک دارای همسر

روزنامه رسالت، سه شنبه ۱۰ دی ۱۳۸۷، از وجود ۸۴۸ هزار کودک دارای همسر در کشور خبر داده است. اين روزنامه از قول رئيس انجمن حمايت از حقوق کودکان نوشت: «حدود هفت درصد از کودکان سنين۱۰ تا۱۸ ساله کشور تا سال ۸۵ ازدواج کرده‌ اند که اين درصد بالغ برحدود ۸۴۸ هزار کودک اعم از دختر و پسر می‌شود.»

فرشيد يزدانی گفته، «با استناد به سالنامه منتشر شده مرکز آمار ايران، حدود ۷۵۰ هزار نفر از اين کودکان دختر و مابقی پسر بوده ‌اند.»

به گفته يزدانی، «۲۵ هزار نفر از مجموع ۸۴۸ هزار کودک دارای همسر در سنين کم تر از ۱۸ سال طلاق گرفته‌ و حدود ۱۲ هزار نفر نيز همسران خود را از دست داده‌اند.» به نوشته رسالت، «۶۲ هزار نفر از اين کودکان ازدواج کرده دارای همسر، کم تر از ۱۴ سال دارند.»

بر اساس پیمان جهانی حقوق کودک که در سال ١٩٨٩ به تصویب سازمان ملل رسید هر فرد زیر ١٨سال کودک به حساب می آید و حکومت ایران با امضای این پیمان در سال ١٩٩٣ پذیرفت که مفاد این پیمان را در قوانین جاری خود به اجرا بگذارد. با این حال، قوانین جزا و مدنی ایران سن بلوغ برای دختران را ٩ سال قمری تمام و برای پسران ١٥ سال قمری تمام تعیین کرده است.

 ماموران با هجوم به دفتر عبادى اسناد و مدارك او را بردند

يك هفته پس از بستن دفتر كانون مدافعان حقوق بشر در تهران، پنج نفر تحت پوشش مامور مالياتى با هجوم به دفتر وكالت شيرين عبادى پرونده ها، اسناد و دو كامپيوتر وى را با خود بردند.

شيرين عبادى، در ماه هاى اخير به دليل انتفاداتش از نقض حقوق بشر در ايران و پذيرفتن وكالت فعالان دانشجويى و جنبش زنان مورد حمله رسانه هاى حکومت اسلامی قرار گرفته است.

در تابستان سال جارى، خبرگزارى جمهورى اسلامى، ايرنا، در خبرى به نقل از فردى كه او را يك «منبع آگاه» ناميد، نوشت كه «دختر شيرين عبادى حدود يك سال است كه به عضويت فرقه ضاله بهاييت گرويده است.»

اين برنده جايزه صلح نوبل، خبر خبرگزارى رسمى ايران را «دروغ» خواند و گفت كه از دست اندركاران اين رسانه شكايت مى كند.

روزنامه «كيهان» نيز در گزارش ها و يادداشت هاى مختلف شیرین عبادى و دفتر كانون مدافعان حقوق بشر را به همراهى با «محافل صهيونيستى» در بحث حقوق بشر متهم كرده است و در مطلبى به قلم يكى از نويسندگان خود، وى را با عنوان «شيرين عبادى؛ جانباز شاهنشاه آريامهر» خطاب كرد.

 سنگسار

روز جمعه، ۶ دی ماه ۱۳۸۷، مردی در گورستان بهشت رضا در شهر مشهد، سنگسار شده است. بر اساس این گزارش، دو مرد که به سنگسار محکوم شده بودند، هم زمان در خاک قرار گرفته و سنگسار شدند. اما یکی‌ از این دو نفر، به نام محمود، موفق شد که خود را از گودال بیرون بکشد و آزاد سازد. وی به این ترتیب از مرگ با سنگسار رهایی یافت. اما مرد دیگر، که نام او هنوز فاش نشده است، با سنگسار به قتل رسید.

اتهام این دو نفر هنوز معلوم نیست و آن­ ها در شعبه ۵ دادگاه کیفری استان خراسان به سنگسار محکوم شده بودند.

این حکم در حالی‌ اجرا شده است که حکومت اسلامی ایران، اجرای حکم سنگسار را در مقابل مراجعه بین المللی انکار می ‌کند. هم چنین، مراقبت ‌های ویژه امنیتی برای جلوگیری از پخش اخبار مربوط به سنگسار وجود دارد. از این رو، احبار سنگسار را بسیاری از رسانه ها انعکاس نمی دهند.

 روزنامه اعتماد ‌ملی در شماره روز شنبه ۹ آذر ۱۳۸۷ خود، از صدور حکم سنگسار زنی که به «قتل شوهر و زنای محصنه» متهم شده، خبر داده است. حکم سنگسار این زن که «افسانه» نام دارد از سوی شعبه ۵ دادگاه كيفری استان فارس صادر و در شعبه ۲۷ ديوان ‌عالی كشور تائيد شده است.

این حکم در شرایطی صادر می ‌شود که آیت‌الله محمود هاشمی شاهرودی رییس قوه قضائیه دستور توقف اجرای حکم سنگسار را داده است.

پیش ‌تر جعفر ‌کیانی در سال گذشته به دلیل «ارتکاب زنای محصنه» در روستایی در استان قزوین سنگسار شد که این اقدام واکنش تند بین‌المللی را به همراه داشت.

 چه کسی بهتر ما از «مدافعان حقوق بشر» دفاع می کند؟

غلامحسین اژه ‌ای، وزیر اطلاعات و امنیت حکومت اسلامی، در حاشیه جلسه کابینه احمدی نژاد با خبرنگاران مصاحبه کرد. وی، در این مصاحبه، درباره حقوق بشر هم اظهار نظر کرد و گفت: چه کسی بهتر ما از «مدافعان حقوق بشر» دفاع می کند؟ شما خبرنگاران گول حرف‌ های خارجی ها را درباره حقوق بشر در ایران نخورید. الحمدالله امروز بیش ترین دفاع در همه‌ زمینه‌ ها در ارتباط با حقوق بشر در ایران می‌ شود و متاسفانه افرادی که ضد ارزش‌های انسانی، اسلامی و بشریت هستند در دنیا که شعار حقوق بشر می دهند.

 دستگیری فعالین جنبش کارگری

روز دوشنبه ۲ دی ماه نیز دو تن از فعالان کارگری، «بیژن امیری» و «محسن حکیمی»، عضو کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری و عضو علی البدل کانون نویسندگان، توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده و هم اکنون در زندان اوین بسر می برند. در همین روزها ۵ تن از فعالین سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه به دادگاه احضار شدند.

ماموران امنیتی روز ۴ دی ماه «پدرام نصراللهی»، را در منزلش بازداشت و کامپیوتر و برخی لوازم شخصی وی را نیز ضبط کردند. پدرام نصراللهی، فعال کارگری و عضو کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری، به دادگاه سنندج منتقل شده است.

ابراهیم مددی، نائب رییس سندیکای کارگران شرکت واحد تهران و حومه نیز ساعت ۱۴ امروز ۲۶/۱۲/۲۰۰۸، دستگیر گردید.

بنا به دعوت کانون صنفی معلمان ایران، معلمان و فعالان فرهنگی صبح امروز چهارشنبه 11 دی ماه در مقابل مجلس شورای اسلامی دست به تجمع زده و خواستار اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری شدند.

ماموران انتظامی و امنیتی حکومت اسلامی، به صفوف صدها معلم معترض یورش بردند و یازده نفر از آنان را بازداشت کردند.

از سوی دیگر، پرونده سازی بر عليه محمود صالحی، این چهره سرشناس جسور جنبش کارگری ادامه دارد. اخيرا، فردی به نام محمد رحيم پور را اجير کرده اند تا شکايتی را بر عليه محمود صالحی تنظيم کند. در پی شکايت فرد مذکور، اين بار شعبه ۱۰۲ دادگاه جزائی سقز به رياست قاضی پور آقا بالا، محمود صالحی را به پرداخت جزای نقدی مجموعا به ۴۱۰۰۰۰ تومان محکوم کرد که مبلغ فوق توسط محمود پرداخت شده است.

 16 آذر، روز دانشجو در ایران

در آستانه روز دانشجو در ايران، کمپين حقوق بشر اعلام کرد: «۲۰۱ دانشجو در يک سال و نيم گذشته بازداشت شده ‏اند.»

 دانشگاه شیراز

با احضار ۱۹ دانشجوی دیگر به کمیته انضباطی دانشگاه شیراز بیش از ۳۰ نفر به کمیته انضباطی احضار شدند. اتهام این دانشجویان برگزاری و شرکت در تریبون آزاد روز دانشجو در ۱۸ آذر و مراسم ۱۶ آذر اعلام شده است.

برای تعدادی از دانشجویان احضار شده در گذشته احکام محرومیت از تحصیل صادر شده بود که هم اکنون در حال اجرا می باشد. هم چنین تعدادی از دانشجویان برای چندمین بار است که به کمیته انضباطی احضار می شوند و در معرض اخراج شدن از دانشگاه قرار دارند.

گقته شده است که در جلسه شورای تامین استان که با حضور مسئولین امنیتی استان چون رییس اطلاعات،دادستان و... تشکیل می شود ، موارد زیر مطرح شده است:

 اجرایی شدن احکام تعلیقی که در گذشته صادر شده و اجرا نشده، برخورد شدید کمیته انضباطی دانشگاه با دانشجویان،ارائه مدرک و سند به اطلاعات توسط بسیج دانشجویی و تشکیل پرونده توسط اداره اطلاعات برای سرکوب دانشجویان توسط قوه قضائیه.

این احضار ها با فشار نهاد های بیرون دانشگاه و تشکل های وابسته مثل بسیج و... صورت گرفته است. بسیج دانشگاه که با نهادهای بیرون دانشگاه مثل سپاه پاسداران در ارتباط است، با پخش اعلامیه ها و نشریات در سطح گسترده خواستار برخورد شدید با دانشجویان شد. برگزاری اعتکاف سیاسی و حضور در استانداری فارس از برنامه های بسیج در راستای سرکوب دانشجویان بود. توهین به شهدا، مقدسات و رهبری آخرین دستاویز برای سرکوب دانشجویان دانشگاه شیراز شده است.

ترس از شکسته شدن تابوی رهبر حکومت اسلامی در دانشگاه ها را می توان عامل اصلی سرکوب گسترده در دانشگاه شیراز دانست.

کمیته انضباطی دانشگاه بوعلی همدان 6 تن از دانشجویان این دانشگاه را در آستانه امتحانات احضار کرده است. کمیته انضباطی دانشگاه آزاد شهر ری نیز 3 دختر دانشجوی این دانشگاه را نیز به دلیل آنچه عدم رعایت شئونات دانشجویی اعلام شده احضار کرده است.

 هیات نظارت بر مطبوعات ایران

روز پنج شنبه، ۲ آبان، انتخابات اعضای «هیات نظارت بر مطبوعات» در تالار وحدت تهران برگزار شد. در این انتخابات به تعداد زیادی از مدیران مسئول اجازه انتخاب شدن و انتخاب کردن داده نشده بود.

هیات نظارت بر مطبوعات وظیفه‌ صدور پروانه انتشار برای متقاضیان و نظارت بر عملکرد مطبوعات را بر عهده دارد. حاصل عملکرد این هیات تاکنون تعطیل و توقیف ۲۰۰ نشریه است. گزارش رده ‌بندی جهانی آزادی مطبوعات که از سوی «گزارشگران بدون مرز» منتشر شد، نشان می ‌دهد که ایران در میان ۱۷۳ کشور رتبه ۱۶۶ را به ‌خود اختصاص داده است.

در اطلاعیه مطبوعاتی گزارشگران بدون مرز، به این نکته توجه داده شده است که «ایران سال ‌هاست به لحاظ تعداد روزنامه ‌نگاران زندانی صدرنشین کشورهای خاورمیانه است و با ۱۰ روزنامه ‌نگار و وب ‌نگار زندانی، بزرگ ترین زندان خاورمیانه برای روزنامه ‌نگاران محسوب می ‌شود.»

 فیلتر پنج میلیون سایت اینترنتی در ایران

ایران تاکنون پنج میلیون سایت اینترنتی را فیلتر کرده است. به گزارش خبرگزاری ‌ها، ۲۹ آبان ۱۳۸۷، عبدالصمد خرم ‌آبادی، مشاور قضایی دادستان کل کشور، روز گذشته (سه‌ شنبه) در همایش «آسیب‌ شناسی خانواده» در گرگان با اعلام این خبر گفته که «آسیب ‌های اجتماعی اینترنت به مراتب بیش از شبکه ‌های ماهواره‌ ای» است.

این نخستین آماری است که از سوی یک مقام قضائی درباره آمار سایت‌ های اینترنتی مسدود شده در ایران اعلام می ‌شود.

فیلترینگ سایت ‌های اینترنتی در ایران از سال ۱۳۸۰ آغاز شده است. مسئولیت تعیین مصادیق فیلترینگ سایت‌ها بر عهده مجموعه‌ای به نام «کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ» است. اعضای کمیته تعیین مصادیق را نمایندگانی از وزارت اطلاعات، وزارت ارشاد و سازمان صدا و سیما تشکیل می ‌دهند.

فیلتر سایت ‌هایی که از طریق این کمیته اعلام می ‌شود، از طریق شرکت فن ‌آوری اطلاعات صورت می ‌گیرد.
فهرست سایت‌ هایی که باید فیلتر شوند، از طریق این شرکت، به سایر ارائه‌ دهندگان خدمات اینترنت اعلام می ‌شود تا آن ‌ها نیز سایت ‌های مورد نظر را فیلتر کنند.

ایران، یکی از کشورهایی است که جوانان آن در سطحی بسیار وسیع به وبلاگ‌ نویسی می ‌پردازند و در وبلاگ ‌های خود مسایل سیاسی و اجتماعی و اقتصادی را به نگارش در می ‌آورند و سیاست ‌های دولت را مورد نقد قرار می دهند.

 مخالفت وزارت اطلاعات و دادستانی با معالجه و درمان «محمد صدیق کبودوند»

وزارت اطلاعات و معاونت امنیت دادستانی تهران، با درخواست «محمد صدیق کبودوند»،روزنامه نگار و رییس سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان جهت مرخصی استعلاجی و یا اعزام به مراکز درمانی جهت معالجه و درمان که قرار بود روز دوشنبه مورد بررسی مقامات زندان و قضایی قرار گیرد، مخالفت کردند.

محمد صدیق کبودوند، که روز ۲۷ آذر ماه برای دومین بار در زندان اوین دچار حمله قلبی شده بود و از بیماری های دیگری نیز رنج می برد اعلام کرده است که در اعتراض به بی توجهی مسئولین زندان و دستگاه های قضایی دست به اعتصاب غذای نامحدود حواهد زد.

لازم به تاکید است که محمدصديق كبودوند، به يازده سال زندان محكوم شده است، هیات مديره‌ انجمن قلم سوئد (Swedish PEN) در تاريخ ۱۵ دسامبر ۲۰۰۸، بنا به توصيه انجمن بين‌المللى قلم (International PEN)، او را به عضويت افتخارى این انجمن پذيرفته است.

انجمن قلم سوئد (Swedish PEN)، در این مورد نوشته است: «... محمدصديق كبودوند به دليل شكنجه در زندان در وضعيت جسمى نامناسبى بسر مى‌ برد.»

 نامه فرزاد کمانگر

تاريخ اين نامه چهارشنبه ٢ دی ماه ١٣۸۷ است. فرزاد کمانگر در آستانه اعدام است. نامه ای از فرزاد کمانگر آقای اژه ای، ماه هاست که در زندانم، زندانی که قرار بود اراده ام را، عشقم را و انسان بودنم را درهم بشکند. زندانی که بايد آرام و رامم می کرد چون «بره ای سر براه»، ماه هاست بندی زندانی هستم با ديوارهايی به بلندای تاريخ.

ديوارهايی که قرار بود فاصله ای باشد بين من و مردمم که دوستشان دارم، بين من و کودکان سرزمينم فاصله ای باشد تا ابديت، اما من هر روز از دريچه سلولم به دور دست ها می رفتم و خود را در ميان آن ها و مثل آن ها احساس می کردم و آن ها نيز دردهای خود را در منِ زندانی می ديدند و زندان بين ما پيوندی عميق تر از گذشته ايجاد نمود.

قرار بود تاريکی زندان معنای آفتاب و نور را از من بگيرد، اما در زندان من روئيدن بنفشه را در تاريکی و سکوت به نظاره نشستم.

قرار بود زندان مفهوم زمان و ارزش آن را در ذهنم به فراموشی بسپرد، اما من با لحظه ها در بيرون از زندان زندگی کرده ام وخود را دوباره به د نيا آورده ام برای انتخاب راهی نو.

و من نيز مانند زندانيانِ پيش از خود تحقيرها، توهين ها و آزارها را ذره ذره، با همه وجود به جان خريدم تا شايد آخرين نفر باشم از نسل رنج کشيدگانی که تاريکی زندان را به شوق ديدار سحر در دلشان زنده نگه داشته بودند.

اما روزی «محاربم» خواندند، می پنداشتند به جنگ «خدا» يشان رفته ام و طناب عدالت شان را بافتند تا سحرگاهی به زندگيم خاتمه دهند و از آن روز ناخواسته در انتظار اجرای حکم می باشم. اما امروز که قرار است زندگی را ازمن بگيرند با «عشق به همنوعانم» تصميم گرفته ام اعضای بدنم را به بيمارانی که مرگ من می تواند به آن ها زندگی ببخشد هديه کنم و قلبم را با همه «عشق و مهری» که در آن است به کودکی هديه نمايم. فرقی نمی کند که کجا باشد بر ساحل کارون يا دامنه سبلان يا در حاشيه کوير شرق و يا کودکی که طلوع خورشيد را از زاگرس به نظاره می نشيند، فقط قلب ياغی و بيقرارم در سينه کودکی بتپد که ياغی تر از من آرزوهای کودکيش را شب ها با ماه وستاره در ميان بگذارد و آن ها را چون شاهدی بگيرد تا در بزرگسالی به روياهای کودکی اش خيانت نکند، قلبم در سينه کسی بتپد که بيقرار کودکانی باشد که شب سر گرسنه بر بالين نهاده اند و ياد «حامد» دانش آموز شانزده ساله شهر من را در قلبم زنده نگهدارد که نوشت؛ «کوچک ترين آرزويم هم در اين زندگی برآورده نمی شود» و خود را حلق آويز کرد.

بگذاريد قلبم در سينه کسی بتپد مهم نيست با چه زبانی صحبت کند يا رنگ پوستش چه باشد فقط کودک کارگری باشد تا زبری دستان پينه بسته پدرش، شراره ی طغيانی دوباره در برابر نابرابری ها را در قلبم زنده نگهدارد.

قلبم در سينه کودکی بتپد تا فردايی نه چندان دورمعلم روستايی کوچک شود و هر روز صبح بچه ها با لبخندی زيبا به پيشوازش بيايند و او را شريک همه ی شادی ها و بازی های خود بنمايند شايد آن زمان کودکان طعم فقر و گرسنگی را ندانند ودر دنيای آن ها واژه های «زندان، شکنجه، ستم و نابرابری» معنای نداشته باشد.

بگذاريد قلبم در گوشه ای از اين جهان پهناورتان بتپد فقط مواظبش باشيد قلب انسانيست که ناگفته های بسياری از مردم و سرزمينش را به همراه دارد از مردمی که تاريخ شان سراسر رنج و اندوه و درد بوده است.

بگذاريد قلبم در سينه کودکی بتپبد تا صبحگاهی از گلويی با زبان مادريم فرياد برارم:

«من ده مه وی ببمه باييه

خوشه ويستی مروف به رم

بو گشت سوچی ئه م دنياييه»

معنی شعر: می خواهم نسيمی شوم و «پيام عشق به انسان ها» را به همه جای اين زمين پهناور ببرم.

فرزاد کمانگر، بند بيماران عفونی، زندان رجايی شهر کرج مورخ ۸/۱۰/۸۷ تاريخ نگارش؛ ۲/۱۰/۸۷ بند امنيتی ۲۰۹ اوين

 اسرائیل

در اسرائیل، یک مساله مهم جانشینی اهود اولمرت، نخست وزیر بود که به اتهام فساد مالی استعفا داد. زیپی لیونی، وزیر خارجه که در روز چهارشنبه 17 سپتامبر در رای گیری برای انتخاب رهبر حزب کادیما، حزب حاکم وقت اسرائیل، پیروز شد و به کاندیدای نخست وزیری اسرائیل رسید.

 غزه را نابود می کنند

نظاميان اسرائیلی از ۲۷ فوريه تا ۳ مارس سال جاری ميلادی با حمله گسترده نظامی به نوار غزه موسوم به عمليات «زمستان داغ»، 117 فلسطينی از جمله ۳۳ کودک را به قتل رساندند. از ميان جان باختگان هفت کودک نوزاد زير شش ماه بودند. در اين حمله هم‌ چنين ۲۰۰ نفر مجروح شدند که بالغ بر ۵۰ نفر آنان کودک بودند.

بر اساس اين گزارش، از آغاز سال جاری ميلادی تاکنون دست کم ۱۰۱ کودک فلسطينی کشته شدند که ۸۷ درصد آنان توسط نظاميان اسرائیلی و ۱۳ درصد نيز به علت ادامه جنگ داخلی بين گروه های مسلح فلسطينی و يا به علت استفاده نادرست از سلاح و مواد منفجره به قتل رسيدند. در طول اين مدت هم‌ چنين ۴۵۰ کودک فلسطينی به دست نظاميان اسرائیلی مجروح شدند.

گزارش جنبش جهانی دفاع از کودکان، هم‌ چنين حاکی از آن است که در سال ميلادی کنونی صدها کودک فلسطينی به دست اشغالگران اسرائیلی بازداشت شدند.

بر پايه اين گزارش، ۲۹۷ کودک اسير هم‌ چنان در بند زندان ‌های حکومت شغالگر اسرائیل، به اتهام ضربه زدن به امنيت اسرائيل از جمله پرتاب سنگ به طرف ديوار حايل به سر می برند که شش نفر از اين کودکان دختر هستند.

محاصره نوار غزه توسط ارتش اسرائیل، تاکنون آثار ويرانگری برای نوار غزه به دنبال داشته است، به طوری که هم اکنون ۸۵ درصد ساکنان نوار غزه به کمک ‌های غذايی وابسته هستند و نرخ فقر و بی کاری به شدت افزايش يافته است که همه اين مشکلات و قانون شکنی ‌های سازمان يافته در دراز مدت آثار بسيار ناگواریي را بر کودکان و به طور کل جامعه فلسطين خواهد گذاشت.

 حملات تازه اسرائیل، هشت روز پس از پایان آتش بسی شش ماهه آغاز شد. روز شنبه ۲۷ دسامبر ۲۰۰۸، نيروی هوايی اسرائيل قرارگاه های حماس را در غزه مورد هدف قرار دادند.

به گزارش آسوشيتدپرس، جنگنده ‌های اسرائيلی هم زمان به دست‌ کم ۳۰ هدف جداگانه در شهر غزه حمله کردند.

آسوشيتدپرس، گزارش کرده است بسياری از مراکز و قرارگاه‌ های حماس در مناطق مسکونی غزه قرار دارند و حملات روز شنبه زمانی صورت گرفته است که دانش آموزان در حال ترک مدارس بوده‌ اند.

خبرنگاری که ساکن غزه است و نخواست نامش فاش شود به سی.ان.ان گفت که حمله روز شنبه اسرائيل مهم ‌ترين حمله به غزه طی چند دهه گذشته بوده است.

حملات هواپيماهای بمب افکن و هلی کوپترهای اسرائيلی به مناطقی در غزه دست کم ۲۲۹ کشته و ۷۰۰ زخمی برجای گذاشته و قدرت های جهانی خواستار توقف خشونت ها شده اند.

از سوی ديگر اهود باراک، وزير دفاع اسرائيل گفته است عمليات آغاز شده در غزه احتمالا زمان خواهد برد.

در همين زمينه يک مقام بلندپايه نظامی اسرائيل به خبرگزاری رويترز گفته است حملات روز شنبه «مرحله آغازين» سلسله عملياتی است که احتمالا شامل عملیات نيروهای زمينی و محاصره غزه نیز خواهد بود.

اسرائيل از سال ۲۰۰۷، که حماس با بيرون راندن گروه رقيب خود، فتح، کنترل غزه را به دست گرفت، اين منطقه را به محاصره در آورده است. کمبود سوخت، غذا و دارو از جمله مشکلاتی است که مردم غزه در پی اين محاصره با آن دست و پنجه نرم می کنند.

وزارت دفاع اسرائيل، اعلام کرد که ۲۱۰ هدف مربوط به حماس در دو روز گذشته بمباران شده است. رياض منصور، نماینده فلسطينی در سازمان ملل گفت که هيچ توجيه ای وجود ندارد که يک ميليون و ۵۰۰ هزار نفر از اهالی غزه برای عملکرد تعداد معدودی مجازات شوند.

 شورای امنیت خواستار توقف فوری خشونت در غزه شد

در حالی که حملات هوايی اسرائيل به غزه ادامه دارد، شورای امنيت سازمان ملل متحد روز يک شنبه خواستار توقف فوری خشونت در نوار غزه شد.

نون جوريکا سفير کشور کرواسی که رياست شورای امنيت را بر عهده دارد با خواندن بيانيه کوتاهی اعلام کرد که اعضای شورای امنيت به شدت نگران بحران غزه بوده و خواستار توقف فوری خشونت در اين منطقه هستند.

 واکنش های بين المللی به حملات هوايی اسرائيل به غزه

رايس، وزیر خارجه آمریکا، روز شنبه گفت که او حماس را مسئول نقض آتش بس شش ماه و تجديد خشونت در غزه می داند. وزير امور خارجه آمريکا خواستار تجديد فوری آتش بس شد.

مصر با محکوم کردن حملات ارتش اسرائيل به غزه، سفير اسرائيل در قاهره را به وزارت امور خارجه اين کشور فراخوانده است. مصر هم چنين گذرگاه رفع با نوار غزه را برای کمک به مجروحان اين حادثه باز کرده است.

احمد ابو الغيظ، وزير امور خارجه مصر، در اين زمينه گفت: «ما خواستار پايان فوری عمليات نيروهای اسرائيلی هستيم. ما نمی توانيم بگذاريم اين حملات ادامه يابد. ما نمی توانيم اجازه کشتار فلسطينی ها را بدهيم.»

عمرو موسی، دبيرکل اتحاديه عرب، گفت: وزيران امور خارجه کشورهای عرب روز يک شنبه، در قاهره تشکيل جلسه خواهند داد تا يک موضع واحد در قبال حملات اخير اسرائيل به غزه اتخاذ کنند.

به گفته عمرو موسی، ليبی، تنها کشور عرب عضو شورای امنيت سازمان ملل متحد، خواستار نشست اضطراری شورای امنيت در اين زمينه شده است و سوريه خواهان برگزاری نشست کشورهای عرب است. دبيرکل اتحاديه عرب گفت: شورای وزيران امور خارجه عرب به در خواست اردن روز يک شنبه برگزار خواهد شد.

فرانسه، رياست دوره ای اتحاديه اروپا را به عهده دارد، در بيانيه ای خواهان پايان دادن به خشونت در غزه شد. وزارت امور خارجه فرانسه به نمايندگی از اتحاديه اروپا، در بيانيه از آنچه استفاده نامتعارف اسرائيل از زور خوانده، انتقاد کرده است. رياست دوره ای اتحاديه اروپا بارديگر خواستار آتس بس فوری بين حماس و اسرائيل شده و تاکيد کرده است که مناقشه غزه راه حل نظامی ندارد.

 اسرائیل غزه را هدف حملات تازه قرار داد

هم زمان با حملات هوایی در صبح روز یک شنبه ۲۸ دسامبر، تانک های اسرائیلی هم در حاشیه غزه مستقر شدند. مقام های فلسطینی، اعلام کرده اند شمار کشته شدگان در حملات روز شنبه ۲۷ دسامبر به ۲۷۱ نفر رسیده که رسما روز شنبه را به عنوان خونین ترین روز در تاریخ غزه ثبت کرد.

کارکنان بیمارستان اصلی غزه گفتند اتاق های عمل جراحی پر از مجروحان است، ذخایر اندک دارو رو به اتمام است و حتا جراحان کافی برای رسیدگی به وضعیت مجروحان وجود ندارد.

در دومین روز از حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه، بیش از ٢٨٠ فلسطینی کشته و دست کم ٧٠٠ تن دیگر زخمی شدند. ارتش اسرائیل در حملات هوایی روز یک شنبه خود، علاوه بر دفتر مرکزی تلویزیون القصی، یک پایگاه آموزش نظامی اعضای سازمان حماس را نابود کرد.

حکومت اسرائیل از زمان تاسیس خود، همواره عامل اصلی جنگ، کشتار، خونریزی، ویرانی فلسطین و لبنان بوده است بنابراین، سابقه نسل کشی ۶۰ ساله در سرزمین های فلسطینی دارد.

 جلسه اضطرای شورای امنیت سازمان ملل

در سازمان ملل متحد نمایندگان اعضاء شورای امنیت جلسه ای اضطراری برگزار کرده اند و گفته می شود مشغول بررسی پیش نویس بیانیه ای هستند که توسط روسیه تهیه شده است.

پیش از جلسه شورای امنیت گابریلا شالف، نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد بار دیگر موضع اسرائیل را تکرار کرد که حملات برای «حفاظت از شهروندان اسرائیل در برابر حملات تروریستی بیش تر» صورت گرفته است.

شواری امنیت سازمان ملل در پایان جلسه اضطراری خود ضمن ابراز نگرانی عمیق از گسترش خشونت ها در غزه، دو طرف اسرائیلی و فلسطینی را به توقف فوری خشونت ها فراخواند.

 در پی حملات هوایی، اینک تانک ها و زره پوش های اسرائیل نیز اطراف غزه را به محاصره خود درآورده اند. ارتش این کشور تهدید کرده است که از این پس هدفش آغاز عملیات زمینی علیه حماس در نوار غزه است. هواپیماهای جنگنده اسرائیلی، یک شنبه تونل های زیرزمینی در مرز میان غزه و مصر را که از طریق شان کالاهای مورد نیاز فلسطینی ها به غزه منتقل می شود بمباران کردند.

دولت اسرائیل روز یک شنبه، بیست و هشتم دسامبر ۲۰۰۸، اعلام کرد که قصد ندارد به این زودی به حملات خود در غزه پایان دهد. اهود المرت، نخست وزیر دوره انتقالی اسرائیل، روز شنبه گفته بود که این کشور قصد دارد تا پایان کامل ماموریتش در غزه به عملیات نظامی درازمدت خود ادامه دهد.

هر چند نخست وزیر اسرائیل، مدعی شد که هدف از این عملیات نابود کردن زیرساخت های سازمان حماس است، اما شمار بالایی از غیرنظامیان فلسطینی نیز در نتیجه این عملیات کشته شده اند.

در پنجمین روز جنگ، نیروی هوایی اسرائیل ساختمان ‌های دولتی و تونل ‌های زیرزمینی در غزه را بمباران کرد. اسرائیل هم چنین در‌خواست مجامع بین ‌المللی مبنی بر آتش بس فوری را رد کرد.

اسرائیل با رد درخواست های بین ‌المللی برای برقراری آتش‌بس فوری، به حملات خود در نوار غزه ادامه داد. جنگنده ‌های اسرائیل، ساختمان ‌ها و مراکز گروه حماس را بمباران کردند. به گفته‌ سخنگوی ارتش اسرائیل، نیروی هوایی این کشور در آخرین حملات خود دست کم ۳۵ هدف را در نوار غزه بمباران کرده است.

مقامات مصری می ‌گویند از آغاز جنگ تاکنون بیش از ۱۲۰ تونل منهدم شده‌ اند. ظاهرا حماس در مجموع حدود ۲۰۰ تونل زیرزمینی در اختیار داشته است. نیروی دریایی اسرانیل نیز بر روی تاسیساتی از حماس در سواحل غزه آتش گشوده است.

بنا به خبر اداره بهداشت شهر غزه، از نخستین روز حملات در شنبه این هفته تاکنون بیش از ۳۹۰ نفر کشته و ۱۸۰۰ نفر مجروح گشته ‌اند.

اسرائیل، با آرایش نیروی ‌های ارتش در کنار مرز غزه خود را برای یک حمله زمینی احتمالی آماده کرده است. تانک ‌های ارتش اسراییل به حالت آماده ‌باش در مرزهای باریکه غزه مستقر شده‌ اند. دولت اسراییل، به خدمت ‌گیری بیش از ۲۵۰۰ نفر از نیروهای ذخیره را تصویب کرد. پیش از این نیز ۶۷۰۰ سرباز ذخیره به خدمت احضار شده بودند.

خالد مشعل، رهبر سیاسی سازمان حماس که در دمشق به سر می برد ساکنان سرزمین های فلسطینی را به آغاز سومین انتفاضه علیه اسرائیل فراخواند.

اسماعیل هانیه، نخست وزیر حکومت حماس در غزه نیز با اعلام این که که هیچ گاه مردم فلسطین کشتاری کریه تر از حملات این بار اسرائیل را تجربه نکرده بودند، وعده اقدام های تلافی جویانه در قهوه خانه ها و خیابان های اسرائیل را داد.

سازمان های بشردوست در غزه هشدار می دهند که فاجعه ای انسانی در غزه در حال شکل گرفتن است. بیش از نیمی از جمعیت یک و نیم میلیون نفری غزه بدون کمک های غذایی قادر به ادامه زندگی نیستند و بیمارستان های غزه از مدت ها پیش فاقد حداقل تجهیزات و امکانات پزشکی برای مداوای مصدومین هستند. با این حال، سازمان حماس، از انتقال فلسطینی های مجروح به مصر جلوگیری می کند.

بر اساس آخرین آمار بیش از ٣۷٠ فلسطینی در نتیجه حملات چهار روز اخیر ارتش اسرائیل در غزه کشته و قریب ۲۰۰۰ نفر دیگر زخمی شده اند. حملات اسرائیل مانع از پرتاب خمپاره به سوی این کشور نشده که تا حال به کشته شدن پنج اسرائیلی منجر شده است.

نشست اضطراری اتحادیه اروپا برای بررسی بحران غزه

روز سه‌ شنبه، ۳۰ دسامبر ۲۰۰۸ وزیران خارجه ٢۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، برای بررسی بحران غزه، نشستی اضطراری در پاریس برگزار می کنند.

بنابر گزارش‌ها، در جلسه امروز، راه های ارسال کمک های انسان ‌دوستانه به ساکنان باریکه غزه، مورد بررسی قرار می گیرد. ارسال این کمک ها مستلزم برقراری آتش‌بس میان اسراییل و حماس خواهد بود.

وزارت خارجه فرانسه، امروز در بیانیه ‌ای اعلام کرد که آن کشور همراه با اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد که به اتفاق سازمان ملل، راهی برای حل بحران موجود در غزه بیابد.

 نشست وزیران امور خارجه اتحادیه عرب

وزيران امور خارجه اتحاديه عرب روز چهارشنبه ۳۱ دسامبر ۲۰۰۸، تشكيل جلسه دادند تا درباره حمله اسرائيل به نوار غزه به تبادل نظر بپردازند و راهكارهاى پايان درگيرى ها را بررسى كنند.

وزيران امور خارجه اتحاديه عرب در نشست روز چهارشنبه خود، طرحى را بررسى كردند كه در آن توقف فورى و بدون قيد و شرط حملات اسرائيل به نوار غزه، سپس آتش بس درازمدت ميان حماس و اسرائيل، نظارت بين المللى براى تضمين آتش بس و باز كردن گذرگاه هاى مرزى غزه گنجانده شده است.

عمر موسى، دبير كل اتحاديه عرب نيز در نشست اين اتحاديه با ابراز نااميدى از اعراب و گروه هاى فلسطينى اظهار داشت: «ما همه در يك كشتى نشسته ايم، با خطراتى كه مواجه هستيم، تنها همبستگى مى تواند ما را نجات دهد.»

اظهارات گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در سرزمین های فلسطینی

به گزارش بی.بی.سی، ۳۰ دسامبر ۲۰۰۸ - ۱۰ دی ۱۳۸۷، ریچارد فالک، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در سرزمین های فلسطینی، در مصاحبه با بی بی سی دولت اسرائیل را به نقض فاحش حقوق بشر و کاربرد تسلیحات پیشرفته برای ارتکاب یک رشته خشونت تکان دهنده علیه مردم بی دفاع در غزه متهم کرد.

فالک گفت که از این که جامعه بین المللی برای تحت فشار قرار دادن اسرائیل و وادار کردن این کشور به توقف حملات به غزه اقدامات بیش تری نکرده متعجب است.

گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل، ادامه عملیات نظامی اسرائیل علیه باریکه غزه را محکوم کرد و گفت که دولت اسرائیل امکان برقراری آتش بس را که از سوی حماس پیشنهاد شده نادیده گرفته است.

پیش تر، مایر شیتریت، وزیر کشور اسرائیل، برقراری آتش بس در مرحله کنونی از عملیات نظامی علیه باریکه غزه را رد کرده بود. وزیر کشور اسرائیل، در مصاحبه با رادیو اسرائیل گفت که اسرائیل برای هفته ها جنگ علیه حماس آمادگی دارد.

منابع اسرائیلی گفته اند که در خلال روزهای اخیر، حملات موشکی گروه های فلسطینی به داخل خاک اسرائیل با شدت کم تری نسبت به قبل ادامه داشته است.

در اثر اصابت موشک به ساختمان های غیر نظامی در داخل خاک اسرائیل، تا کنون دست کم سه غیر نظامی و یک سرباز اسرائیلی کشته و تعدادی زخمی شده اند.

 تظاهرات در کشورهای مختلف جهان علیه ادامه حملات اسرائیل به نوار غزه 

در حالی که حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه وارد چهارمین روز خود شد، ده ها هزار نفر در کشورهای مختلف جهان دست به تظاهرات زده و خواستار توقف این حملات شدند.

هزاران نفر از اقشار مختلف مردم انگلیس و اعضای نهادهای مدافع حقوق بشر با برگزاری تظاهراتی در مقابل سفارت اسرائیل در لندن، حملات اسرائیل به نوار غزه را محکوم و خواستار توقف فوری این حملات شدند.

تظاهرات های مشابهی نیز در کشورهای اسپانیا، فرانسه، استرالیا، پاکستان، اندونزی، عراق، ترکیه، لبنان و سوریه برگزار شد که طی آن ها تظاهرکنندگان حمله اسرائیل به نوار غزه و کشتار غیرنظامیان را محکوم و خواستار توقف فوری این حملات شدند.

 سوریه مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل را قطع کرد 

دولت سوریه در واکنش به حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه، مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل را متوقف کرده است.

مذاکرات میان سوریه و اسرائیل برای دست یابی به صلح با میانجیگری ترکیه از اوائل سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز و 4 دور از این گفتگو ها تاکنون برگزار شده است.

 ترکیه

بيست و يکم فوريه ۲۰۰۸، ارتش ترکيه بزرگ ترين تهاجم در سال های اخير را بر علیه حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک)، در خاک عراق انجام داد. توپخانه ارتش ترکیه روز شنبه 7 دی ۱۳۸۷، ماه بار دیگر بخش های از مناطق مرزی کردستان عراق را توپباران کردند.

گزارش ها از مناطق مرزی کردستان عراق حاکی ست که بخش های از منطقه «دیرلوک» از توابع ناحیه «آمید» از سوی توپخانه ارتش ترکیه مورد هدف قرار گرفته اند، اما از تلفات و خسارات احتمالی این حملات خبری در دست نیست.

همزمان نیز هواپیماهای ارتش ترکیه بر فراز مناطق مرزی کردستان عراق به پرواز درآمدند، اما خبری در خصوص عملیات این هواپیماها منتشر نشده است.

در سال گذشته، حملات ارتش ترکیه به نقاط مرزی کردستان عراق، بارها تکرار شد. از جمله سوم اکتبر ۲۰۰۸، در حمله ارتش ترکیه به حزب کارگران کردستان در ترکيه ، چهل و دو نفر از جمله هفده نظامی کشته شدند.

در مقاله ‌ای که در روز سه ‌شنبه ۳۰ دسامبر با عنوان «کردها علیه کردها» در «فرانکفورتر روندشاو» منتشر شده، از قول سخنگوی کنگره‌ ملی کردستان آمده است که حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) نسبت به خطر حمله‌ نیروهای ارتش ترکیه به همراهی نیروهای دو حزب کرد مستقر در شمال عراق، «اتحادیه‌ میهنی کردستان» و «حزب دمکرات کردستان عراق»، هشدار داده است. 

به گفته‌ سخنگوی کنگره‌ی ملی کردستان مذاکراتی پشت درهای بسته در این باره انجام گرفته و احتمال دارد که توافق‌ هایی در این مورد شده باشد. 

دولت کرد منطقه‌ خودمختار شمال عراق از دو حزب اتحادیه‌ میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان عراق تشکیل شده است. در این میان حزب کارگران کردستان، در بخشی از شمال عراق را در ناحیه‌ کوه های قندیل مستقر هستند. 

به گفته‌ سخنگوی کنگره‌ ملی کردستان توافق‌ هایی نیز با آمریکا در مورد حمله‌ مشترک ترکیه و دو حزب کرد علیه حزب کارگران کردستان شده است. این سخنگو به این اشاره کرد که آمریکا خواستار آن است که ترکیه نقش قدرت ناظم را در منطقه‌ خاورمیانه ایفا کند.

دولت ترکیه، در ماه دسامبر نیز هم چون چند ماه اخیر به پایگاه ‌های احتمالی حزب کارگران کردستان در شمال عراق حمله کرد. مقامات ترکیه اعلام کردند که در جریان این حمله‌ ها خسارت‌ های فراوانی به نیروهای این حزب وارد آورده ‌اند. 

ایران نیز دست به بمباران این منطقه زده است تا با نیروهای سازمان پژاک، که شاخه‌ کردستان ایران حزب کارگران کردستان است، مقابله کند. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  حمله نیروهای ارتش ایران به پایگاه های احتمالی سازمان پژاک در مرز ایران و عراق از پیش از سرنگونی حکومت صدام حسین، پیمانی استراتژیک میان ایران، ترکیه، عراق و سوریه در زمینه‌ برخورد با کردها وجود داشت. پس از پایان دوره‌ حکومت صدام و ایجاد منطقه‌ خودمختار کردها در شمال عراق، این پیمان هم چنان میان ایران، ترکیه و سوریه باقی ماند.

نوری مالکی، نخست وزیر عراق، هفته‌ گذشته به هنگام دیدار خود از ترکیه گفت: «ما نباید به سازمان های تروریستی، به خصوص به حزب کارگران کردستان، اجازه دهیم که به روابط ما آسیب برسانند.» وی افزود که عراق و ترکیه خواستار تقویت روابط خود هستند. نخست وزیر ترکیه، رجب طیب اردوغان، نیز پس از دیدار با همتای عراقی خود گفت که به هنگام خلع سلاح حزب کارگران کردستان عراق دخالتی نخواهد کرد.

 دولت تركيه لايحه لغو ممنوعيت حجاب را به پارلمان داد

دولت تركيه لايحه لغو ممنوعيت حجاب در دانشگاه های اين كشور را به پارلمان ارائه كرد. به گزارش خبرگزاری ها پس از ماه ها جنجال بر سر رفع ممنوعيت حجاب در تركيه، دولت «رجب طيب اردوغان» نخست وزير اين كشور، لايحه ای را در اين مورد تقديم پارلمان كرد. اما اردوغان، سرانجام در اثر اعتراضات اجتماعی مجبور شد این لایحه را پس بگیرد.

 سوئد

سه حزب اپوزیسیون دولت سوئد که مدتی پیش اعلام «ائتلاف سرخ و سبز» کردند، برای رفع بحران اقتصادی خواهان انجام اقداماتی شدند. ائتلاف سرخ و سبز سوئد خواستار کمک مالی دولتی به میزان ۱۰ میلیارد کرون در عرض دو سال آینده برای رفع بحران مالی شوراهای شهر و استان‌ های کشور شدند. چنین کمکی برای مقابله با اخراج احتمالی پرسنل شاغل در سطح کمون ‌ها و شورای استان‌ ها کشور است که اصطلاحا «اخطار به اخراج در سکوت» نامیده می ‌شود، از سوی احزاب «سرخ و سبز» درخواست شده است.

این مساله را مونا سالین رهبر حزب سوسیال دمکرات، لارش اولی رهبر حزب چپ و دو سخنگوی حزب محیط زیست سوئد پتر اریکسون و ماری وترستراند در مقاله‌ ای در روزنامه پرتیراژ صبح سوئد «داگنز نوهیتر»، منتشر کردند.

ماری وترستراند یکی از سخنگویان حزب محیط زیست در این مورد گفت: خطر بسیاری هست که در مدارس و دستگاه بهداری و بهداشت در کمون ها و شوراهای شهر، در اثر ذخیره سازی، کارها کم شود و از آن جائی که در بودجه دولت چنین محلی وجود دارد، ما ده میلیارد کرون برای جلوگیری از بی کاری های احتمالی درخواست کردیم.

 روبرت بری ‌کویست Robert Berg، مدیر اقتصادی اداره مرکزی آمار سوئد گفته است، سال ۲۰۰۹ به لحاظ بحران ‌های مالی، سالی سیاه است. بحرانی ‌تر شدن اوضاع اقتصادی جهان و به تبع آن آشفته شدن اقتصاد سوئد و افزایش بی کاری، پیش‌ بینی مدیر اقتصادی اداره آمار مرکزی سوئد برای سال آتی است.

 قانون شنود مکالمات تلفنی و ارتباطات اینترنتی

قانون شنود مکالمات تلفنی و ارتباطات اینترنتی توسط توسط سازمان تجسس رادیوئی وزارت دفاع دولت سوئد، یا Försvaret radio anstalt، 17 ژوئن ۲۰۰۸ در پارلمان سوئد به تصویب رسید. اولین قانون شنود مکالمات تلفنی و اینترنتی، همان قانون FRA است که از اول ژانویه ۲۰۰۹ به مرحله اجرا در می آید.

 فرانسه

رييس جمهوری فرانسه که به عنوان رييس اتحاديه اروپا در برزیل به سر می برد، یک قرارداد تسليحاتی به ارزش ۱۲ ميليارد دلار را با همتای برزيلی خود امضاء کرد. بنابر گزارش شبکه تلويزيونی فرانس ۲۴، در اين قرارداد به همکاری فرانسه برای ساخت يک زير دريايی اتمی و فروش ۵۰ فروند هلی کوپتر ترابری نظامی و ۵ فروند زيردريايی نیز اشاره گردیده است.

 آلمان

میزان جرائم گروه‌ های دست راستی افراطی در آلمان، حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. آمارها نشان می ‌دهند که از ژانویه تا سپتامبر سال ۲۰۰۸، گروه ‌های دست راستی، ۶۹۷ بار مرتکب جرائمی با انگیزه‌ یهودی ‌ستیزی، شده‌اند.

براساس گزارش وزارت کشور آلمان، میزان جرائم گروه‌ های دست راستی افراطی در این کشور حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. اعضای این گروه‌ ها تا پایان اکتبر امسال، ۱۱ هزار و ۹۲۸ بار مرتکب جرم شده ‌اند. شمار این جرائم در سال پیش، ۱۰ هزار و ۹۳۵ فقره بوده است. بنا بر همین گزارش، بیش از ۱۵ درصد بر تعداد جرائمی چون ضرب و شتم نیز افزوده شده و به حدود ۶۳۹ فقره رسیده است.

شمار این جملات راسیستی در سال گذشته، ۷۱۶ بار بوده‌است. این آمار از سوی ادارات پلیس جنایی ایالت ‌های ۱۶ گانه‌ی آلمان در پاسخ به نماینده‌ حزب چپ ‌ها در پارلمان این کشور، پترا پآو، تهیه شده است. هنوز ارزیابی کاملی از این آمار صورت نگرفته است.

 ممنوعیت «حزب ملی آلمان»

دولت آلمان، برای مبارزه با گروه‌ های دست ‌راستی افراطی، هم‌ چنین در نظر دارد فعالیت «حزب دموکراتیک ملی آلمان» (NPD) را ممنوع اعلام کند. این حزب یکی از احزاب راست افراطی این کشور است. حمله‌ فردی که احتمالا از اعضای این حزب است، در اواسط ماه دسامبر سال جاری به رییس پلیس شهر پاساور در ایالت بایرن، به این بحث دامن زده است. پیشنهاد ممنوعیت فعالیت این حزب، از سوی هورست زه‌ هوفر، نخست‌ وزیر دولت ایالتی بایرن که به حزب سوسیال مسیحی تعلق دارد، مطرح شده است.  

دولت آلمان، یک بار در سال ۲۰۰۳ کوشید، قانون ممنوعیت فعالیت ‌های «حزب دموکراتیک ملی آلمان» را به تصویب برساند. دادگاه حفاظت از قانون اساسی این کشور در شهر کارلسروهه، با این امر مخالفت کرد. قضات این دادگاه، «اعتبار» اسنادی که به آنان ارائه شده بود، زیر سئوال بردند: بسیاری از این اسناد، شهادت ماموران مخفی سازمان ‌های اطلاعاتی ایالت ‌های آلمان بود که در این حزب نفوذ کرده بودند.

 وضعیت فوق‌العاده نظامی در بنگلادش

وضعیت فوق‌العاده نظامی در بنگلادش پایان گرفت. روز دوشنبه ۲۹ دسامبر ۲۰۰۸ - ۹ دی ۱۳۸۷، دولت جدید انتخاب شد. رقابت انتخاباتی بين دو رقيب سنتی حزب مردم به رهبری شيخه حصينه واجد و حزب ملی به رهبری خالده ضيا در جریان بود که به پیروزی شيخه حصينه واجد انجامید.

صحنه سیاسی در بنگلادش تحت تاثیر دو حزب مردم و ملی است که از تقریبا ۱۵ سال پیش توسط دو زن رهبری می‌ شوند. هر دوی آن ها از اعضای خانواده قهرمانان دوران استقلال بنگلادش هستند که پیش از استقلال، پاکستان شرقی نام داشت.

در ماه ژانویه سال ۲۰۰۷ ارتش برگزاری انتخابات پارلمانی را لغو کرد. در پی آن نظامیان یک دولت متشکل از ده تکنوکرات را بر سر کار آوردند. این پنجمین کودتای نظامی در طی پنج سال بود.

دولت موقت قول داد تا سیستم سیاسی را از بنیان تغییر دهد، با فساد مالی به مبارزه بپردازد و احزاب را از عناصر تبهکار بزداید. با این بهانه‌ ها وضعیت فوق ‌العاده توجیه شد و حقوق شهروندان، آزادی عقیده و مطبوعات و حق فعالیت سیاسی بشدت محدود شدند.

در مورد نتایج سیاست نظامیان، اشراق احمد یک تحلیلگر سیاسی می‌گوید: «سیاست حکومت نظامی در دو سال گذشته فاجعه ‌بار بود. تولید ناخالص ملی ۲ درصد کاهش یافت و تعداد افرادی که زیر خط فقر زندگی می‌ کنند به ۶ میلیون نفر رسید. مبارزه با فساد فریبی بیش نبود. به جای سیاستمداران حال ژنرال ‌ها هستند که جیب ‌شان را پر می‌ کنند.»

 لبنان

ژنرال ميشل سليمان، در نشست مجلس نمايندگان لبنان با کسب اکثريت مطلق آرای نمايندگان به رياست جمهوری اين کشور برگزيده شد. انتخاب ژنرال سليمان به رياست جمهوری جديد لبنان، پس از آن صورت گرفت که گروه های لبنانی در جلسات گفتگوی ملی خود در شهر دوحه پايتخت قطر توافقنامه ای را برای حل و فصل بحران داخلی اين کشور امضاء کردند.

ژنرال سليمان، ۶۰ ساله دوازدهمين ریيس جمهور لبنان و سومين فرمانده ارتشی است که به رياست جمهوری رسيد.

لبنان پس از پايان يافتن دوره رياست جمهوری «اميل لحود» از ۲۴ نوامبر گذشته، بدون ریيس جمهور اداره می شد و جلسه انتخاب ریيس جمهور نوزده بار به تعويق افتاد، اما بالاخره امروز ژنرال سليمان به رياست جمهوری برگزيده شد.

 روسیه

در روسیه انتخابات سال ۲۰۰۸، انتخاب رییس جمهور جدیدی را به همراه داشت اما شاهد هیچ تغییری در سیاست های این کشور نبود. دیمیتری مدودف، جانشین پوتین شد. رییس جمهور تازه روسیه، طرح مدرنیزه کردن سیستم بازدارنده هسته ای این کشور را اعلام کرد.

گرجستان

هفتم تا دوازدهم اوت ۲۰۰۸، جنگ روسيه و گرجستان در منطقه خودمختار اوستيای جنوبی در جریان بود. ابتدا گرجستان به خودمختاری طلبان اوستیای جنوبی حمله برد و سپس روسیه به بهانه این که شهروندان و صلح بانان روس در اين منطقه هستند، وارد جنگ شد. پس از چند هفته درگیری بالاخره دو طرف آت بس اعلام کردند.

بيست و ششم اوت ۲۰۰۸، روسيه اعلام يک جانبه استقلال مناطق اوستيای جنوبی و آبخازی را از گرجستان به رسميت شناخت. به رسمیت شناخته شدن دو منطقه خودمختار اوستیای جنوبی و آبخازایا از سوی روسیه، با اعتراض شدید گرجستان و غرب روبرو شد.

 یونان
پس از کشته شدن یک نوجوان به ضرب گلوله پلیس یونان در شهر آتن در اوایل آخرين ماه سال، چندین شهر دیگر این کشور دستخوش تظاهرات شد. اين ناآرامی ها هشت روز به طول انجامید.

بنا به نظرسنجی یک روزنامه یونانی، اغلب مردم معتقد بودند که این ناآرامی های بیش از آن که واکنش به کشته شدن این نوجوان باشد، قیام علیه شرایط اقتصادی یونان بود.

پس از این رخداد اکنون کشور یونان بدترین اعتراضاتی را که از زمان سقوط حکومت نظامی در این کشور در سال ۱۹۷۴ به خود دیده تجربه می ‌کند.

 کوبا

بيست و چهارم فوريه ۲۰۰۸، رائول کاسترو، ریيس جمهور کوبا و جانشين فيدل کاسترو برادر بيمار خود شد. فیدل کاسترو رهبر کوبا که از سال ۱۹۵۹ قدرت را در این کشور در دست گرفته بود، به دلیل بیماری از مقام خود کناره گرفت و اداره کشور را به رائول، برادر کوچک ترش واگذار کرد.

رائول با آن که گفته بود ادامه دهنده راه برادرش خواهد بود، اما از زمان به دست گرفتن حکومت، دست به اصلاحات گسترده ای زد. برای مثال استفاده از کامپیوتر، تلفن همراه و یا دستگاه پخش دی وی دی از جمله محدودیت های بود که در دوران فیدل اعمال می شد.

 آمریکا

سال ۲۰۰۸، جهان منتظر بود ببیند چه کسی پس از هشت سال جایگزین جورج بوش خواهد شد. رقیبان برای دست یابی به مقام ریاست جمهوری آمريکا جان مک کین از حزب جمهوری خواه و باراک اوباما از حزب دموکرات بودند.

رقابت انتخاباتی حزب دموکرات میان سناتور هیلاری کلینتون و سناتور اوباما شانه به شانه پیش می رفت تا نهایتا باراک اوباما به عنوان نامزد این حزب برگزیده شد. چهارم نوامبر، باراک اوباما موفق شد با پیروزی قاطع بر سناتور مک کین، به عنوان نخستین رییس جمهور سیاه پوست آمریکا به کاخ سفید برود.

 نیجریه

مقامات دولتی در نیجریه اعلام کردند که درگیرهای مذهبی میان مسیحیان و مسلمانان در یکی از شهرهای مرکزی این کشور صدها کشته و هزاران آواره بر جای گذاشته است.

گزارش ها از شهر «جاس» در مرکز نیجریه حاکی ست که درگیری میان مسیحیان و مسلمان پس از اعلام نتایج انتخابات محلی روی داده و بر اثر آن حداقل ۳۰۰ تن کشته و بیش از ۱۰ هزار نفر ناچار به ترک محل زندگی خود شده اند.

لازم به یادآوری ست که درگیری مذهبی در شهر «جاس» در سال ۲۰۰۱ نیز به کشته شدن بیش از یک هزار نفر منجر شد.

 تایلند

نزدیک به دو هزار پلیس تایلندی شنبه، بیست و نهم نوامبر ۲۰۰۸، فرودگاه بین المللی بانکوک را که توسط تظاهر کنندگان خواستار استعفای نخست وزیر این کشور اشغال شده است، به محاصره خود در آوردند. 

محاصره فرودگاه اصلی توسط تظاهرکنندگان باعث شد سیصد هزار مسافر سرگردان شوند. معترضان که از اعضای حزب ائتلاف مردم برای دموکراسی بودند، معتقد بودند.

حزب «ائتلاف مردمی برای دموکراسی» در سال ۲۰۰۵ و برای مبارزه با تاکسین شیناواترا نخست وزیر وقت تشکیل شد. شیناواترا به سوء استفاده از قدرت برای کسب ثروت متهم بود و ارتش در سال ۲۰۰۶ در یک کودتا دولت وی را سرنگون و در سال بعد انتخابات برگزار کرد.

به گزارش آسوشیتدپرس، آنوپونگپائوچیندا فرمانده قدرتمند ارتش تایلند از تظاهرکنندگان خواسته فرودگاه را ترک کنند تا کشور برای برگزاری انتخابات پارلمانی و خروج از بحران آماده شود.

وی در عین حال به تظاهرکنندگان اطمینان داده که ارتش برای خاتمه بی ‌نظمی ‌ها دست به کودتا نمی ‌زند. این در حالی است که نخست وزیر تایلند در پاسخ به درخواست برگزاری انتخاب پارلمانی و استعفا گفته است که وی با رای مردم انتخاب شده و دلیلی برای کناره‌ گیری نمی ‌بیند.

گزارش ‌ها حاکی است که علاوه بر تبادل آتش میان مخالفان و موافقان دولت در فرودگاه، دو انفجار نیز در این مکان رخ داده است. بر اثر چندین انفجار در میان تظاهرکنندگان مخالف دولت تایلند در فرودگاه های شهر بانکوک، حداقل ۵۱ نفر زخمی شدند. گزارش ها حاکی ست که انفجارها در حالی روی داده است که هزاران مامور پلیس برای مقابله با تظاهرکنندگان در نزدیکی دو فرودگاه اصلی بانکوک مستقر شده اند، اما مخالفان دولت هم چنان بر ادامه اعتراضات خود تاکید دارند. سرانجام پس از ماه ها درگیری رهبر دموکرات ها، حزب مخالف، به مقام نخست وزیری رسید.

 عملیات تروریستی در هند

بيست و ششم تا بيست و نهم نوامبر ۲۰۰۸، یک گروه اسلامی يک رشته حملات تروريستی در شهر بمبئی به مرحله اجرا گذاشت. شهر ۱۲ ميليون ‌نفری بمبئی سه روز تمام شاهد عملیات تروریست های اسلامی بود كه مقام های دولتی تاکید می ‌كردند گروهی از ۱۰ مرد مسلح هستند. اما تحلیلگران این ادعای مقامات هند را نپذیرفتند.

به گزارش خبرگزاری‌ ها، مردان مسلح در عین حال به چند مرکز تجمع یودیان و یک بیمارستان در بمبئی نیز حمله کردند و تعدادی از مهمان‌ های غربی هتل ‌های یادشده را به گروگان گرفتند. خاخام مرکز یهودیان بمبئی و خانواده ‌اش نیز در میان گروگان ‌ها هستند.

این حملات ساعت ده و نیم شب به وقت محلی و در هتل ‌های معروف و مجلل تاج محل و اوبری و نیز هشت منطقه دیگر شهر بمبئی به وقوع پیوسته ‌اند. گروه‌های مهاجم، به تفنگ ‌های AK-۴۷ (نوعی سلاح خودکار) و نارنجک مسلح بوده‌اند. در میان کشته‌شدگان، چند شهروند اروپایی و یک ژاپنی گزارش شده است.

پس از وقوع انفجارهایی در داخل هتل تاج محل و هتل اوبری، کماندوهای هندی برای نجات جان گروگان ‌ها وارد این دو هتل شده ‌اند و این ساختمان ‌ها در حال حاضر در محاصره کامل پلیس قرار دارد.

پلیس هند، امروز علاوه بر اعلام مقررات منع آمد و شد، همه مدارس، دانشگاه‌ ها و بازار بورس این کشور را تعطیل کرد و از مردم خواست کم تر از خانه‌های خود خارج شوند.

تعدادی از نیروهای امنیتی هند از جمله رییس پلیس بخش ضدترور این کشور، در درگیری با مهاجمان جان خود را از دست دادند.

نیروهای امنیتی هند، سحرگاه روز شنبه ۲۹ نوامبر ۲۰۰۸ - ۹ آذر ۱۳۸۷، درگیرهای خونین با تروریست ‌های اسلامی را پایان ‌یافته اعلام کردند. بر اساس گزارش فرماندهی پلیس، «هتل تاج محل» که آخرین سنگر تروریست ‌ها محسوب می شد، نیز آزاد شد. بر اساس گزارش مقام ‌های رسمی، در این نبردها حدود ۲۰۰ نفر کشته و ۲۹۵ نفر زخمی شده ‌اند.

بنا بر نظر مقامات امنیتی هند، گروه اسلامی به نام «لشگر طیبه» از درون پاکستان این عملیات را هماهنگ کرده است. این گروه طی سال ‌های گذشته مسئول چندین حمله تروریستی در هند شناخته شده است.

شیوراج پاتیل، وزیر کشور هند با پذیرش «مسئولیت اخلاقی» حملات بمبئی که به کشته شدن تقریبا ۲۰۰ نفر منجر شد، استعفای خود را تسلیم نخست وزیر هند کرد. این اقدام در شرایطی رخ داده است که دولت هند برای توضیح درباره دلایل ناتوانی از جلوگیری از این حادثه تحت فشار قرار دارد.

محاصره سه روزه ای که در جریان این حادثه رخ داد نیز تنش میان هند و پاکستان را افزایش داده است، زیرا ادعاهایی مبنی بر وجود ارتباط بین مهاجمان مسلح و پاکستان مطرح شده است. هر چند اسلام آباد هر گونه دخالت در این حادثه را رد کرد.

تنش میان پاکستان و هند را به حدی افزایش یافت که دو کشور با اعزام گسترده نیروهای خود در دو طرف مرز، تا آستانه جنگ دیگری پیش رفتند.

 دیدار بشار اسد با نیکولا سارکوزی

سال ۲۰۰۸، برای سوریه و لبنان نیز مرحله ای تاریخی محسوب می شود. بشار اسد با صدور فرمانی از وزارت خارجه این کشور خواست که هیات دیپلماتیک سوریه برای استقرار در بیروت را در حد سفیر تعیین کند. پیش از این، اسد در دیدار با میشل سلیمان و نیوکولا سارکوزی، روسای جمهوری لبنان و فرانسه متعهد شده بود که تا پایان سال میلادی بین لبنان و سوریه روابط دیپلماتیک برقرار کند.

 نشست نیوریورک

نمایندگان کشورهای عضو گروه ۵+۱ روز سه ‌شنبه ۱۶ دسامبر ۲۰۰۸، با نمایندگانی از کشورهای عربی در نیویورک دیدار و گفتگو کردند. هدف از برگزاری این نشست، اتخاذ موضع و سیاستی یک پارچه در قبال برنامه‌ هسته ‌ای ایران بود.

نمایندگان گروه ۵+۱ پشت درهای بسته با نمایندگان اردن، مصر و عراق و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به رایزنی پرداختند. در این نشست کوندولیزا رایس و دیوید میلیبند، وزیران خارجه‌ آمریکا و بریتانیا، سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در آمریکا، ژرار آرو، مقام عالیرتبه‌ وزارت خارجه‌ فرانسه و نیز سفیران آلمان و چین در سازمان ملل شرکت داشتند.

دو کشور عمان و قطر نماینده ‌ای به این جلسه نفرستادند. در میان دیپلمات ‌های غربی‌، خاویر سولانا، دیپلمات ارشد اتحادیه‌ اروپا نیز دیده می ‌شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک مقام عالیرتبه‌ وزارت خارجه‌ آمریکا گفت که گروه شش قصد داشت در این ملاقات دو ساعته به نمایندگان کشورهای عربی اطمینان دهد که فشارها بر حکومت اسلامی ادامه خواهند یافت.

شورای امنیت سازمان ملل تاکنون، سه دوره تحریم علیه ایران را به تصویب رسانده است، زیرا حکومت اسلامی، با وجود انتقادهای گسترده‌ بین‌ المللی، هم چنان به برنامه‌ هسته ‌ای خود ادامه می ‌دهد.

وزیر خارجه‌ آمریکا پس از این نشست گفت: «همه حاضران نگرانی خود را از سیاست اتمی ایران و اهداف و مقاصد منطقه ‌ای حکومت اسلامی ابراز داشته ‌اند.»

در اجلاس مشورتی کشورهای عربی در شرم‌الشیخ، در حاشیه‌ دریای سرخ که در ماه نوامبر برگزار شد، دیپلمات‌ های عرب از فقدان رابطه با کشورهای عضو گروه شش در رابطه با برنامه اتمی ایران گله ‌مند بودند.

 توافق ۶ کشور عرب بر سر پول واحد 

۶ کشور عرب عضو شورای همکاری خلیج فارس، در جریان نشستی در عمان درباره رایج کردن پول واحد به توافق دست یافتند.

طرح نهایی اتحاد پولی و هم چنین تاسیس یک بانک مرکزی جدید ۶ کشور عربستان، کویت، امارات، قطر، بحرین و عمان تکمیل شده و برای امضای رهبران کشورهای عضو آماده است. تاکنون جزئیات بیش تر در خصوص توافقات انجام شده در نشست عمان و راهکارهای عملی شدن این توافقات منتشر نشده است.

 گينه

«داديس کامارا»، فرمانده نظاميانی که پس از مرگ «لانسانا کونته»، رييس جمهور گينه، رهبری کودتایی را در این کشور برعهده داشت، اعلام کرد که رییس جمهور جدید این کشور می باشد.

«داديس کامارا»، در اولين کنفرانس خبری خود اعلام کرد، «من متقاعد و مطمئن شده ام که رئيس اين جمهوری هستم، يعنی رييس شورای ملی دمکراسی و توسعه

در پی اعلام این خبر، اتحاديه آفريقا هشدار داد که اگر کودتاگران به فراخوان انتقال دمکراتيک قدرت در اين کشور آفريقای غربی توجه نکنند، اقدام هایی جدی به عمل خواهد آورد.

 سومالی و دزدان دریایی

شرکت های کشتیرانی بین المللی از اعزام کشتی های جنگی نظامی بیش تر به آب هایی که در آن خطر حمله دزدان دریایی سواحل سومالی وجود دارد استقبال کرده اند. در سال جاری، چندین کشتی تجاری و خصوصی در سواحل سومالی مورد حمله دزدان دریایی قرار گرفتند.

چندین کشور عضو ناتو به این درخواست پاسخ مثبت داده اند و تجهیزات نظامی، ناو محافظ، تخریب کننده و نیز نیروی ویژه مبارزه با دزدان دریایی را به منطقه اعزام کرده اند تا از کشتی های حامل کمک های برنامه جهانی غذا به مقصد سومالی محافظت کنند. کشورهای عضو ناتو با کشتی های نظامی مستقر در جیبوتی و نیروی مشترک ویژه ۱۵۰، که اخیرا به منظور گشت امنیتی دریایی ایجاد شده، ائتلافی تشکیل داده اند تا در منطقه خلیح عدن امنیت خطوط کشتی رانی حدود ۲۰۰ کشتی که هر روز در منطقه تردد می کنند را فراهم آورند.

کریس ترلینی، نماینده سازمان حمل و نقل بین المللی دریانوردی وابسته به سازمان ملل، که بر امنیت دریایی بین المللی نظارت می کند می گوید: «صنعت کشتیرانی از تلاش چند ملیتی نظامی در دست اجرا برای مبارزه با معضل حمله دزدان دریایی در منطقه شاخ آفریقا احساس آسودگی بیش تری می کنند. انتظار بسیار می رود که حضور کشتی های جنگی ناتو و دیگر کشور ها از حمله های آینده دزدان دریایی پیش گیری کند. اما در واقع، حضور نیروهای دریایی در منطقه نوعی اقدام موقتی است، تا شکاف امنیتی را تا زمانی که وضعیت سیاسی تا حدودی تثبیت شود و اتحادیه اروپا و سازمان ملل اقدام همه جانبه تری به عمل آورند، پر کند.»

ربوده شدن یک کشتی جنگی اوکراین، حامل تانک و سلاح های سنگین توسط دزدان دریایی در سواحل شرقی سومالی در صدر اخبار رسانه های جهان قرار گرفت. دزدان دریایی برای رها کردن کشتی و آزادی خدمه آن ۲۰ میلیون دلار غرامت طلب کرده اند.

در سال جاری، حدود ۳۰ کشتی ربوده شده اند. بیش تر آن ها در خلیج عدن که کوتاه ترین مسیر دریایی خاور دور به اروپا و منطقه کلیدی برای تجارت جهانی ست، ربوده شده اند.

دزدان دریایی حدود ۲۰ کشتی را پس از دریافت یک یا دو میلیون دلار به ازای هر کشتی رها کرده اند. اجرای عملیات این حمله ها، معمولا با چندین قایق تندرو که هر یک حامل ۳ تا ۵ دزد دریایی مسلح به سلاح و تجهیزات موشک خمپاره انداز است صورت می گیرد.

آب های ساحلی سومالی بر سر راه مسیرهای کشتیرانی بین دریایی سرخ و اقیانوس هند است و دولت سومالی قادر به حفظ امنیت آب های ساحلی خود که ۱۸۰۰ مایل طول دارد، نیست.

در اوایل ماه ژوئن با دزديده شدن اولين کشتی فرانسوی در آب های سومالی، شورای امنيت سازمان ملل قطعنامه ۱۸۱۶ را تصويب کرد که مجوز ورود ناوهای جنگی کشورهای خارجی در آب های سرزمينی سومالی بود.

بر اساس این قطعنامه، کشورهایی که با دولت موقت سومالی توافقنامه امضاء کرده اند می توانند تا شش ماه ناوگان دریایی خود را برای مقابله با دزدان دریایی به آب های سومالی اعزام کنند.

این قطعنامه در حالی صادر شد که سازمان ملل متحد در حال گفتگوهایی برای برقراری صلح بین گروه های درگیر در سومالی است.

در داخل سومالی، سال ۲۰۰۸ شاهد درگیری های شدید بین نیروهای اسلامگرا و دولت انتقالی به هواداری اتیوپی بوده است. آتش جنگ به جمهوری دموکراتیک کنگو نیز کشیده شد و سازمان ملل متحد ۳۰۰۰ نیروی حافظ صلح به آن جا اعزام کرد.

در همين حال، اتحاديه اروپا که بسياری از کشتی های اين کشورها در سواحل سومالی ربوده شده اند، تشکيل يک کار گروه هماهنگی برای مبارزه با دزدان دريايی را تصويب کرده است.

دزدان دریایی در خلال سال ۲۰۰۸ میلادی به یکصد کشتی حمله کرده و چهل و دو کشتی ربوده اند. به همین دلیل، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای جهان، اخیرا به تلاش هایی برای مقابله با این پدیده دست زده اند.

 افزایش ۷۰۰ میلیون دلاری بودجه سازمان ملل

اعضای مجمع عمومی سازمان ملل، در نشست روز چهارشنبه ۴ دی ماه ۱۳۸۷ خود، بر سر افزایش ۷۰۰ میلیون دلاری بودجه این سازمان توافق کردند.

سازمان ملل علت این تصمیم خود را بالارفتن هزینه ماموریت های این سازمان در نقاط مختلف جهان اعلام کرد و اعلام نمود، با افزایش این رقم، سازمان ملل متحد برای دو سال آینده چهار میلیارد و ۸۶ میلیون دلار در اختیار خواهد داشت که در حدود ۴۳۰ میلیون دلار از بودجه تخصیص یافته صرف ۲۷ ماموریت سیاسی ویژه این سازمان در عراق و افغانستان خواهد شد.

 زندان گوانتانامو

برخی کشورهای اروپایی اعلام کردند، در صورت بسته شدن زندان «گوانتانامو» حاضر به پذیرش تعدادی از زندانیان این زندان در کشور خود می باشند. کشورهای پرتقال، فرانسه، آلمان و سوییس در این زمینه آمادگی خود را اعلام کرده اند «شان مک کورمک» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، این اقدام را «برخورد جدید» متحدان اروپایی آمریکا در قبال زندانیان «گوانتانامو» توصیف کرد. گفتنی است که هم اکنون ۲۵۰ زندانی در زندان گوانتانامو در زیر شدیدترین شکنجه های روانی و جسمی به سر می برند.

 دختری که 27 سال توسط پدرش زندانی بود

خبرگزاری ها دوشنبه ۲۸ آوريل ۲۰۰۸ - ۰۹ اردیبهشت ۱۳۸۷، خبر تکان دهنده ای در جهان پخش کردند: یک مرد ۷۳ ساله اتریشی به حبس دخترش برای ۲۴ سال در زیرزمین خانه و داشتن هفت بچه از او اعتراف کرده است.

پلیس گفت که جوزف فریتزل، هم چنین اعتراف کرده که جسد یکی از بچه ها را که در خانه ای در شهر کوچک آمستتن، در ۱۳۰ کیلومتری غرب وین، جان باخت، سوزانده است. فریتزل، به دادگاه منتقل شده و هم زمان مقام ها سرگرم رسیدگی به نیازهای جسمی و روحی زن که اکنون ۴۲ سال دارد و شش فرزند او هستند.

عکس های زیرزمین خانه متهم آشکارکننده شبکه ای پنهان از اتاقک های کوچک بی پنجره است که دیوارهای آن صداگیر هستند. پلیس در کنفرانسی خبری گفت بچه های بازمانده اکنون ۵ تا ۱۹ سال دارند. سه نفر از بچه ها در داخل زیرزمین با مادرشان نگاهداری می شدند و هرگز رنگ آفتاب را ندیده اند.

به گفته بازرسان، سه کودکی که توسط پدر و مادر بزرگشان بزرگ شده اند در بدو تولد به همراه نامه ای که در آن آمده بود الیزابت نمی تواند از آن ها مراقبت کند، به پدر و مادر بزرگشان واگذار شده بودند. نامه را ظاهرا الیزابت به اجبار پدرش نوشته است.

 خودکشی سرمایه‌ دار فرانسوی

در پی اعلام رسوایی «برنارد لارنس میٍ داف»، رییس سابق بورس «نزدک» آمریکا، یک سرمایه‌دار فرانسوی در نیویورک دست به خود‌کشی زد.

شبکه خبری فرانس ۲۴، با اعلام این خبر، افزود: جسد «تیری دی لا ویل هاچت» ۶۵ ساله، صبح روز گذشته در دفتر کارش واقع در خیابان «مدیسون» نیویورک توسط نیروهای امنیتی پیدا شد. این سرمایه‌دار فرانسوی نزدیک به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد در کلاهبرداری «مادوف» از دست داد. بنابراین گزارش، «ویل هاچت» که نتوانسته بود فشارهای وارده در پی از دست دادن سرمایه خود در صندوق خالی مادوف تحمل کند، دست به خودکشی زد. ویل هاچت یکی از سرمایه گذارانی بود که دارایی ‌های خود را از بازارهای اروپایی به آمریکا منتقل و به اتفاق مادوف در نیویورک سرمایه‌ گذاری کرد.

 دستگیری رادوان کاراجیچ

بازداشت رادوان کاراجیچ، رهبر صرب های بوسنی در جریان جنگ داخلی این کشور در دهه ۱۹۹۰، روز 21 ژوئیه ۲۰۰۸، توسط پلیس صربستان در بلگراد، پایتخت صربستان، دستگیر شد. کاراجیچ که با اتهام ارتکاب جرایم جنگی و نسل کشی در جریان جنگ داخلی بوسنی مواجه است تا زمان دستگیری به مدت دوازده سال با هویت جعلی و با ریش و موهای بلند در صربستان زندگی می کرد.

سازمان ملل متحد، اعلام کرده است، نيروهای کارادزيچ، حدود هفت هزار و ۵۰۰ مسلمان را در سربنيتسا در جولای ۱۹۹۷ کشتند. رادوان کارادزيچ، به کشتار در سارايوو و قتل صلح بانان متهم است. وی، از دستياران اسلوبودان ميلوشويچ، رييس جمهور يوگسلاوی و بانی کشتار ۲۶۰ هزار نفر و آوارگی يک ميليون و ۸۰۰ هزار نفر از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۳ در جنگ های بوسنی و ديگر مناطق منطقه بالکان بود.

وي چهل و سومين متهم اين جنايات خواهد بود که در دادگاه لاهه محاکمه می شود. اکنون دادگاه لاهه در انتظار بازداشت ژنرال راتکو ملاديچ، فرمانده نظامی صرب های بوسنی و گوران هاجيچ رهبر صرب های کرواسی از متهان اصلی جنايات در دهه نود است.

 آمریکا نلسون ماندلا را از فهرست تروریست ها حذف کرد

پس از گذشت ۱۴ سال از انحلال حکومت آپارتاید در افریقای جنوبی، آمریکا نام نلسون ماندلا قهرمان مبارزه با نژادپرستی را از فهرست سازمان های تروریستی حذف کرد. کاخ سفید اعلام کرد بوش با امضای قانونی که به مناسبت نودمین سال تولد ماندلا به تصویب کنگره امریکا رسیده، نام وی و حزبش را از فهرست سازمان های تروریستی حذف کرد. آمریکا در شرایطی، ماندلا را تروریست معرفی کرده بود که مردم آفریقای جنوبی و جهان وی را به علت مبارزاتش علیه نژاد پرستی می ستودند. ماندلا که نخستین رییس جمهور آفریقای جنوبی پس از سقوط حکومت نژاد پرست این کشور در سال ۱۹۹۴ میلادی است، چند سال پیش نیز برنده جایزه صلح نوبل شد. اما آمریکا تا دو روز پیش وی را تروریست می دانست. نلسون ماندلا نخستین رییس جمهور آفریقای جنوبی از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۹ بود.

نلسون ماندلا، انسان مبارزی که به آپارتاید در آفریقای جنوبی خاتمه داد، در روز تولد نود سالگی اش از ثروتمندان خواسته است که به فقرا بیش تر کمک کنند. او در مصاحبه ای که در خانه روستایی اش در ایسترن کیپ انجام شد، گفت: «وقتی فقیر باشی، احتمال این که زیاد عمر کنی کم است.»

ماندلا، به خاطر فعالیت هایش در کنگره ملی آفریقا ۲۷ سال در زندان به سر برد اما آن قدر به فعالیت هایش ادامه داد تا بالاخره در سال ۱۹۹۴ اولین رییس جمهور سیاهپوست کشورش شد. او از زمان کناره گیری اش از قدرت در ۱۹۹۹، برجسته ترین فرستاده آفریقای جنوبی برای مبارزه با ایدز بوده است. در سال ۲۰۰۴، ماندلا در سن ۸۵ سالگی از فعالیت هایش کناره گیری کرد.

او روز جمعه، هجده ژوئیه ۲۰۰۸، در مقابل خبرنگاران ظاهر شد و گفت: «مردم بسیاری در آفریقای جنوبی هستند که ثروتمندند و می توانند ثروتشان را با آن هایی که به اندازه آن ها سعادتمند نبوده و نتوانسته اند بر فقر غلبه کنند، تقسیم کنند.»

نلسون ماندلا سه سال پیش، در تجمع بزرگی در لندن که برای مبارزه با فقر در سراسر جهان ترتیب داده شده بود، شرکت کرد. بسیاری از کسانی که نلسون ماندلا را می شناسند و دوستی نزدیکی با او دارند می گویند که او انسانی والاست و دنیایی بسیار شخصی دارد.

 دنیای ورزش

بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن

چین به عنوان میزبان بیست و نهمین بازی های المپیک در ۲۰۰۸، سال بسیار مهمی را پشت سر گذاشت. پکن بیش از هر زمان دیگر زیر ذره بین قرار گرفت اما نه آن طور که می خواست. مسایل امنیتی، آلودگی محیط زیست و بدتر از همه انتقاد از وضعیت حقوق بشر در چین، رقابت های المپیک را تحت الشعاع قرار داده بود.

هشتم تا بيست و چهارم اوت ۲۰۰۸، بازی های المپيک پکن برگزار شد. بيست و نهمين دوره بازی های المپيك، يك شنبه ۲۴ اوت پايان گرفت. چين، كشور ميزبان با كسب ۵۱ مدال طلا قهرمان المپيك ۲۰۰۸ پكن شد. آمريكا با كسب ۳۶ مدال طلا، روسيه با كسب ۲۳ مدال طلا، بريتانيا با كسب ۱۹ مدال طلا و آلمان با كسب ۱۶ مدال طلا به ترتيب مقام های دوم تا پنجم المپيك پكن را به دست آوردند. در آخرين روز المپيك پكن، تيم های بسكتبال و واليبال آمريكا به مقام طلا دست يافتند. ساموئل كامائو وانسيرو ، دونده كنيايی مدال طلای دوی ماراتن را به گردن آويخت. مجارستان، به مدال طلای واترپلوی مردان دست يافت. روبرتو كامارييه، بوكسور ايتاليايی مدال طلای بوكس به اضافه ۹۱ كيلو گرم را كسب كرد.

 يورو ۲۰۰۸، اسپانيا يك آلمان صفر

فراناندو تورس مهاجم اسپانيا در دقيقه ۳۳ روی يك حركت زيبا دروازه ينس لمان دروازه بان آلمان گشود. علی رغم تسلط نسبی آلمان، حملات اسپانيايی ها در نيمه نخست به مراتب خطرناك تر بود.

در دقيقه ۳۳، ژاوی يك پاس عمقی را برای تورس مشهور به «ال نينو» ارسال كرد. تورس به خوبی از ميان دو مدافع آلمان عبور كرده و توپ از فراز دست های ينس لمان وارد دروازه كرد.

 برندگان جایزه ادبیات و صلح نوبل

برنده جایزه ادبیات نوبل

«ژان ماری گوستاو لوکلزیو» برنده‌ جایزه‌ ده میلیون کرونی نوبل ادبیات سال ۲۰۰۸ شد. این خبر لحظه ای پیش در روز نه اکتبر، در حالی اعلام شد که نام «لوکلزیو» هفته گذشته در بیش تر لیست های گمانه‌ زنی ‌های منتقدان جهان دیده می شد.

خبرگزاری فرانسه نیز چند روز پیش با انتشار گزارشی «لوکلزیو» را در صدر انتخاب‌ های احتمالی خود برای برنده نهایی نوبل ادبیات ۲۰۰۸ اعلام کرده بود. با اتخاذ این تصمیم از سوی آکادمی سوئدی نوبل، نوبل ادبیات پس از بیست و دو سال به یک فرانسوی اهدا می ‌شود. آکادمی نوبل با اعلام این خبر «لوکلزیو» را «نویسنده‌ سبک ‌های جدید، ماجراجویی‌ های شاعرانه، اشتیاق‌ و کشش جسمانی و کاشف بشریت در وانفسای تمدن حکم‌فرما» توصیف کرد.

ژان ماری گوستاو لوکلزیو در سال ۱۹۹۴ به‌ عنوان بزرگ ترین نویسنده زنده فرانسه معرفی شد. «انقلاب‌ ها»، «قرنطینه»، «کاشف طلا»، «جنگ» و «بیابان» از مهم‌ ترین آثار این نویسنده پرآوازه‌ فرانسوی هستند. «بالاسینه» از جدیدترین آثار لوکلزیو است که سال ۲۰۰۷ وارد بازار کتاب فرانسه و سپس جهان شد.

 مارتی آهتيساری، برنده جايزه‌ صلح نوبل

دهم اکتبر ۲۰۰۸، آهتيساری، ریيس جمهور پيشين فنلاند برنده جايزه صلح نوبل شد. كميته‌ اهدا كننده‌ جايزه صلح نوبل در بيانيه ‌ای اعلام كرد: اين كميته تصميم گرفت جايزه صلح نوبل سال ۲۰۰۸ را به مارتی آهتيساری، ۷۱ ساله رييس‌ جمهور سابق فنلاند به خاطر اقداماتش در راستای حل و فصل مناقشات بين ‌المللی اهدا كند.

اقدامات آهتيساری در آفريقا، اروپا، آسيا و خاورميانه باعث شده است كه اين كميته وی را مورد تحسين قرار بدهد.

آهتيساری، نيز پس از دريافت اين جايزه اعلام كرد كه بسيار خوشحال است كه جايزه صلح نوبل را دريافت كرده است.

اما «یان اوبرگ»، مسئول بنیاد بین المللی پژوهش های صلح، در گفتگو با روزنامه مبارزه طبقاتی چاپ نروژ، می گوید: «این جایزه به هیچ وجه نباید به آهتیساری تعلق می گرفت. این اقدام کمیته صلح نوبل در واقع افتضاح کامل سیاسی و غیرقابل قبول است. در حقیقت او نقش یک تنظیم کننده روابط سیاسی به سود کشورهای قدرتمند غربی را به عهده داشته و ابزاری در اختیار ناتو و پنتاگون است.»

یکی از نکته های انتقادی که یان اوبرگ به آن اشاره دارد، شرکت و توجه آهتیساری در رابطه با جنگ ناتو در یوگسلاوی و روند جنگ داخلی در کوزوو از ابتدا تا اعلام استقلال آن در سال جاری است. یان اوبرگ در ادامه می گوید: در جریان بمباران های بی امان ناتو در یوگسلاوی، این آهتیساری بود که میلوسوویچ را مجبور به پذیرش بمباران های بی امان کرد. بمباران هایی که تنها قربانیانش مردم عادی بودند و کل عملیات ضدبشری بود. هفتاد و هشت روز بمباران با تلاش آهتیساری، از جمله توحش آمیزترین عملیات نظامی در تاریخ اروپا پس از جنگ جهانی دوم است.

 ژان والژان «بینوایان» بار ديگر در دادگاه

طولانی ‌ترين دعوای حقوقی ادبی در فرانسه بر سر رمان حماسی ويکتور هوگو، بينوايان، به نفع نويسنده دو دنباله بر اين کتاب، و ناشر آن، پلون، به پايان رسيد.

دادگاه استيناف پاريس، پس از هفت سال نهايتا به نفع پلون و فرانسوا سرزا که دو دنباله بر بينوايان نوشته و قهرمان آن، ژان والژان، را زنده کرده است رای صادر کرد و اعلام کرد که اين دو کتاب «تجاوز به حقوق ويکتور هوگو» نيست.

رمان بينوايان بيش از هر رمان فرانسوی ديگر در خارج از کشور فرانسه خوانده شده و تاکنون الهام ‌بخش چندين فيلم سينمايی و همين طور يک نمايش موزيکال در لندن بوده که بيش از ۲۰ سال است بر صحنه است.

پس از اين که فرانسوا سرزا، روزنامه‌ نگار و رمان ‌نويس، سفارش نوشتن دو دنباله بر شاهکار حماسی هوگو را دريافت کرد، پير هوگو، نبيره اين نويسنده بزرگ، با اين شکايت که اين دنباله‌ها تجاوز به حقوق فکری و اخلاقی اين نويسنده است، به دادگاه رفت.

بينوايان داستان طولانی ژان والژان، يک محکوم و زندانی سابق، است که پس از آزادی از زندان تلاش می‌ کند گذشته پر از گناه و خطای خود را کنار بگذارد. داستان بر پس ‌زمينه اعتراضات اجتماعی و انقلاب قرن نوزدهم پاريس رخ می ‌دهد.

اين دعوای حقوقی در فرانسه باعث بحث ‌های فراوان و گمانه ‌زنی در اين مورد شده بود که خود ويکتور هوگو اگر بود در مورد برداشت ‌های مدرن از اثر خود چه واکنشی نشان می ‌داد. هوگو خود همواره از طرفداران عدالت اجتماعی و مخالفان سرسخت سانسور بود.

برخی کارشناسان ادبی اين سوال را مطرح کردند که آيا خود ويکتور هوگو اگر زنده بود از اين دو دنباله بر بينوايان يا کارتون والت ديزنی بر اساس «نتردام دوپاری» با عنوان «گوژپشت نتردام» بدش می ‌آمد يا از آن ها استقبال می‌کرد.

دو دنباله بر کتاب بينوايان در سال ۲۰۰۱ در آستانه جشن ‌های دويستمين سالگرد تولد هوگو به چاپ رسيدند. فقط در شهر پاريس دو نمايشگاه بزرگ به اين رمان ويکتور هوگو اختصاص دارد. 

 معروف ترین چهره هایی که در سال ۲۰۰۸ درگذشتند.

- ساموئل هانتينگتون، كارشناس صاحب ‌نام سياسی آمريكا و مولف كتاب «جنگ تمدن ‌ها» كه به عنوان استاد دانشگاه در دانشگاه «هاروارد» مشغول فعاليت بود، در سن ۸۱ سالگی درگذشت. وی روز سه ‌شنبه ۲۴ دسامبر ۲۰۰۸، در «ماساچوست» فوت كرد. وی، در سال ۲۰۰۷ و پس از ۵۸ سال سابقه كار در هاروارد بازنشسته شده بود. هانتينگتون، مولف يا ويراستار ۱۷ كتاب در زمينه‌ های سياسی - نظامی بوده است. ساموئل هانتينگتون در سال ۱۹۲۷، در نيويورك در يك خانواده مهاجر انگليسی به دنيا آمد. وی در دانشگاه‌ های «ييل» و «شيكاگو» تا مرحله فوق ليسانس تحصيل كرد. هانتينگتون، دكترای علوم سياسي خود را از دانشگاه هاروارد گرفت و در همان دانشگاه به تدريس پرداخت. وی، از سال ۱۹۸۹ تا هفتاد سالگی رياست مركز مطالعات استراتژيك دانشگاه هاروارد را عهده‌ دار بود.

 - هرولد پينتر (۲۰۰٨ - ۱۹٣۰)، نمايش نامه نويس و شاعر بزرگ انگليسی و جهانی، خالقِ جشن تولد، سکوت، پيشخدمت، بازگشت به خانه و بسياری آثار ديگر درگذشت. پينتر، نويسنده ای متعهد، برابری خواه و ضد جنگ بود و در سخت ترين لحظه هايی که بر نويسندگان و روشنفکران مستقل و آزادی خواه ايران و جهان بود که هرگز از پشتيبانی و هم بستگی دريغ نمی ورزيد.

هارولد پینتر در ایران، نویسنده شناخته ‌شده ‌ای است و سال ‌هاست که آثار اصلی او به فارسی ترجمه و چاپ می‌ شود. از جمله این آثار می ‌توان به «بازگشت به خانه»، «خیانت»، «پیشخدمت»، «وقت ضیافت» و «جشن تولد» اشاره کرد.

 - پل نیومن، از آخرین بازیگران دوران طلایی هالیوود، پس از سال ها مبارزه با سرطان در ماه سپتامبر، در سن ۸۳ سالگی درگذشت. بوچ کسیدی و ساندنس کید، گربه روی شیروانی داغ، بیلیارد باز و رنگ پول از مشهورترین فیلم های او بودند. او ۱۰ بار نامزد اسکار شد که بالاخره برای بازی در فیلم رنگ پول، این جایزه را به دست آورد.

 - ریچارد رایت، نوازنده کیبورد و يکی از بنیانگذاران گروه راک پینک فلوید بر اثر ابتلاء به سرطان در سن ۶۵ سالگی در ماه اوت درگذشت. تعدادی از آهنگ های بهترين آلبوم های اين گروه از جمله «نيمه تاریک ماه» و «کاش اين جا بودی»، از ساخته های اوست.

 - یوسف شاهین، در ماه ژوئیه، کارگردان مصری و یکی از محبوب ترین هنرمندان جهان عرب، در اثر خونریزی مغزی در قاهره درگذشت. او که هنگام مرگ ۸۲ سال سن داشت، در طول سال فعالیت مداوم، بیش از فیلم ساخت.

 - فردی هابارد، ۳۰ دسامبر ۲۰۰۸، فردی هابارد، نوازنده موسیقی جاز، هنرمندی که سبک نوازندگی او تاثیری چشمگیر بر روی نسلی از نوازندگان ترومپت گذاشته بود در ۷۰ سالگی درگذشت.

دیوید وایس، مدیر برنامه ‌های هابارد، اعلام کرد که وی امروز در بیمارستانی در لس‌ آنجلس در گذشت. وی از ماه گذشته و در پی حمله قلبی در بیمارستان بستری شده بود.

فردی هابارد، در سال ١۹۷٢ (٣۶ سال پیش)، برای بهترین اجرای گروهی در آلبوم «نخستین روشنایی»، جایزه گرمی را از آن خود کرده بود.

 فجایع طبیعی

یکی از بزرگ ترین شرکت های بیمه اتکایی در جهان می گوید سال ۲۰۰۸ از لحاظ فاجعه های طبیعی یکی از ویران کننده ترین سال ها بوده است. شرکت بیمه Munich Re می گوید در سال جاری میلادی در مقایسه با سال ۲۰۰۷، تاثیر این فاجعه ها هم از نظر انسانی و هم اقتصادی به مراتب بیش تر بوده است. این شرکت معتقد است تغییرات آب و هوا قدرت تخریب فاجعه هایی مانند طوفان و سیل را افزایش داده است.

تورستن جیورک، از مقامات شرکت بیمه Munich Re، خواسته است که برای جلوگیری از فجایع مرتبط با تغییرات جوی، تولید گاز های گلخانه ای تحت کنترل درآید.

در سال جاری میلادی بیش از ۲۲۰ هزار نفر در جریان بلایای طبیعی مانند گردباد، زلزله و سیل جان خود را از دست دادند. در همین حال، کل خسارات مالی جهانی ناشی از این حوادث، به ۲۰۰ میلیارد دلار رسید. رقم زیان هایی که بیمه نشده بود معادل 45 میلیارد دلار یعنی ۵۰ درصد بیش از سال ۲۰۰۷ بود...

در سال ۲۰۰۸، علاوه بر توفان میانمار و زلزله چین، در آمریکا، طوفان آیک که یکی از 5 طوفان مهیب سال ۲۰۰۸ در محدوده اقیانوس اطلس شمالی (آتلانتیک شمالی) بود، ۳۰ میلیارد دلار خسارت به بار آورد. این منطقه در سال ۲۰۰۸ شاهد ۱۶ طوفان استوایی بود.

پرفسور پیتر هوپ، که رئیس بخش تحقیقات درباره خطرات ناشی از فاجعه های طبیعی، در شرکت بیمه اتکایی Munich Re است می گوید احتمال بسیار زیاد وجود دارد که گرم تر شدن هوای کره زمین، ناشی از تولید گازهای گلخانه ای توسط بشر است.

توصیه مقامات شرکت مورد بحث این است که رهبران جهان باید برای کنترل تولید گاز کربنیک، تدابیر موثر و الزام آوری اتخاذ کنند تا تغییرات جوی محدود شده و این تضمین داده شود که نسل آینده مجبور نخواهد شد با فاجعه های طبیعی که کنترل آن مشکل است دست و پنجه نرم کند.

 گزارشات نهادهای بین المللی

سال ۲۰۰۸ دهمين سال گرم از سال 1850 تا به حال

سازمان ملل، اعلام کرده است که لايه هاى يخى که مساحتى به طول ۹۰۰۰ کيلومتر مربع را اشغال کرده بودند به شدت آب شده و به ۱۰۰۰ کيلومترمربع تقليل يافته اند که اين امر در عرض ۳۰ سال گذشته بى سابقه بوده است.

به گزارش آژانس بين المللى هواشناسى در سازمان ملل (WMO)، سال ۲۰۰۸ دهمين سال گرم از شروع اندازه گيرى دما در سال ۱۸۵۰ مى باشد. تغييرات شديد آب و هوا در سال ۲۰۰۸ باعث به وجود آمدن سيل, خشکسالى هاى مفرط، کولاک و موج هاى گرما و سرماى شديد در اقصى نقاط جهان شده اند. زمستان هاى سخت در اروپا و آسيا از ترکيه تا چين، باعث تلفات بسيارى در افغانستان و چين شده است.

در قطب جنوب شکاف ايجاد شده در لايه اوزون به ۲۷ ميليون کيلومتر مربع رسيد اين شکاف در سال گذشته ۲۵ ميليون کيلومتر مربع بود. درقطب شمال وسعت لايه هاى يخى آب شده در ماه سپتامبر 67/4 ميليون کيلومتر مربع بود و دليل آن نيز نازکى قطر لايه هاى يخى در سال ۲۰۰۸ اعلام شد.

درکل لايه هاى يخى کم ترين حجم خود را نسبت به سال هاى پيش داشته اند. گزارش ها حاکى از اين است که بخش هاى يخى عظيمى در قطب شمال نواحى کانادا ناپديد شده اند، بخش هايى که 70 متر ضخامت داشته و قدمت شان به قرن ها مى رسيده است.

 بازار جهانی سوداگران اسلحه

«انستيتوی بين المللی تحقيق برای صلح» (سايپری)، که مقر آن در استکهلم قرار دارد، در سالنامه سال ۲۰۰۸ خود، که روز دوشنبه، نهم ژوئن ۲۰۰۸ انتشار يافت، حجم کل هزينه های نظامی جهان در سال ۲۰۰۷ ميلادی را يک تريليون و ۳۳۹ ميليارد دلار ارزيابی می کند، که معادل ۲.۵ درصد توليد ناخالص داخلی در دنيا است.

به گفته همان منبع اگر رقم کل هزينه های نظامی در جهان ميان همه ساکنان زمين سرشکن شود، به هر نفر ۲۰۲ دلار می رسد.

«سايپری»، در سالنامه ۲۰۰۸ خود می گويد: حجم هزينه های نظامی جهان در سال ۲۰۰۷ به دلار ثابت (با در نظر گرفتن تورم جهانی) نسبت به سال ما قبل شش درصد و نسبت به سال ۱۹۹۸، چهل و پنج درصد بيشتر شده است.

افزايش هزينه های نظامی طی ده سال گذشته از عوامل گوناگونی منشا می گيرد، از جمله تمايل کشورها به دست يابی به اقتدار جهانی و منطقه ای و تامين سلاح و ديگر امکانات برای بحران های کنونی و بالقوه.

در فاصله سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ ميلادی، پنج توليد کننده عمده اسلحه در جهان عبارت بوده اند از آمريکا، روسيه، آلمان، فرانسه و بريتانيا.

در فاصله سال های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۷، اروپای شرقی با يک جهش ۱۶۲ درصدی از لحاظ افزايش هزينه های نظامی در صدر مناطق جهان قرار داشت.

طی ده سال مورد نظر، هزينه های نظامی در آمريکای شمالی ۶۵ درصد، در خاورميانه ۶۲ درصد و در آفريقا و آسيای شرقی ۵۱ درصد افزايش يافته است. در مقابل، اروپای غربی با شش درصد و آمريکای مرکزی با ۱۴ درصد، پايين ترين نرخ افزايش هزينه های نظامی را طی اين ده سال به خود اختصاص دادند.

به نوشته سالنامه انتشار يافته از سوی «سايپری»، افزايش هزينه های نظامی ايالات متحده آمريکا در سال ۲۰۰۷ ميلادی به بالاترين رقم در دوران بعد از جنگ جهانی دوم رسيد.

در فاصله سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷، هزينه های نظامی آمريکا ۵۹ درصد افزايش يافته که از جمله دلايل آن می توان به عمليات نظامی اين کشور در عراق و افغانستان اشاره کرد.

توليد اسلحه در جهان به طور مرتب در حال افزايش است. «سايپری» در سالنامه خود می گويد که يکصد توليد کننده برتر سلاح در جهان، طی سال ۲۰۰۶ ميلادی ۳۱۵ ميليارد دلار اسلحه فروخته اند که ارزش اسمی آن (بدون در نظر گرفتن تورم جهانی) هشت درصد بيش تر از سال ما قبل آن بوده است.

شرکت های اسلحه سازی آمريکا و همتايان اروپای غربی آن ها در سال ۲۰۰۶، نود و دو درصد بازار جهانی اسلحه را در اختيار داشته اند. در فاصله سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ ميلادی، پنج توليد کننده عمده اسلحه در جهان عبارت بوده اند از آمريکا، روسيه، آلمان، فرانسه و بريتانيا.

«سايپری» در گزارش خود هم چنين می گويد که در سال ۲۰۰۷ ميلادی جهان ۱۴ بحران بزرگ مسلحانه را از سر گذراند. به نوشته همان منبع، در سال ۲۰۰۷ ميلادی شمار عمليات معطوف به برقراری صلح به ۶۱ مورد رسيد و ۱۶۹ هزار و ۴۶۷ نظامی در اين عمليات ها مشارکت داشتند.

گزارش سال ۲۰۰۸ «سايپری» می افزايد: در حالی که هشت کشور جهان ده هزار و ۲۰۰ کلاهک هسته ای در اختيار دارند، شمار زيادی از موافقتنامه های مربوط به کنترل اسلحه و يا عدم گسترش آنها يا از نفس افتاده اند و يا پيشرفت ناچيزی داشته اند.

هم چنين تلاش برای جلوگيری از گسترش سلاح های کشتار جمعی (اعم از هسته ای، شيميايی و بيولوژيک) بيش از اين که بر کشور ها متمرکز باشند، به گونه ای فزاينده بر افراد و گروه های غير دولتی تمرکز يافته اند.

اين موسسه می گويد که به منظور رويارويی با اين چالش ها، ضرورت احيای هر چه سريع تر موافقتنامه های مربوط به کنترل تسليحات بيش از بيش احساس می شود.

 اجلاس یک صد کشور جهان برای منع استفاده از بمب خوشه ای

بامداد روز ۱۹ مه ۲۰۰۸، اجلاس جهانیِ منع استفاده از بمب های خوشه ای، در دوبلين پايتخت جمهوری ايرلند، آغاز به کار کرد. در اين اجلاس ۱۲ روزه، نمايندگان يک صد کشور جهان گرد آمده اند تا درباره تدوين پيمانی برای منع استفاده، توليد و ذخيره کردن بمب های خوشه ای به بحث و گفتگو بپردازند.

بمب خوشه ای از جنگ افزارهايی است که در مناطق جنگی خطر جدی برای غير نظاميان به شمار می رود. اين سلاح به صورت مجموعه ای از بمب های کوچک است که پس از شليک شدن در آسمان منفجر می شود و هزاران بمب را بر سراسر منطقه وسيعی فرو می ريزد. آمريکا و چين در اين کنفرانس شرکت نکرده اند.

 رتبه‌بندی شهرهای جهان از نظر هزینه زندگی

موسسه بین ‌المللی توسعه انسانی مرکر، امسال نیز همانند سال‌های گذشته فهرست رتبه‌ بندی شهرهای جهان از نظر هزینه زندگی در آن ها را منتشر کرد.

در فهرست مرکز، ۱۴۳ شهر از ۶ قاره دنیا مورد بررسی و رتبه ‌بندی قرار گرفته ‌اند. در این بررسی هزینه ۲۰۰ قلم کالا در هر یک از این شهرها با هم مقایسه شده که مسکن، حمل ‌و نقل، غذا، پوشاک و تفریحات از آن جمله ‌اند. این بررسی جامع‌ ترین بررسی مقایسه ‌ای هزینه زندگی در جهان است و برای کمک به شرکت‌ های چند ملیتی و دولت ‌ها به کار می ‌رود.

گزارش جدید این موسسه معتبر مستقر در سوییس که در آن فهرست گران‌ ترین شهرهای جهان در سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷ رتبه ‌بندی شده است نسبت به سال ۲۰۰۷-۲۰۰۶ تفاوت چندان قابل توجهی نکرده است. اما تاثیر کاهش ارزش دلار در برابر پول رایج اروپا یعنی یورو، تاثیر قابل توجهی در رتبه ‌بندی شهرهای گران دنیا طی یک ‌سال گذشته داشته است. به طوری که هزینه زندگی در شهرهای حوزه دلار در این مدت به نسبت شهرهای حوزه یورو ارزان‌ تر شده است.

در فهرست رتبه‌ بندی شهرهای جهان از نظر هزینه زندگی‌ در سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷، شهر مسکو برای دومین سال پیاپی در صدر شهرهای گران دنیا برای زندگی جای گرفته است.

شهر لندن اما با 3 پله ارتقا نسبت به سال گذشته در جایگاه دوم قرار گرفته است. سئول که سال گذشته دومین شهر گران دنیا بعد از مسکو بود، در این فهرست یک پله سقوط کرده و در جایگاه سوم قرار گرفته است. توکیو در ردیف چهارم و شهر آسونسین پاراگوئه برای پنجمین سال پیاپی در ردیف آخر و به عبارتی ارزان ‌ترین شهر دنیاست. نکته قابل توجه دیگر در این فهرست کم‌ شدن شکاف میان گران ‌ترین و ارزان ‌ترین شهرهای دنیا نسبت به سال گذشته است. در ردیف‌ های میانی این فهرست تغییرات عمده ‌ای نسبت به سال گذشته صورت گرفته که دلیل آن کاهش ارزش دلار و افزایش ارزش یورو است. به عنوان نمونه استکهلم از ردیف ۳۶ در سال گذشته به ردیف ۲۳ رسیده است که دلیل اصلی آن افزایش ارزش یورو است. کپنهاگ در ردیف ششم، ژنو در ردیف هفتم، زوریخ در ردیف نهم و اسلو در ردیف دهم از دیگر شهرهای گران اروپا هستند.

در خاورمیانه تل‌آویو گران ‌‌ترین شهر است. این شهر در فهرست گران ‌ترین شهرهای دنیا در ردیف ۱۷ قرار دارد. دبی و ابوظبی از امارات در فهرست امسال تنزل مرتبه یافته ‌‌اند و این به آن معنی است که هزینه زندگی در آن ها اکنون به نسبت شهرهای دیگر جهان کاهش یافته است. دلیل اصلی این امر کاهش ارزش درهم امارات در برابر دلار است. اکثر شهرهای آفریقایی در نیمه انتهایی این فهرست دیده می ‌شوند. در آمریکا، نیویورک هم چنان گران ‌‌ترین شهر است، اما در فهرست جهانی ۵ مرتبه تنزل یافته که این هم به دلیل کاهش ارزش دلار است. دیگر شهرهای آمریکای شمالی هم به همین ترتیب تنزل مرتبه یافته‌اند و تنها نیویورک و لس‌ آنجلس در میان ۵۰ شهر اول این فهرست هستند. تورنتو که گران ‌ترین شهر کاناداست، در این فهرست با ۳۵ مرتبه تنزل به جایگاه ۸۲ رسیده است.

در آ‌سیا اما امسال شهرها گران تر شده ‌اند. در میان ۱۰ شهر اول فهرست گران ‌ترین شهرهای دنیا، 4 شهر آسیایی ‌اند. سئول ردیف سوم را دارد، توکیو چهارم و هنگ‌ کنگ پنجم. البته امسال همه این شهرها نسبت به سال گذشته تنزل مرتبه یافته ‌اند. پکن در این فهرست در جایگاه بیستم قرار دارد.

 گزارش یونیسف

بر اساس یک پژوهش تطبیقی نهاد بین ‌المللی حمایت از کودکان «یونیسف»، در آلمان به کودکان تا سن ۶ سالگی به قدر کافی رسیدگی آموزشی نمی شود.

در میان ۲۵ کشور صنعتی که نهاد «یونیسف» آن ها را برای پژوهش میدانی و تطبیقی خود برگزیده است، آلمان در جایگاه یازدهم قرار دارد. در گزارش یونیسف که روز پنج شنبه ۱۱ دسامبر ۲۰۰۸، در برلین منتشر شد، کشور سوئد در توجه به آموزش و پرورش کودکان جایگاه اول را در میان کشورهای اروپایی به خود اختصاص می‌دهد.

در گزارش تحقیقی «یونیسف»، فقط سوئدی ها هستند که تمامی ده معیار استاندارد حداقل را رعایت می ‌کنند. آلمان با پول والدینی که پرداخت می‌ کند، فقط پنج معیار را عملی می‌ سازد. از جمله این ‌که ۸۰ درصد کودکان از ۴ سال به بالا به مهدهای کودک دسترسی دارند، ۵۰ درصد همکاران مهدهای کودک در زمینه‌ آموزش و تربیت تحصیل کرده ‌اند و هر مربی مسئول ۱۵ کودک است. 

فقط ۵ مورد از استانداردهای سازمان یونیسف در مورد آلمان صدق می ‌کند. از این رو آلمان در یک سطح متوسط قرار دارد. از جمله استانداردهای حداقلی که آلمان نتوانسته برآورده کند، برای مثال نگاه داشتن مرز ده درصدی کودکان فقیر است. دیگر این ‌که در مهدهای کودک آلمان، خدمات اولیه پزشکی شامل تمامی کودکان نمی‌ شود. نارسایی دیگر این است که دولت حداقل یک درصد درآمد ناخالص ملی را هزینه مهدهای کودک نمی ‌کند. این میزان در آلمان تاکنون ۴ دهم درصد بوده است. 

در این پژوهش تطبیقی، کشورهای اسکاندیناوی و فرانسه در زمینه‌ نگهداری از کودکان در صدر جدول قرار دارند. در کشورهای عضو «سازمان همکاری اقتصادی و توسعه» OECD)) ۸۰ درصد کودکان میان ۳ تا ۶ سال، ساعت ‌های زیادی خارج از محیط خانواده نگهداری می شوند. 

در سطح جهانی، کشورهای ایرلند، کانادا و استرالیا در این زمینه در مرتبه‌ پایینی قرار دارند. حتا کشورهایی مانند ایالات متحده‌ آمریکا، سوئیس یا اسپانیا توانسته ‌اند فقط سه مورد از ده مورد استاندار را برآورده کنند.

 کودکان کار

بر اساس يك تخمين كه از سوى صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل متحد صورت گرفت، مشخص شد كه يك ششم كودكان در جهان جزو كودكان كار هستند.

صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل متحد ـ يونيسف ـ بر اساس گزارش‌ ها و آمارهاى سالانه اين اتحاديه مشخص كرد كه يك ‌ششم يا به عبارتى ۱۵۸ ميليون كودك در سراسر جهان جزو كودكان كار بوده و در بخش ‌هاى مختلف جوامع بشرى به خدمت گرفته می شوند. اين در حالی ست كه بر اساس گزارش ‌هاى رسمى كه از سوى نمايندگان يونيسف در كشورهاى جهان كه به صندوق ارسال می شود، اين نكته حائز اهميت است كه كودكان در رده سنى پنج تا 14 سال، توسط عاملان داراى قدرت در كشورهاى مختلف خريد و فروش شده و به كار گمارده می ‌شوند.

بر اين اساس، ميليون‌ ها كودك چه در كشورهاى پيشرفته و صنعتى و چه در كشورهاى در حال توسعه و در حال رشد از خانواده‌ هاى خود جدا شده و در معادن و كارخانجات كار می ‌كنند تا بتوانند مخارج و هزينه ‌هاى خانواده ‌هايشان را پرداخت كنند.

طى يك آمار رسمى ديگر، نمايندگان يونيسف به اين موضوع اشاره كرده‌ اند كه اكثر كودكان اگرچه به صورت علنى و آشكار به كار گمارده نمی شوند، اما مشخص شد كه كارفرمايانشان از آن‌ ها به صورت پنهانى و به عنوان پيشخدمت، خدمتكاران خانگى و يا پادو استفاده می كنند و در اين صورت انجمن‌ هاى حمايت از حقوق كودكان در كشورهاى مختلف نمی ‌توانند به مدركى مستند براى گناهكار جلوه دادن آن ‌ها دست بيابند.

در آخر بايد به اين نكته اشاره كرد كه بر اساس آمار و ارقام و مستندات سالانه صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل متحد، نزديك به ۶۹ ميليون كودك تنها در كشورهاى آفريقايى كه حدود يك سوم از يك ششم كل كودكان جهان را شامل می ‌شوند، در اختيار دلالان انسان و كارفرمايان قرار دارند و از آن‌ها به عنوان نيروهاى كار ارزان و يا مجانى در معادن و ديگر قسمت ‌هاى جامعه استفاده می شود.

بر اين اساس در جنوب آسيا نيز ۴۴ ميليون كودك در اختيار كارفرمايان قرار دارند و جزو كودكان كار محسوب می ‌شوند.

 آزارهای جنسی کودکان

اساس آمارهای که در یک نشست بین المللی در شهر «ریودوژانیرو»، برزیل ارائه شده، بیش از ۲۲۰ میلیون کودک در جهان از آزارهای جنسی رنج می برند.

شرکت کنندگان در این نشست که نمایندگانی از ۱۳۰ کشور جهان در آن حضور دارند، هم چنین تاکید کرده اند که بحران مالی در جهان می تواند باعث کشیدن شدن کودکان بیش تری به بازار تجارت جنسی شود.

شرکت کنندگان در نشست مذبور توافق کرده اند تا از تدابیر جدید جهانی برای مراقبت از کودکان در برابر سوء استفاده های جنسی پشتیبانی کنند و از دولت های جهان خواستند تا مجازات های شدیدتری علیه افرادی که از کودکان سوء استفاده کنند وضع کنند.

 پزشکان بدون مرز

سازمان بین‌المللی «پزشکان بدون مرز» در آستانه‌ سال نو میلادی، به رسم هر ساله، لیست «ده بحران وخیم انسانی» را که در سال ۲۰۰۸ میلادی دنیا را تحت تاثیر قرار داده، منتشر کرد.

بر اساس لیستی که از سوی این سازمان امدادی در روز دوشنبه ۲۲ دسامبر منتشر شد، وضعیت انسانی در کشورهایی نظیر جمهوری دموکراتیک کنگو، سومالی، عراق، سودان، برمه، زیمباوه، منطقه مرزی اتیوپی و سومالی و هم چنین پاکستان به شدت بغرنج گزارش شده است.

در گزارش سازمان پزشکان بدون مرز آمده است که وضعیت پزشکی در زیمباوه و برمه از چنان حالت اضطراری برخوردار است که موجب شده این دو کشور، صحنه‌ متاثرکننده ‌ترین و دردناک ‌ترین بحران ‌های انسانی باشند. شیوع بیماری ‌های عفونی، هم چون ایدز و سل، در کنار سوء تغذیه‌ کودکان، عواملی هستند که همگی دست به دست هم، به عنوان عامل مرگ سالانه بیش از پنج میلیون کودک شناخته می‌ شوند.

از ماه اوت سال جاری تاکنون، بیش از هزار و صد زیمبابوه ‌ای قربانی اپیدمی و با در این کشور شده‌اند و دو میلیون نفر هم با بیماری ایدز دست و پنجه نرم می‌ کنند. در طول سال های طولانی زمامداری رابرت موگابه، میزان امید به طول عمر در زیمباوه به ۳۴ سال رسیده است. بنا بر آمار سازمان ملل متحد، در هنگام به دست گرفتن قدرت توسط موگابه، امید به طول عمر در این کشور آفریقایی حدود ۶۰ سال بود.

در برمه و سومالی هم وضعیت چندان تعریفی ندارد. برای مثال به دلیل وضعیت سیاسی حاکم بر سومالی هیچ سازمان امدادی بین‌ المللی در این کشور فعالیت ندارد و تمام پروژه‌ ها تنها توسط افراد محلی هدایت می ‌شوند.

کریستوفر فورنیه، رییس سازمان پزشکان بدون مرز، دلیل انتشار چنین لیستی را آگاه کردن افکار عمومی می‌ خواند و می ‌گوید: «با این لیست، ما قصد داریم تا توجه میلیون ‌ها انسان را به سوی کسانی جلب کنیم که در مناطق جنگ ‌زده و بحرانی زندگی می‌ کنند، به هیچ ‌گونه کمک پزشکی دسترسی ندارند و درد و رنج‌ شان هم آن چنان که باید جدی گرفته نمی ‌شود.»

همان طور که از نام «پزشکان بدون مرز» برمی ‌آید‌، کارکنان این سازمان امدادی بیش تر پزشکان و پرستارانی هستند که به مناطقی که وضعیت اضطراری دارند اعزام می‌ شوند و از همین رو هم، به گفته فورنیه، این افراد در تمام مدت شاهد پیامدهای روانی و فیزیکی خشونت بر مردم ساکن این مناطق هستند. از سوی دیگر، به تمام این ها می‌ توان بیماری‌ هایی را هم اضافه کرد که در واقع قابل درمان هستند، اما کسی به آن ها توجهی ندارد. فورنیه، می ‌افزاید: «ما خود را مسئول می‌ دانیم که بیماران را نه تنها مداوا کنیم، بلکه درباره‌ درد و سختی ‌هایی هم که می کشند، حرف بزنیم.»

 پناهجویان

در دهه اخیر، دولت های پناهنده پذیر غرب، همواره قوانین خود را در پذیرش پناهجویان سخت تر کرده اند و عموما کنوانسیون ۱۹۵۱ را ژنو را رعایت نمی کنند.

طبق تصمیم کمیسیون اتحادیه اروپا، پناهجویان در آینده پس از ۶ ماه، اجازه‌ کار دریافت می ‌کنند. برخی کارشناسان با این تغییرات مخالف ‌اند. تفاوت‌ وضعیت بازار کار در کشورهای عضو، یکی از دلایل این مخالفت است.

قوانین پناهندگی در کشورهای عضو اتحادیه‌ اروپا را هیچ هماهنگی با همیگر ندارند. از این رو، هر کدام از ۲۷ کشور عضو اتحادیه، قانون و مقررات ویژه‌ خود را دارد.

ژاک بارو (Jacques Barrot) کمیسر دادگستری (حقوقی) اتحادیه‌ اروپا معتقد است که این ناهماهنگی در قوانین، بی ‌عدالتی در حق متقاضیان پناهندگی است. بارو برای نمونه دو کشور سوئد و یونان را مقایسه می کند و می گوید: «سوئد یک پناه‌جوی عراقی را به احتمال بسیار زیاد می ‌پذیرد ولی یونان نه.»

 پیشنهادهای تازه‌ای که اتحادیه‌ اروپا در بروکسل با آن ها موافقت کرد، هیچ‌گونه تغییری در اصل بنیادین پذیرش پناهجو نمی‌دهند. با وجود این، کمیسر حقوقی اتحادیه اروپا به دنبال تعریف استانداردهای حداقل در برخورد با متقاضیان پناهندگی در تمامی کشورهای عضو اتحادیه است. رسیدگی منصفانه و انسانی به مسایل پناهندگان هدف تمامی این تغییرات است. 

چند نمونه‌ از پیشنهادات برای تغییر در قوانین مربوط به پناهندگان به شرح زیر است:

- حق برخورداری از مراقبت‌ های روانشناختی برای قربانیان شکنجه؛

- عدم اسکان زنانی که مورد سوء استفاده‌ جنسی قرار گرفته ‌اند با مردان پناهنده در یک مکان؛

- فراهم آوردن امکانات حقوقی بیش تر برای دفاع از حقوق پناهجویان. 

یکی دیگر از مواردی که در بروکسل بر سر اصلاح آن اندیشیده می ‌شود، نحوه‌ تقسیم پناهجویان در کشورهای عضو اتحادیه است. از سوی دیگر به گفته‌ی بارو، با تغییر مقرراتی که بر اساس آن، کشور میزبان، صلاحیت رسیدگی به امور پناهجو را داراست، ممکن است در آینده برخی صلاحیت ‌ها در این مورد به اتحادیه‌ اروپا واگذار شود.

پیشنهادات بارو، کمیسر حقوقی اتحادیه‌ اروپا، به احتمال زیاد آغاز یک سری تغییرات حقوقی در رابطه با پناهجویان در اتحادیه‌ اروپاست.

 صندوق بین المللی پول

صندوق بین المللی پول (آی ام اف) پیش بینی کرده است که کشورهای پیشرفته جهان در سال ۲۰۰۹ نه تنها با نرخ منفی رشد اقتصادی مواجه خواهند بود و عملا در شرایط رکود قرار خواهند داشت، بلکه تولید ناخالص داخلی آن ها بیش از پیش بینی های قبلی کاهش خواهد یافت.

براساس جدیدترین پیش بینی آی ام اف، رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۰۹ به حدود 2.2 درصد محدود خواهد بود، که کم تر از پیش بینی اولیه 3.0 درصد است، در حالیکه این نرخ در سال های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۷ به ترتیب 3.7 درصد و 5.0 درصد بود.

در این میان، اقتصادهای پیشرفته جهان که در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به ترتیب 2.6 درصد و 1.4 درصد رشد داشتند، در سال ۲۰۰۹ با نرخ رشد منفی منهای سه دهم درصد روبرو خواهند بود که برای آمریکا منهای هفت دهم درصد، برای اروپا منهای پنج دهم درصد و برای ژاپن منهای دو دهم درصد پیش بینی شده است.

به این ترتیب، برای نخستین بار از پایان جنگ دوم جهانی، اقتصادهای پیشرفته برای یک سال کامل دستخوش کاهش تولید ناخالص داخلی خواهند بود.

 روز جهانی آزادی مطبوعات 

در روز جهانی آزادی مطبوعات، سازمان گزارشگران بدون مرز و نهادهای صنفی روزنامه‌ نگاران و ناشران مطبوعات در آلمان، نسبت به محدودیت ‌های فزاینده‌ ایجاد شده در برابر آزادی مطبوعات در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هشدار دادند.

گزارشگران بدون مرز، روز سوم مه، در گزارشی به ‌مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، برای نخستین‌بار از «وضعیت نگران‌ کننده‌ روزنامه ‌نگاران» در کشورهای عضو اتحادیه اروپا سخن گفت. 

گزارشگران بدون مرز در گزارش خود می ‌نویسد: «وجود آزادی مطبوعات در اتحادیه اروپا یک واقعیت است. هیچ روزنامه ‌نگاری به دستور دولتی به قتل نرسیده و یا زندانی نشده است. سانسور رسمی وجود ندارد. رسانه ‌ها عقاید متفاوت را منعکس می‌کنند و کثرات ‌گرایی در عقیده به‌ طور کلی تضمین شده است. با این حال نگرانی ‌هایی وجود دارد.» 

گزارشگران بدون مرز، به عنوان مثال به فرانسه اشاره می ‌کند که روزنامه ‌نگاران به هنگام پوشش خبری رویدادهای حومه‌ شهرها، در معرض تهدید فیزیکی قرار می‌ گیرند. طی دوسال و نیم اخیر ده ‌ها عکاس، فیلم‌ بردار و گزارشگر فرانسوی مورد تعرض قرار گرفته ‌اند. 

در ایتالیا روزنامه ‌نگاران از سوی مافیا تهدید می ‌شوند. ده‌ها روزنامه‌ نگار ایتالیایی، به گفته‌ گزارشگران بدون مرز، در پی‌ تهدید باند‌های جنایتکار، تحت حفاظت پلیس کار و زندگی می ‌کنند. همه‌ روزنامه ‌نگارانی که در باره‌ فعالیت ‌های مافیا کار می کنند هر کدام به نوعی تهدید شده اند. 

در اسپانیا و در ایالت باسک سال‌ هاست که روزنامه ‌نگاران از سوی سازمان اتا (ETA) تهدید می‌ شوند و در مواردی نیز به قتل رسیده‌ اند. در ایرلند شمالی نیز گروه‌ های افراطی هوادار اتحاد با بریتانیا روزنامه‌ نگاران را تهدید به قتل می ‌کنند. در دانمارک اسلام ‌گرایان ترور کورت وسترگارد، یکی از کاریکاتوریست‌ های روزنامه‌ یولاند پوستن را طراحی کرده بودند که ناکام ماند. خشونت‌ علیه روزنامه ‌نگاران در کشورهای سوئد، بلغارستان، رومانی، مجارستان، جمهوری چک و قبرس دیده شده ‌اند. 

در آلمان نیز لحن اعتراضات نسبت به محدودیت ‌های روزافزون در برابر آزادی فعالیت روزنامه‌ گاران روزبروز بلندتر می‌ شود. 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  تظاهراتی در زاربروکن آلمان در دفاع از آزادی فعالیت روزنامه‌نگاران و اعتراض به ضبط و نگهداری اطلاعات شخصی افراد میشائیل کونکن (Michael Konken)، رییس اتحادیه‌ روزنامه ‌نگاران آلمان روز جمعه ۲ مه، در مراسمی به ‌مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات در برلین، نسبت به تضعیف آزادی مطبوعات در آلمان هشدار داد و گفت: «نه تنها زندگی و یا آزادی روزنامه‌ نگاران، بلکه تحقیق آزادانه و گزارشگری نیز در آلمان در معرض تهدید قرار گرفته است.»

رییس اتحادیه روزنامه ‌نگاران آلمان، افزود: «در آلمان زیر لوای مبارزه با ترور، اصول حفاظت از اطلاعات شخصی و حفظ اسرار تحریریه‌ ها به‌طور فزاینده با محدودیت مواجه می‌ شوند. برای این که آزادی مطبوعات تنها بر روی کاغذ نماند باید ضبط و نگهداری اطلاعات شخصی متوقف گردد و روز‌نامه ‌نگاران از تفتیش آن ‌لاین و کنترل‌ های امنیتی در امان باشند.» 

مدیر عامل اتحادیه‌ ناشران مجلات آلمان، می‌ گوید: «اگر امنیت در این باشد که روز‌نامه‌ نگاران، پزشکان و وکلا، که به اسرار خصوصی مردم دسترسی دارند، در معرض تفتیش و کنترل‌های امنیتی قرار گیرند، آن گاه دولت حقوقی دموکراتیک در معرض خطر قرار خواهد گرفت.» 

 فهرست «دشمنان آزادی مطبوعات» 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  ایران نیز یکی از نقض ‌کنندگان آزادی مطبوعات در جهان است. گزارشگران بدون مرز در سال ‌های اخیر فهرستی از «دشمنان آزادی مطبوعات» در جهان را به‌ طور سالانه منتشر می ‌کند که به‌ طور مستقیم و یا به ‌واسطه زیردستان خود روزنامه ‌نگاران را تهدید و آزادی مطبوعات را سرکوب می ‌کنند. به گفته‌ این سازمان، «دشمنان آزادی مطبوعات» معمولا در رده ‌های بالای قدرت قرار دارند: رییس جمهور، نخست ‌وزیر، وزیر، شاه و یا ولی فقیه ‌اند، یا فرمانده و رییس گروه‌ های چریک‌ های شورشی، و یا رهبر سازمان ‌های تبهکاری هستند. 

گزارشگران بدون مرز می ‌گوید: دشمنان آزادی مطبوعات، از قدرت خود برای زندانی و شکنجه کردن، ربودن و یا حتا قتل روزنامه‌نگاران استفاده می ‌کنند. عموما موقعیت و مقام آن ها عاملی برای مصون ماندن‌ شان از مجازات است و معمولا برای مسئولیتی که در نقض حقوق بشر دارند، هیچ گاه محاکمه نمی ‌شوند. به گفته‌ گزارشگران بدون مرز، امسال به فهرست «دشمنان آزادی مطبوعات» ده تن دیگر اضافه شده‌‌ اند. 

گزارشگران بدون مرز می ‌گوید، در سال ۲۰۰۸ دست کم ۶۰ روزنامه‌ نگار در جریان فعالیت حرفه ‌ایشان جان خود را از دست داده‌ اند. ۶۷۳ نفر بازداشت و ۲۹ نفر ربوده شده و صدها نفر دیگر مورد تهدید و یا بدرفتاری قرار گرفته ‌اند.

در گزارشی که به عنوان بیلان سالانه، روز سه‌شنبه ۳۰ دسامبر ۲۰۰۸ از سوی گزارشگران بدون مرز انتشار یافت، آمده است که عراق برای ششمین سال پیاپی، ناامن ‌ترین کشور برای روزنامه ‌نگاران است. در سال ۲۰۰۸ در عراق ۱۵ روزنامه ‌نگار جان خود را به خاطر فعالیت‌ حرفه‌ ای از دست داده ‌اند.

دومین کشور خطرناک برای روزنامه ‌نگاران پاکستان است. در سال ۲۰۰۸ در این کشور ۷ روزنامه ‌نگار کشته شدند. یکی از دلایل این تلفات، درگیری میان شبه‌ نظامیان اسلام ‌گرا و نیروهای امنیتی پاکستان در مناطق قبیله ‌نشین پاکستان است.

گزارشگران بدون مرز سومین کشور ناامن را فیلیپین معرفی کرده ‌اند که ۶ روزنامه ‌گار در یک سال اخیر در این کشور به قتل رسیدند. مسبب این قتل‌ ها، خشونت‌ های سیاسی و جرائم جنایی در فیلیپین ذکر شده‌ است. 

در افریقا شمار اعدام روزنامه‌ نگاران از ۱۲ مورد در سال ۲۰۰۷ به ۳ مورد در سال ۲۰۰۸ کاهش یافت. با این ‌حال به نظر گزارشگران بدون مرز، این امر ناشی از افزایش تدابیر حمایتی به سود روزنامه ‌نگاران نبوده است. بلکه بیش تر ناشی از خروج رسانه ‌ها از مناطق درگیری، مانند سومالی بود. علاوه براین، در مناطق بحرانی آفریقا بسیاری از روزنامه ‌نگاران از فعالیت مطبوعاتی دست می ‌کشند و یا به کشورهای دیگر پناه می ‌برند. سومالی در سال ۲۰۰۷ دومین کشور خطرناک برای فعالیت روزنامه ‌نگاران بود.

 بزرگ ترین زندان روزنامه‌ نگاران

 چین با ۳۰ روزنامه ‌نگار دربند در سال ۲۰۰۸ نیز هم چنان بزرگ ترین زندان برای روزنامه‌ نگاران بود. کوبا با ۲۳ روزنامه‌ نگار زندانی در ردیف دوم قرار دارد.

در سال ۲۰۰۸، دست کم ۲۹ روزنامه ‌نگار به دلایل سیاسی و یا انگیز‌ه‌ های جنایی، ربوده شدند. در یک سال اخیر در افغانستان ۷ روزنامه‌ نگار، در سومالی و مکزیک هر کدام ۵ نفر و در عراق ۴ روزنامه ‌نگار ربوده شده‌ اند.

 تمرکز روی اینترنت

به گفته گزارشگران بدون مرز، با افزایش نقش و اهمیت رسانه ‌های آن ‌لاین و وبلاگ ‌ها، دولت ‌ها اقدام‌ های محدودکننده‌ خود را بر روی اینترنت متمرکز کرده ‌اند.

در چین برای نخستین بار فردی کشته شد که به عنوان «روزنامه‌ نگار شهروندی» فعال بود. وای ون‌هوا، روز ۷ ژانویه، زمانی که در حال فیلم ‌برداری از یک درگیری پلیس با تظاهرکنندگان بود، مضروب شد و سپس جان خود را از دست داد.

در سال ۲۰۰۸ در مجموع ۵۹ وبلاگ ‌نویس پشت میله‌ های زندان بودند. اقدام ‌ها برای سانسور اینترنت و بستن وبسایت‌ ها در ۳۷ کشور جهان ثبت شده است. از جمله سانسور ۱۶۲ وبسایت در سوریه، ۹۳ وبسایت در چین و ۳۸ وبسایت در ایران. 

در گزارش بیلان سالانه‌ گزارشگران بدون مرز گفته می‌ شود، سانسور و توقیف رسانه‌ ها در یک سال اخیر به حدود یک سوم کاهش یافت. با این حال این امر به عنوان ابزاری برای مقابله با آزادی مطبوعات، هم چنان در بسیاری از کشورها به شکل روزمره اعمال می شود. به عنوان مثال در سال ۲۰۰۸ در چین ۱۳۵ رسانه، در برمه ۸۵ رسانه، در ایران ۲۷، در مالزی ۲۵ و در پاکستان ۱۹ روزنامه و نشریه توقیف شده ‌اند.

***

بدین ترتیب، سال ۲۰۰۸، به لحاظ اقتصادی و هم چنین به لحاظ ادامه جنگ و سرکوب، سال خوش آیندی نبود. بحران اقتصادی آمریکا، روز شنبه ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۸، به بحرانی ترین حد خود رسید و بلافاصله به کشورهای دیگر جهان نیز سرایت کرد.

بالاترین و پایین ترین بهای نفت طی چند سال اخیر در سال ۲۰۰۸ رقم خورد. در اوایل سال بهای نفت خام به ۱۵۰ دلار در هر بشکه رسید این در حالی است که در اواخر سال بهای نفت به ۳۳ دلار در هر بشکه رسیده است.

سال ۲۰۰۸ را علاوه بر تشدید بحران اقتصادی سرمایه داری جهانی، ادامه جنگ و درگیری در عراق و افغانستان و به ویژه حمله غیرانسانی نیروهای هوایی و زمینی ارتش اسرائیل به نوار عزه و کشتار بی وقفه مردم محروم این منطقه و هم چنین سرکوب های سیاسی و اجتماعی حکومت اسلامی ایران و... به پایان رساندیم.

با امید و آرزوی این که در سال ۲۰۰۹، کمی از شدت درد و رنج، تبعیض و نابرابری، ستم و استثمار مردم جهان کاسته شود تا این مردم بتوانند برای ساختن آینده ای بهتر و انسانی تر، فرصت بیش تری بیابند.

 

 

 توجه !

کاپی و نقل مطالب از «اصالت» صرف با کسب مجوز کتبی از «اصالت» مجاز است !

کليه ی حقوق بر اساس قوانين کپی رايت  محفوظ و متعلق به «اصالت» می باشد.

Copyright©2006 Esalat

 

 

www.esalat.org