مصاحبهء اختصاصی انجنیر حفیظ الله حازم، رییس اتحادیه انجمن های افغانها در هالند
با شبکه مرکزی تلویزیون هالند در مورد کنفرانس لاهه دربارۀ افغانستان
سوال : لطف نموده نظر تانرا در مورد تدویر این کنفرانس مهم در مورد افغانستان بیان بدارید ؟
حازم : نگاه من در مورد این کنفرانس محتاطانه است. نخست اینکه همچو کنفرانس ها چند بار دیگر هم تدویر یافته ولی هیچگاهی نتایج مثمر که تغییری در بهبود اوضاع افغانستان و برون رفت از شرایط ایجاد شده حاضر باشد در قبال نداشته است. بخاطری که مشکل افغانستان خیلی بزرگتر از دایره صلاحیت های اینطور کنفرانس ها است. مثلآ اشتراک کننده های کنفرانس بن همه انتصابی بوده و صلا حیت تصمیم گیری مردم افغانستان را نداشتند.
زیرا تا همه جوانب داخلی افغانستان، همسایگان افغانستان، و جامعه بین ا لمللی باهم دور یک میز نه نشینند قضایای افغانستان به این سادگی ها حل نخواهد شد. حرف خوب در این کنفرانس این است که برای اولین بار از همسایگان افغانستان دعوت شده تا در کار این این کنفرانس شریک شوند.
سوال :وضعیت طالبان را چگونه می بینید. آنها قوی شده اند. و مذاکره با طالبان میانه رو را در سهیم ساختن به قدرت چگونه ارزیابی می کنید؟
حازم : اولآ با این اصطلاح که طالبان میانه رو من کاملآ مخالف هستم. طالبان زرد و خاکستری و گلابی وجود ندارد. طالبان یک گروپ متحجر، تروریست، عقب گرا و فوندامنتالیست هستند.
طالبان به حساب نظامی در برابر این همه قدرت های بزرگ جهان اصلآ هیچ قدرتی محسوب نمیشوند. ولی طالبان حربه برنده مذهب را در دست دارند و از این وسیله بران در بین جامعه قبیلوی و مذهبی و سنتی بنام اشغال افغانستان استفاده سوء میکنند. اگر حضور قوای خارجی در افغانستان مشروعییت حقوقی خود را تحت پوشش ملل متحد بدست آرد این حربه طالبان از چلند افتاده و جایی برای جهاد باقی نمی ماند.
در مورد مذاکره طوریکه در بالا هم اشاره کردم با همه طرف های افغانستان مذاکره صورت گیرد البته نه به شرایط طالبان که امارت طالبانی برقرار نمایند و شریعت اسلامی را بجای قوانین مترقی و دموکرات در جامعه پیاده کنند.
سوال : چه فکر میکنید با افزایش قوای خارجی در افغانستان امنیت را میتوان تضمین کرد؟
حازم : نه به هیچ وجه. حضور قوای خارجی در شرایط کنونی در افغانستان یک ضرورت است بشرطیکه در بالا گفتم مشروعیت خود را از سازمان ملل بدست آرد. تا زمانیکه اردو و پولیس افغانستان قدرت حراست از حریم میهن و آوردن نظم و امنیت را در وطن پیدا کنند.
در غیر آن با این جنگ فرساینده و چریکی هر قدر به تعداد عساکر خارجی افزوده شود هیچ دردی بجز تلفات بیشتر را درمان نخواهد کرد.
سوال : شما به این رژیم حاضر باور دارید که مشکل افغانستان را حل نماید؟
حازم : بصورت قطع نه. دولت آقای کرزی یکی از ضعییف ترین، ناکار آمد ترین و بد نام ترین دولت ها در تاریخ افغانستان است. دولت متذکره دولتی است که بر بنیاد فساد، بی عدالتی، غیر مردمی بودن، و حاکمیت قبیلوی اسطوار است. بنآ این دولت جوابگوی خواست و نیاز های مردم و جامعه فراقومی افغانستان نیست.
سوال : در مورد فساد اداری چه میگویید؟
حازم : چیزیکه عیان است چه حاجت به بیان است.
فساد اداری در افغانستان هم مثل تولید مواد مخدر در جهان مقام نخست را دارد. (ما افغانها هم حق داریم در بعضی چیز ها مقام های اول را داشته باشیم) شوخی کردم ولی بهر حال وضعیت فساد اداری خیلی درد آود است. زمانی میشنیدیم که پاکستان در رشوه و رشوه ستانی دست بالایی دارد. لیکن دولت مداران امروز ما دست پاکستانی ها را از پشت بستند.
سوال : در مورد انتخابات آینده و کاندید های آینده چه فکر میکنید؟
حازم : من در مورد انتخابات آینده چندان خوش بین نیستم، زیرا با عوض شدن مهره ها کدام تغییر در زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی افغانستان رو نما نخواهد شد.
زیرا ما مشکلاتی والا تر از این داریم. در قدم نخست قانون اساسی افغانستان قابل تعدیل و بازنگری عمیق است. حکومت متمرکز به هیچ وجه با بافت قومی، فرهنگی و جغرافیایی افغانستان مطابقت ندارد. زیرا در دو و نیم قرن اخیر تجربه شده که اینگونه حکومت ها بحران زا بوده.
ما به یک سیستم پارلمانی ضرورت داریم که بتواند مشارکت همه اقوام و ساکنین افغانستان را تضمین و تآمین کند و تلا ش صورت گیرد تا فضای اعتماد سازی بمیان آید، و یک حاکمیت قانون که بر مبنای خواست ها و نیاز های جامعه و مردم ما باشد در افغانستان پیاده گردد.
توجه !
کاپی
و نقل مطالب از «اصالت» صرف با
کسب مجوز کتبی از «اصالت»
مجاز است !
کليه ی حقوق بر اساس قوانين کپی رايت محفوظ و متعلق به «اصالت»
می باشد.
Copyright©2006 Esalat
دوشنبه، ۶ اپریل ۲۰۰۹