چهارشنبه، ۲ جنوری ۲۰۰۸

چرا چينی ها زياد عمر ميکنند؟

)سپيده  -صبح(

 

ورزش، نرمش و تمرينات بدني براي حفظ سلامتي در همه كشورها از اهميت بالايي برخوردار است، اما در كشور چين اين مقدمه ، هميشه داراي ويژگي خاصي بوده و روحيه اجتماعي زيستن مردم چين به اين گونه تمرينات بدني ، حال و هواي خاصي بخشيده كه در اين مقاله سعي شده است به بخشي از اين موارد اشاره شود. شانگهاي يكي از شهرهاي چين روزانه شاهد وقايع متعدد و جالبي است كه از جمله آنها تمرينات ورزشي است و به جرئت مي توان گفت عده زيادي از شهروندان چيني، روزانه بخشي از زمان خود را به نرمش يا ورزش اختصاص مي دهند.

براي انجام اين گونه تمرينات، وقت و انرژي زيادي لازم نيست، چرا كه دسترسي به اماكن مخصوص اين گونه تمرينات بسيار آسان است. تا حدي كه از كودكان بسياركوچك تا پيرزنان و پيرمردان بالاي ۸۰ سال به راحتي مي توانند به حركات نرمشي پرداخته و هر روز درصد اميد بالايي به زندگي را براي خود ايجاد كنند.

اين وسايل بسيار ساده كه گاه در پياده روها هم قرار دارند، جاي زيادي را اشغال نمي كنند. براي مثال پايه اي كه دو حلقه طناب از آن آويزان است و فرد مي تواند دو سر طناب را به دست گرفته و دستهاي خود را بالا و پايين ببرد، به طوري كه با بالا آمدن يك دست، دست ديگر پايين مي آيد و يا ميله اي كه بر روي زمين قرار گرفته و دور آن صفحه هاي مدوري است و با ايستادن روي آن مي توان از قسمت كمر ، به سمت چپ و راست حركت كرد. اين در حالي است كه معمولاً صبح و يا عصر عده زيادي از شهروندان چيني به اين محل ها آمده و مشغول انجام حركات نرمشي مي شوند ، به نحوي كه در ميان آنان افراد مسن حتي ۷۰ تا ۸۰ سال را نيز مي توان  مشاهده كرد كه با دقت و ظرافت خاصي به اين گونه حركات نرمشي مي پردازند.

و نكته جالب اين است كه اگرچه بيشتر پارك ها براي ورود ، مبلغي را دريافت مي كنند، عده زيادي براي سود بردن از اين امكانات به اين اماكن مي روند. از سوي ديگر علاوه بر اين گونه وسايل ورزشي كه به راحتي در دسترس همگان است. هر روز مي توان افرادي را ديد كه در پياده رو مشغول انجام ورزش هاي سنتي هستند و گاهي زنان يا مرداني كه مدت زيادي با حركات آهسته ، دستها و پاها را با حالت خاصي به اطراف مي كشند، جلب توجه مي كنند.حتي اين گونه حركات آن قدر طرفدار پيدا كرده كه عده اي با خود ضبط صوت به محل قرار مي آورند و با پخش آهنگ مخصوص ، به نرمش خود روحي خاصي مي بخشند. حتي اين نرمش كه معمولاً 5/1 تا ۲ ساعت به طول مي انجامد، گاهي به حركات موزون جمعي و سنتي چين شباهت پيدا مي كند كه صحنه جالبي را پديد مي آورد. جالب تر از همه اين است كه چنين حركاتي در تمامي فصول سال ادامه دارد و گرما و سرما تأثيري برانجام آنها ندارد. از طرفي همه روزه دو نوبت در مدارس ، آهنگ مخصوص نرمش نواخته مي شود و دانش آموزان به ترتيب در صف هاي منظم در جايگاه خود قرار مي گيرند و تمرينات و حركات نرمشي را خيلي منظم و زيبا انجام مي دهند.

همچنين نرمش چشم هم از جمله كارهايي است كه بعد از دو ساعت درس خواندن درمدرسه حدود ۱۰ دقيقه تا يك ربع با نواختن آهنگِ  مخصوص براي رفع خستگي  چشم انجام مي شود. دانشجويان هم وقتي را براي انجام حركات نرمشي در حياط ، زمين چمن يا حتي در راهروهاي دانشگاه اختصاص مي دهند. انجام تمريناتي كه نياز به بودجه يا وسيله خاصي ندارد. وجود ميزهاي پينگ پونگ در قسمت هاي مختلف دانشگاه انگيزه اي است كه بعد از كار روزانه در حدود عصر تا آخر شب اساتيد، كارمندان و حتي افرادي كه پستهاي بالاتري را دارند به سوي خود فرا مي خواند و همه با هم بازي مي كنند. البته اين امكانات به غير از وجود ورزشگاه هاي مجهزي است كه در دانشگاهها و يا در قسمت هاي مختلف شهر وجود دارد و به طور تخصصي به آموزش ورزش هاي مختلف مي پردازد و معمولاً هزينه بالايي را در بردارد.

از اين گذشته روزانه در تلويزيون بخصوص صبح از ساعت ۶  تا ۸  انجام حركات نرمشي آموزش داده مي شود. در اين برنامه ها بر روي حركات نرمشي تاكيد زيادي مي شود. براي مثال يك بار كودك خردسالي كه هنوز نمي توانست راه برود را نشان مي داد كه پدرش به او آموخته بود چگونه نرمشهايي را انجام دهد. مثلاً درحالي كه كودك در آغوش پدر بود، دستهاي او را روي سطل پر آبي قرار مي داد. كودك با دستهايش محكم دسته سطل آب را مي گرفت و پدراو را به طرف بالا مي كشيد ، سطل آب همراه كودك به بالا مي آمد و نشان مي داد دست هاي كودك چقدر قوي شده است و نمونه هاي ديگري از اين قبيل.

همچنين كودكاني كه در مهد كودك ها هستند به طور جمعي حركات نرمشي – ورزشي و گاهي حركات موزوني كه برپايه همان نرمشها است را به نحو زيبايي انجام مي دهند . اين نرمش ها بخشي از برنامه كودكان در تلويزيون را هم به خود اختصاص مي دهد. البته توضيحات فوق الذكر فقط مربوط به نرمش هاي آرام و بسيار معمولي و رايج در ميان مردم چين است و اين به غير از آكروبات بازي هاي بسيار زيبا و خارق العاده و يا ورزشهاي تخصصي است كه در اين كشور رايج است و بحث جداگانه اي مي طلبد، به طوري كه گاه احساس مي شود افرادي كه اين گونه آكروباتها را انجام مي دهند  گويي هيچ عنصر سختي به نام استخوان در بدن ندارند و چنان در اين رشته پيشرفت حاصل كرده اند كه كشورهاي ديگر در مواقع مختلف مانند ساختن فيلم ها از وجود اينان استفاده مي كنند و با اجراي برنامه هاي مختلف در چين و ديگر كشورها درآمد بالايي كسب مي كنند.  نكته قابل توجه در موضوع مورد بحث ، اين است كه اين گونه حركات نرمشي كه معمولاً در خيابان ها، مدارس، دانشگاه ها، پارك ها و غيره مشاهده مي شود به صورت دسته جمعي صورت مي گيرد و نشان از روحيه بالاي جمعي مردم در چين دارد.

البته به اين نكته هم بايد توجه داشت كه انجام حركات نرمشي به طور مدام كه معمولاً با شادي و گفتگوهاي روزانه همراه است باعث مي شود تا در چهره مردم اثري از نگراني و اضطراب ديده نشود ، شايد بتوان نتيجه گرفت ديدن افراد با سن بسيار بالا كه هنوز در نهايت سلامت در خيابان با يكديگر قدم مي زنند، در اثر انجام مداوم اين گونه حركات نرمشي است، به طوري كه معمولاً آثار پيري در افراد ۵۰ - ۶۰ سال اصلاً مشاهده نمي شود. نتيجه ي ديگر اين كه براي انجام حركات ورزشي هميشه نياز به صرف هزينه، وسايل بسيار تخصصي وغيره نيست و شايد اينها فقط بهانه اي براي انجام ندادن ورزش باشد.

 

   www.esalat.org