Sun, September 16, 2007 15:07:32

کشمکش آمريکايان بر سر مشکل عراق

)جانبازنبرد(

هفته نامه آمريكايي  نيشن در گزارشي نوشت آمريكا هر هفته سه ميليارد دالر براي ادامه حضور در عراق هزينه مي ‌كند و اكنون جرج بوش در حالي كه همچنان لبخند مي ‌زند، از كنگره خواهان 50 ميليارد دالر ديگر شده است. نيشن نوشت : اين 50 ميليارد دالر، بيش از ‪ 147 ميليارد دالر متمم بودجه ‌اي است كه قبلاً بوش براي ادامه جنگ عراق درخواست كرده بود و بي‌ ترديد به دنبال گزارش ژنرال ديويد پتريوس و رايان كروكر به كنگره، اين ارقام تاييد خواهد شد. به نوشته اين هفته نامه آمريكايي، دمكراتها در عين حالي كه كاملا نسبت به اين روند كه در آن ماليات مردم آمريكا و جان عراقيها و آمريكاييها به هدر مي ‌رود، بدگمان است، ولي آنها مي ‌خواهند بوش با طناب خودش خود را دار بزند و به همين منظور هيچ چيزي را از او دريغ نخواهند كرد. نيشن تصريح دارد: از سوي ديگر، وزارت دفاع آمريكا براي مقابله با تروريستهايي كه شش سال پيش با چاقوهايي سه دالري اقدام به هواپيما ربايي كرده بودند، امسال 657 ميليارد دالر از بودجه آمريكا را به ‌خود اختصاص داد. صرف اين بودجه‌هاي سنگين باعث شده تا دولت فدرال ديگر هيچ اهميتي به ارائه صحت، تعليم و تربيه، بازسازي مناطق توفان زده يا حتي تحکيم پلها ندهد و اردو نيز تنها دايماً بدون وجود هيچ دشمن پيچيده ‌اي، بودجه خود را افزايش مي ‌دهد. ارقام بسيار ملال آور است و رسانه‌ها نيز به گونه‌ اي عمل مي كنند كه گويي بين ميليون دالر و ميليارد دالري كه در اختيار ارتش قرار مي ‌گيرد، البته به غير از يكهزار ميليارد دالري كه تاكنون براي ادامه حضور نظامي عراق هزينه شده، هيچ تفاوتي وجود ندارد.

دفتر پاسخگويي دولت ‪ GAOنيز كه يك گروه بي‌طرف است، اخيراً در گزارشي اعلام كرده بود برغم اينكه 44 ميليارد و 500 ميليون دالر از ماليات شهروندان آمريكايي صرف بازسازي عراق شده، ولي پيشرفت قابل توجهي در سيستمهاي حياتي برق و نفت عراق ديده نمي ‌شود. وقتي پل ولفوويتس يكي از نابغه‌ هاي نو محافظه‌ كاران در وزارت دفاع بود به كنگره قول داده بود كه درآمد حاصل از فروش نفت عراق بسادگي همه هزينه ماجرا جويي‌ هاي آمريكا را در عراق جبران خواهد كرد.

اين درحالي است كه هم اکنون GAO گفته‌ است حتي اگر آمريكا 57 ميليارد دالر ديگر براي زيربناهاي نفت و برق عراق هزينه كند و فرض كنيم كه در اين كشور صلح ايجاد شود، عراق همچنان تا سال 2015 قادر نخواهد بود حتي به اندازه مصرف داخلي خود نفت و برق توليد كند. بوش نيز اخيراً در سفري چند ساعته به يكي از پايگاه‌ هاي نظامي دور افتاده آمريكا در الانبار، با صورتي خندان بازگشت مناطق تحت كنترول سني ‌ها را به كنترول شبه نظامياني كه آمريكا آنها را مسلح كرده، جشن گرفت. البته اين شبه نظاميان جديد اكثرا همان شورشيان سابقي هستند كه موقتاً تصميم گرفته ‌اند رقباي شيعه آنها را كه كنترول دولت مركزي بر عهده دارند از آمريكايي خطرناك تر هستند. يكي از سربازان آمريكايي آموزش ‌دهنده اين نيروها كه اكنون به آنها داوطلبان گفته مي‌شود، صريحاً اشاره دارد - من فكر مي ‌كنم اين خطر وجود دارد كه آنها در روز داوطلب، ولي در شب تروريست باشند. به اين ترتيب، ما هم‌ اكنون با كشوري مواجه ‌ايم كه شورشيان در آن قدرت را در دست دارند و در عين حال تا سالها ماليات شهروندان آمريكايي بايد براي آنها هزينه شود.

فرانسويها و آلمانها كه كهنه سربازان برخي ماجرا جويي‌ هاي شكست خورده اروپا در استعمارگري هستند، پيش از اين نسبت به چنين نتيجه بخصوصي به ما هشدار داده بودند. از سوي ديگر در حالي كه نيروهاي آمريكايي همچنان براي محافظت از خطوط انتقال نفت عراق جان مي‌دهند، چيني‌ها و ديگر كشورها به خوشي از سراسر جهان اين طلاي سياه را در بازار آزاد خريداري مي‌كنند.

يك روزنامه آمريكايي با اشاره به تغيير اهداف آمريكا در عراق، نوشته است كه بوش رييس جمهوري آمريكا هم ‌اكنون ديگر كمتر از پيروزي سخن به ميان مي ‌آورد. نيويارك تايمز نوشت: نزديك به دو سال پيش، بوش تلاش كرد تا هياهوي بوجود آمده در كنگره درباره عراق را با ارايه طرح جديدي كاهش دهد، طرح كه باب كاهش نيروهاي آمريكايي در عراق را مي‌گشود. وي تلاش خود را با سخنراني در مركز نيروي دريايي آمريكا آغاز كرد و مورد تشويق گرم حضار قرار گرفت، در حالي كه پشت سر وي عبارت طرح پيروزي بر پرده ‌اي درج شده بود. اكنون كسي درباره پيروزي سخن نمي ‌راند و تنها به ايجاد ثبات در عراق اشاره مي ‌كند و ديگر از تشويقهاي بي ‌امان اثري نيست، بخشي از برنامه اين است كه روند كار به گونه‌ اي پيش رود كه بوش بتواند سخنراني كند. انتظار مي ‌رود بوش در سخنراني به مردم آمريكا درباره طرحي سخن بگويد كه بازبيني شده و روندي را در پيش مي‌گيرد كه كاخ سفيد اميدوار است بتواند به اختلافات غيرعادي ميان مشاوران نظامي رييس جمهوري درباره نحوه سرمايه ‌گذاري در جنگ خاتمه دهد.

شكي نيست كه بوش همچنان اعتقاد راسخ دارد كه پروژه عراق را مي‌توان از نابودي نجات داد، وي با سفر به ناآرام الانبار، 12 بار از كلمه موفقيت استفاده كرد. بوش ديگر از واژه پيروزي به آن گونه‌ اي استفاده نمي ‌كند كه در نوامبر 2005 و همزمان با نخستين اظهارات جان مورتا نماينده دموكرات مجلس نمايندگان براي خروج از عراق، به عنوان هدف خود اعلام مي‌كرد. در آن زمان طرح ملي براي پيروزي در عراق كه در قالب 38 صفحه از سوي بوش ارايه شد، دربردارنده اهداف كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدتي بود كه تكميل آنها باب خروج نيروها از عراق را مي‌گشود. تحقق معيارهاي سياسي، ايجاد نهادهاي دمكراتيك، تقويت نيروهاي امنيتي در زمينه جمع ‌آوري اطلاعات، نابودي شبكه ‌هاي تروريستي و حفظ امنيت و رسيدگي به اصلاحات سياسي لازم براي ايجاد زيربناي اقتصادي مناسب از جمله اهداف كوتاه مدت آمريكا در اين سند راهبردي بود. بسياري از مقامات ارشد دولتي اذعان كردند جنرال ديويد پتريوس فرمانده نيروهاي آمريكا در عراق و رايان كروكر سفير واشگتن در بغداد، مجبورند كه اعلام كنند با وجود گذشت دو سال و استفاده از دو طرح در طول اين مدت، دستيابي به اهداف دور از ذهن مي ‌نمايد. يكي از مقامات ارشد دولت آمريكا اعلام كرد: اين كروكر است كه وظيفه دشوارتري در پيش دارد، پتريوس مي ‌تواند مدعي شود پيشرفتهايي در كارش داشته است، اما برقراري آشتي كار دشواري است.

رابرت دراپر در بيوگرافي اخير خود درباره بوش آورده است: بوش اعتقاد دارد كه او بايد اظهارات خوشبينانه ‌اي را بيان كند، چرا كه هيچكس از رييس جمهوري پيروي نمي ‌كند كه سرشار از شك و دو دلي باشد، اين درسي است كه بوش نه تنها به تجربه آموخته، بلكه از ليندون جانسون رييس جمهوري سابق آمريكا كه او نيز از ايالت تگزاس بود، عبرت گرفته است. بوش شايد به اين درك برسد كه برخي از كارتها براي وي باقي مانده است. يكي از معاونان بوش در مصاحبه اخير خود اعلام كرد، وي در مباحث آتي خود اينگونه مطرح خواهد كرد كه جنرال پتريوس دستاوردهايي در سطح ولايتي داشته و اعراب سني از القاعده روي گردانده و كم‌ كم در روند سياسي اين كشور وارد مي‌شوند و احتمال آشتي در بغداد در سطح ملي بوجود آمده است. معاون بوش ادامه داد تغيير در رويكرد سني‌ها باب لازم را براي استفاده آمريكا از شرايط گشوده است. معلوم نيست بوش در سخنراني خود چه خواهد گفت، اما معلوم است كه ديگر اصرار به پيروزي به آنگونه‌اي نخواهد داشت كه در سال 2005 داشت. به گفته مقامات آمريكا اين سخنراني شايد مشابه فلسفه صلح با افتخاري باشد كه نيكسون ارايه كرد و اكنون براي جنگي كاملا متفاوتي بازنويسي شده است.

بوش مي ‌تواند از تجربه نيكسون پند بگيرد 37 سال پيش سنا با الحاقيه مطرح شده از سوي مك گاورن- هاتفيلد مخالفت كرد. اين قانون دولت را مجبور به خاتمه حضور نظامي در ويتنام طي چند ماه و خروج كامل طي يك سال مي‌كرد، اگر تاريخ تكرار نشود، دموكراتها امروز از طرحي حمايت مي‌كنند كه با طرح اوايل تابستان فاصله فراوان دارد و خواستار تعيين مهلت خروج پس از گزارش جنرال پتريوس هستند.

تاكنون همه حرفها بر حفظ و افزايش نيروها تمركز داشت ولي اكنون همه سخن از كاهش نيروها و راهكار حضور مداوم و بلند مدت در عراق است. همچنان نتايج يك نظرسنجي نشان مي ‌دهد كه آمريكايي‌ها نه تنها به ادعاهاي جرج بوش رييس جمهوري آمريكا و مقامهاي سياسي اين كشور اعتماد ندارند، بلكه ديگر اظهارات فرماندهان نظامي آمريكا در عراق را نيز بي‌طرفانه نمي‌دانند.  

سي اسپن يكي از شبكه‌هاي تلويزيون سراسري آمريكا در يك نظرسنجي كه در پايگاه اطلاع رساني كپيتال نيوز انجام داد، از مردم خواست تا نظر دهند چقدر به گفته‌ هاي پتريوس اعتماد خواهند كرد. 77 در صد آمريكايي ‌هاي شركت‌كننده در اين نظرسنجي تصريح كرده ‌اند كه گزارش پتريوس علمي و بدون جانبداري نيست. تنها 22 در صد از شركت‌كنندگان گفته ‌اند كه به گزارش فرمانده نيروهاي آمريكايي در عراق اعتماد خواهند كرد. روزنامه نيويارك تايمز به نقل از يكي از مقامات آمريكايي نوشت كه پتريوس در گزارش خود توصيه خواهد كرد كه دستكم تا شش ماه آينده همچنان شمار سربازان آمريكايي در عراق در همان سطح 162 هزار نفر حفظ شود.  اشغال پنج ساله عراق توسط آمريكا و انگليس تاكنون 700 هزار عراقي را به كام مرگ فرستاده و از آن كشور ويرانه‌ اي برجاي گذاشته است.  نتايج اين نظرسنجي نشان مي ‌دهد كه اين بار حتي پيام اسامه بن لادن رهبر گروه تروريستي القاعده نيز نتوانسته است به پيشبرد سياستهاي بوش كمك كند.

رهبران القاعده هر بار كه بوش و دولت نو محافظه ‌كار او شديداً در تنگنا قرار مي‌ گيرند، در قالب پيامي عملاً در عرصه سياسي آمريكا، وزنه را به نفع بوش و طرفدارانش سنگين ‌تر مي‌ كنند. رهبر گروه تروريستي القاعده در آستانه گزارش فرمانده نظامي آمريكا در عراق در پيامي تهديدات خود را تكرار كرد كه تحليلگران اين پيام را برگ برنده ‌اي براي بوش تلقي كرده ‌اند آن هم در شرايطي كه او شديداً تحت فشار مخالفان براي عقب نشيني از عراق قرار داشت. بوش نيز بلافاصله با بهره‌ گيري از اين پيام، مدعي شد كه حضور سربازان در عراق ضروري است. گروه تروريستي القاعده و شخص جرج بوش عملاً حضور شان در عراق را با حضور يكديگر توجيه مي‌كنند. بوش مي ‌گويد سربازانش براي مبارزه با القاعده بايد در عراق حضور داشته باشند و اعضاي تروريستي القاعده نيز مي‌گويند براي بيرون راندن نيروهايي آمريكايي از عراق دست به هر جنايتي مي‌زنند.  اين دور باطل ميان بوش و القاعده، هزاران غيرنظامي عراقي را قرباني كرده است و به نوشته روزنامه‌ هاي آمريكايي باعث شده تا وضعيت زندگي در عراق به دوران صدها قبل بازگردد.

پوليس كنگره آمريكا، هنگام سخنراني ديويد پتريوس فرمانده نيروهاي آمريكايي در عراق، پنج مخالف جنگ را دستگير كرد كه يكي از دستگير شدگان به دليل شدت ضرب و جرح پليس، راهي بيمارستاني در واشنگتن شد. رسانه‌ هاي آمريكايي روز دوشنبه هويت اين فرد را فاش نكردند اما شبكه ‌هاي تلويزيوني آمريكا هنگام سخنراني پتريوس، ماموران پوليس در كنگره را نشان دادند كه شماري از مخالفان تداوم اشغال عراق را كشان كشان از صحن كنگره خارج مي‌كردند.  مخالفان جنگ كه شماري از آنان فرزندان خود را در جريان جنگ عراق از دست داده بودند، فرياد مي ‌زدند كه كشتار در عراق بس است و ما تا چه زماني بايد شاهد كشته ‌شدن عراقي ‌ها و آمريكايي‌ ها باشيم.

 جنگ عراق توسط آمريكا و انگليس تاكنون 700 هزار عراقي را به كام مرگ فرستاده و از آن كشور ويرانه ‌اي برجاي گذاشته است. رييس جلسه كنگره از بلندگويي كه به طور مستقيم از شبكه ‌هاي تلويزيوني آمريكا پخش مي ‌شد، اعلام كرد اين افراد بزودي بخاطر طرح اعتراضشان به ادامه حضور در عراق و درخواست براي پايان جنگ عراق در اين نشست كنگره، محاكمه خواهند شد. تمامي نظرسنجي ‌ها در آمريكا نشان مي ‌دهد كه قريب به اتفاق آمريكايي‌ ها خواهان پايان اشغال پنج ساله عراق و بازگرداندن‪ 162 هزار سرباز آمريكايي به كشورشان هستند. تام لانتوس رييس كميسيون سياست خارجي مجلس آمريكا پيش از سخنان پتريوس گفته بود، ما در كنگره و مردم آمريكا مي ‌دانيم كه اوضاع عراق وخيم است و خواهان خروج نيروها هستيم.  وي ادامه داد : اين دولت (دولت بوش) يك هرج و مرج ايجاد كرده و روز به روز تعداد آمريكايي‌هايي كه ايمان به دولت را از دست مي ‌دهند بيشتر مي ‌شود. اين نماينده مجلس آمريكا به پتريوس و رايان كروكر سفير آمريكا در عراق گفت: شما را فرستاده ‌اند تا ما را متقاعد كنيد كه پيروزي در دست ما است ولي ما اين را قبول نمي ‌كنيم. فرمانده نيروهاي نظامي آمريكا در عراق نيز پس از ديدن فضاي كنگره و مشاهده مستقيم اعتراضات مردمي همانطور كه قبلاً دولت بوش به او توصيه كرده بود در يك اقدام فرافكنانه،به‌ جاي تشريح وضعيت غمبار عراق و نقش سربازان آمريكايي و انگليسي در تبديل عراق به يك ويرانه، از هيچ فرصتي براي حمله به ايران و حزب ‌الله دريغ نكرد.  

   www.esalat.org