Sat, November 3, 2007 11:36 am
نويسنده : رحيم آريا
معرفی
رجال عمده افغانی در مشروطیت اول و دوم
به مناسبت استقلال افغانستان
میرقاسم خان
مرحوم میر قاسم خان فرزند سید غلام محمد خان چهارباغی بوده و یکی از ارکان مهم جنبش مشروطیت افغانستان میباشد.میرقاسم خان تحصیلات خویش را نزد پدر خویش که یکی از علمای مشهور عصر خویش بود اموخت و در مکتب حبیبیه معلم بود و در همانجا در حلقه روشنفکران مشروطه طلب درامد تا انکه در شیرپور محبوس گردید و بعد از چند سال نظر به مقام علمی پدرش نزد امیر حبیب الله خان، از حبس رها گردید.
میرقاسم خان در عصر امانی از مقربان دربار شد و چون اعضای جمعیت مشروطه خواهان بعد از استقلال، تمام امور کشور را در دست گرفتند، میرقاسم خان این شخصیت دانشمند و نقاد که صراحت لهجه و صفات ازاد منشی و روشنفکری داشت در ایام پیری در روز سه شنبه ۲۲ حوت ۱۳۵۷ در کابل از جهان رفت .میرقاسم خان مقالات زیادی در باره شرایط زندگی و اجتماعی و سیاسی افغانستان نوشته است که همه در جریده امان افغان به نشر رسیده است و همچنان میرقاسم خان در دوره معلمی خود در مکتب حبیبیه و همچنان مکتب استقلال بسا شاگردان و نوجوانان را با روحیه وطن پرستی و ازادی تربیه میکرد و تا اخر عمر مقام رهنما را از دست نداد.
وظایف :
1. از سال ۱۳۰۰ الی ۱۳۰۵ سردبیر جریده امان افغان بود.
2. از سال ۱۳۰۶ تا زمستان ۱۳۰۷ سرمنشنی دربار شاهی.
3. در مدت شورش بچه سقاو منزوی بود.
4. از ۱۳۰۸ الی ۱۳۱۲ معین وزارت معارف بود ولی چون نادر به قتل رسید میرقاسم خان نیز در جمله محرکان این حادثه گرفتار و به اعدام محکوم شد ولی وزیر خارجه وقت به طور معجزه اسای از مرگ نجاتش داد.
5. از سال ۱۳۲۹ الی ۱۳۳۲ به حیث وزیر عدلیه بود.
روانش شاد باد !
مولوی عبدالرؤف خان قندهاری (خاکی)
استاد عبدالرب خان قندهاري خاكي